Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ενισχύεται η ανισότητα στην προβολή των κομμάτων

Σε κοινό μπλοκ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέβαλαν το μοίρασμα του τηλεοπτικού χρόνου προς όφελός τους και πρόσθεσαν μια τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών τους

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, με ενιαία γραμμή στη Διακομματική Επιτροπή, που συνεδρίασε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, πήραν τη μερίδα του λέοντος στη ραδιοτηλεοπτική προεκλογική προβολή των κομμάτων, προδιαγράφοντας μια λυσσαλέα επίθεση στη συνείδηση των εργαζόμενων και του λαού τις επόμενες μέρες, προκειμένου να επιτευχθεί η δικομματική πόλωση. Επιπλέον, οι δυο εταίροι πρόσθεσαν και μια ακόμη τηλεμαχία για λογαριασμό τους, στην οποία θα «αναμετρηθούν» οι πολιτικοί αρχηγοί τους, χωρίς την παρουσία των άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που επέβαλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη διακομματική, από το σύνολο του ραδιοτηλεοπτικού προεκλογικού χρόνου, το 75% θα το πάρουν οι δύο τους (από 37,5% το καθένα από τα δύο κόμματα) και το υπόλοιπο θα 25% θα δοθεί στα υπόλοιπα κόμματα ανάλογα με τη δύναμή τους. Αποθεώνοντας μάλιστα την πολιτική υποκρισία, οι εκπρόσωποι των δύο αυτών κομμάτων Μ. Παπαϊωάννου (ΠΑΣΟΚ) και Λ. Ζαγορίτης (ΝΔ), συνεπικουρούμενοι από τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, υποστήριξαν ότι η τωρινή ρύθμιση είναι καλύτερη από εκείνη του 2007 για τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα, γιατί τότε το ποσοστό προβολής τους στον προεκλογικό ραδιοτηλεοπτικό χρόνο ήταν στο 20%!

Απέκρυψαν ωστόσο το γεγονός ότι οι πολιτικοί τους αρχηγοί παίρνουν, με το έτσι θέλω, απροσδιόριστο χρόνο για την μεταξύ τους τηλεμαχία - και μάλιστα σε διακαναλική μετάδοση - για να δώσουν ένα ελάχιστο 5% επιπλέον στο σύνολο των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων. Δεν είπαν, επίσης, λέξη για το γεγονός ότι στα δελτία ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων καλούνται και προβάλλονται κυρίως οι εκπρόσωποι των κομμάτων του δικομματισμού. Οταν μάλιστα τέθηκε το ζήτημα από το ΚΚΕ στη συνεδρίαση της διακομματικής, η κυβέρνηση δήλωσε αναρμοδιότητα και συνεπώς αδυναμία παρέμβασης!

Με τις αποφάσεις της, η διακομματική παρέκαμψε προκλητικά τους όρους με τους οποίους κατανεμήθηκε ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος στις ευρωεκλογές όπου το 50% πήγε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το άλλο 50% δόθηκε στα υπόλοιπα κόμματα. Οταν ρωτήθηκε σχετικά ο Λ. Ζαγορίτης αρκέστηκε να πει: «Αλλο οι ευρωεκλογές. Εδώ έχουμε εθνικές εκλογές»(!) Κατά τ' άλλα, συμφωνήθηκε να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων ώστε να καθοριστούν οι όροι της τηλεμαχίας ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ για την τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και θα στήσουν το σκηνικό στις λεπτομέρειές του.

Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ

«Η ανισότητα μεταξύ των κομμάτων συνεχίζεται και ενισχύεται, έτσι όπως αντιμετωπίζεται το ζήτημα σε βάρος των μικρότερων κομμάτων», δήλωσε μετά τη Διακομματική Επιτροπή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Και πρόσθεσε: «Πολύ περισσότερο που θα γίνουν δύο ντιμπέιτ και το δεύτερο θα είναι ανάμεσα στα κόμματα του δικομματισμού, ανάμεσα σε Καραμανλή και Παπανδρέου, με εξαίρεση των μικρότερων κομμάτων. Θέσαμε ακόμα μία φορά, τι θα γίνει με τα δελτία ειδήσεων που παίζουν κυρίως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Δεν πήραμε απάντηση. Πήραμε στην ουσία αρνητικές απαντήσεις, ότι δεν αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών αυτά τα ζητήματα. Αυτές ήταν οι βασικές μας αντιθέσεις στις επιλογές και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ».

Ερωτώμενος ειδικά για την τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου, ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε με έμφαση: «Διαφωνούμε να υπάρχει ένα επιπλέον ντιμπέιτ ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Δεν υπάρχουν κόμματα δύο κατηγοριών. Δύο κόμματα που έχουν περισσότερα δικαιώματα και τα άλλα που θα πάρουν μέρος μόνο στο συνολικό ντιμπέιτ που θα είναι όλοι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ