Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ανακυκλώνεται με κάθε αφορμή η αντιπαράθεση

Φόβους για «καπέλωμα» από το ΣΥΝ αναζωπύρωσε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ το χτεσινό αίτημα της Διακομματικής να ζητήσει διευκρινίσεις για τον επικεφαλής του σχήματος

Συνεχίζονται οι κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αλλά και την προσπάθεια να τεθούν οι διαφωνίες στο περιθώριο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Χτες, η διακομματική επιτροπή για τις εκλογές ζήτησε από το σχήμα διευκρινίσεις για το ποιος θα το εκπροσωπεί. Σε αναζήτηση απάντησης, βρισκόταν σε εξέλιξη ως αργά το βράδυ συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένες ωστόσο συνιστώσες εκφράζουν φόβους με μια ορισμένη δυσαρέσκεια ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μπορεί να αποδειχτεί «μια τρύπα στο νερό» και ο ΣΥΝ να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο από το «παράθυρο». Αλλωστε ο ΣΥΝ θεωρεί δεδομένο, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων του στελεχών, ότι ο Αλ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ, ενώ δεδομένη θεωρεί και την εκλογή του στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν και μια σειρά άλλα πρακτικά ζητήματα που πηγάζουν από τη συμφωνία για «συλλογική ηγεσία», αλλά περισσότερο η ανησυχία που διατυπώνεται ανοιχτά είναι ότι η πλουραλιστική εκπροσώπηση του σχήματος στη Βουλή μπορεί να μην επιτευχθεί κάτι που θα δοκιμάσει εκ νέου τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σ' όλα αυτά, γιγαντώνεται η δυσαρέσκεια από την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να μην είναι υποψήφιος, αλλά και από τη διαφαινόμενη πρόθεσή του να μη συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Βολές απ' όλες τις μπάντες

Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ εκτιμούν ότι ο Αλ. Αλαβάνος έχει σχέδια για μετά τις εκλογές, σημειώνοντας πως θεωρούν απίθανο την οριστική του αποχώρηση από την πολιτική ζωή. Ο Δ. Χατζησωκράτης μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΑΛΦΑ» είπε ότι ο Αλ. Αλαβάνος είναι ιδιόμορφος και απρόβλεπτος, «διαμορφώνει καταστάσεις και μετά αντιδρά στις καταστάσεις που ο ίδιος δημιουργεί» και συμπλήρωσε «αυτό το σχήμα δεν ήταν αυτό που τον χωρούσε» αλλά «δεν πάει σπίτι του».

Στο μεταξύ χτες η ΚΟΕ γνωστοποίησε ότι παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως επικρίνει την απόφαση που πάρθηκε σαν «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ΣΥΝ», «χειρισμό και όχι υποχώρηση ή ενωτική διάθεση από πλευράς ΣΥΝ», «καρικατούρα ενότητας στη βάση της υπηρέτησης των εκλογικών αναγκών του ΣΥΝ». Εκτιμά ακόμα ότι η υιοθέτηση της απόφασης από τις άλλες συνιστώσες «πισωγυρίζει το ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή Κωνσταντόπουλου».

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μην υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναδειχτούν βουλευτές «που υιοθετούν και ψηφίζουν δεξιές θέσεις ή που δηλώνουν πως είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ (νωπές ακόμα οι δηλώσεις Φιλίνη - Ψαριανού)». Ενώ στηλιτεύει την έλλειψη οποιασδήποτε δέσμευσης για τους «συνήθεις ύποπτους για τα κεντροαριστερά σενάρια και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ είτε με "μεταγραφές" τους προς αυτό, είτε ψηφίζοντας επίμαχα νομοσχέδια. Πράξεις που στο άμεσο μέλλον θα χρωματίσουν και στιγματίσουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και το ίδιο το εγχείρημα». Η ΚΟΕ προεξοφλεί πως η συμφωνία έχει ημερομηνία λήξης την 4η Οκτώβρη και καταφέρεται εκ νέου εναντίον της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ για «υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξάλλου και η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες αποφάσισε να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια με «κριτικό πνεύμα» και λόγω «καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων» και «ανυπαρξίας πολιτικού χρόνου». Η πρόταση έγινε δεκτή όχι χωρίς αντιδράσεις απ' αυτούς που θα ήθελαν η τάση να διαχωρίσει τη θέση της από τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ με έναν πιο ηχηρό τρόπο. Στη σύσκεψη έγινε λόγος για «εκχώρηση της ηγεσίας» και επικρίθηκε η πλειοψηφία του ΣΥΝ ότι δεν υπερασπίστηκε την υπόληψη του κόμματος.

Συνεχίζονται και οι ζυμώσεις

Ο Γρ. Ψαριανός, που φημολογείται πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, μιλώντας χτες στον «Alpha 98.9» επανέλαβε την άποψη ότι «ανανεωτική αριστερά (...) βεβαίως έχει λόγο για τη διακυβέρνηση της χώρας, για θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η αριστερά πρέπει να είναι και διαρθρωτική και διαχειριστική και μεταρρυθμιστική».

Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε χτες στη Δράμα όπου μιλώντας σε συγκέντρωση καταχέριασε τη ΝΔ, επιφυλάσσοντας ωστόσο στον έτερο πόλο του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, ηπιότερη κριτική, προσδίδοντάς του λόγο «χωρίς πολιτικό περιεχόμενο» και αδυναμία «να διατυπώσει εναλλακτική πρόταση», αποκρύπτοντας ότι η εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως υπαρκτή και ταυτόσημη με αυτή της ΝΔ. Κατά τα άλλα και κόντρα στην πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτός παραμένει «ενωμένος με όλες του τις συνιστώσες και πρώτα απ' όλα με τη μεγαλύτερη συνιστώσα του, το ΣΥΝ, με όλες του τις τάσεις» και «αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια και την προοπτική της ανανεωτικής Αριστεράς στα πολιτικά πράγματα του τόπου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ