Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ - «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στρώνουν το έδαφος για τη διχοτόμηση

Προκλητικές δηλώσεις και εκτιμήσεις, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των επιδιώξεων Τουρκίας και ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΩΜΗ.--

Πλήρη στήριξη στην Τουρκία παρέχει η έκθεση της «Επιτροπής Σοφών», υπό τον πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, σχετικά με το Κυπριακό, που δημοσιεύθηκε χτες στον τουρκικό Τύπο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της έκθεσης, «η ίδια η ΕΕ δημιούργησε το πρόβλημα αυτό (το Κυπριακό) με το να αποδεχθεί το ένα εκατομμύριο των κατοίκων της Κύπρου στη δομή της, πριν καν λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων», προσθέτοντας ότι έτσι «έχει μεταφέρει στο εσωτερικό της τη μακρά και περίπλοκη ιστορία της νήσου. Μετά από πέντε χρόνια ασάφειας και την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, το κατά πόσο θα διαμελιστεί το νησί, σε μόνιμη βάση, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει φανερό από τις εξελίξεις, οι οποίες θα έλθουν στο προσκήνιο το προσεχές έτος. Οι χώρες της ΕΕ έχουν πολιτική ευθύνη αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση».

Την ίδια στιγμή η σουηδική προεδρία της ΕΕ επιλέγει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Καρλ Μπιλντ, να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παραθέτοντας τον ισχυρισμό ότι «χωρίς την ένταξη της Τουρκίας, η Κύπρος κινδυνεύει να παραμείνει διαιρεμένη». Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος στον απολογισμό των 100 ημερών της «θητείας» του στην «κυβέρνηση», υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να υιοθετήσει «λογική στάση στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και να αποδεχθεί την ύπαρξη ενός άλλου κράτους στην Κύπρο, ισότιμο με το δικό της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφιλίωση». Για να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολοι θα πρέπει να ξέρουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι αβοήθητοι, αντίθετα έχουν εναλλακτικές λύσεις».

Στην Ιταλία ο Δ. Χριστόφιας

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία, όπου χτες συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος εξέφρασε τη θέση της χώρας του υπέρ της λύσης ενός κράτους στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να παγιώσει και να επιφέρει την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να αναμένεται από την Κύπρο να παραμείνει αδρανής μπροστά στην άτεγκτη στάση που τηρεί μέχρι τώρα η Αγκυρα, αρνούμενη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, πλήρες μέλος της ΕΕ, και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της όπως διαλαμβάνει το πρωτόκολλο της Αγκυρας». Ο Τζ. Ναπολιτάνο από την πλευρά του σημείωσε το ενδιαφέρον της Ιταλίας για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και για «μια κοινή προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που είναι χρονίζον πρόβλημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν(2011-07-20 00:00:00.0)
Στη μέγκενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ(2011-04-20 00:00:00.0)
Ανταλλαγή απόψεων για τη λύση του Κυπριακού(2008-03-06 00:00:00.0)
Συζητήσεις Παπαδόπουλου - Χριστόφια για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»(2004-04-28 00:00:00.0)
Δηλώσεις και αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της Χάγης(2003-03-12 00:00:00.0)
Δ. Χριστόφιας: Οχι στη διχοτόμηση(2001-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ