Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πόλωση και ψευτοδιλήμματα για τον εγκλωβισμό συνειδήσεων

Οξύνει την τρομοκρατική προπαγάνδα με σκοπό να εμπεδωθεί ο μονόδρομος του κεφαλαίου

Η ΝΔ προσπαθεί να παρουσιάσει την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης σαν «μονόδρομο». Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον με την ψήφο τους να δείξουν πως η πάλη με τους «μονόδρομους» του κεφαλαίου είναι ανειρήνευτη
Η ΝΔ προσπαθεί να παρουσιάσει την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης σαν «μονόδρομο». Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον με την ψήφο τους να δείξουν πως η πάλη με τους «μονόδρομους» του κεφαλαίου είναι ανειρήνευτη
Στο γήπεδο των αντιδραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων επιδιώκει να διεξαγάγει την προεκλογική καμπάνια η κυβέρνηση της ΝΔ, ενισχύοντας το κλίμα οξείας πόλωσης και ισχυρών (ψευτο)διλημμάτων. Στο επιτελείο της Ρηγίλλης εκτιμούν πως η τακτική αυτή θα αποδώσει πολλαπλά μικροκομματικά οφέλη. Από τη μια θα βοηθήσει ώστε να εμπεδωθεί το τρομοκρατικό επιχείρημα ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μονόδρομος και πως η ΝΔ είναι ο αυθεντικός εκφραστής και συνεπής διαχειριστής της κυρίαρχης πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα θα υποχρεώσει το ΠΑΣΟΚ να «αποκαλυφθεί» και να «συρθεί» πίσω από τις δικές της θέσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, η κυβέρνηση ήδη έχει καταφέρει «να θέσει την ατζέντα και το διακύβευμα των πράγματι κρίσιμων εκλογών» με τα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ. Θεωρούν ότι τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι ενθαρρυντικά και προκλητικά, τα ερμηνεύουν σαν έκφραση της αποδοχής των αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε. Προσδοκούν επίσης ότι το «ταρακούνημα» που προκάλεσε η επίδειξη πυγμής από τον Κ. Καραμανλής θα «χωνευτεί» το επόμενο διάστημα από την «κοινή γνώμη» και θα ανακόψει την καθοδική πορεία της. «Κανείς δε γνωρίζει τι έχουμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εντύπωση ότι «η μάχη δεν έχει κριθεί» και «όλα παίζονται».

Τις επόμενες μέρες το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας και να κλιμακώσει τη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, με βασικό στόχο να πείσει ότι «δεν έχει σχέδιο» και «δεν μπορεί» να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύει τις «αντιφατικές» προτάσεις και θέσεις που έχουν πάρει κατά διαστήματα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για διάφορα οικονομικά θέματα (φόροι, δανεισμός, «Ολυμπιακή», ΟΤΕ κ.ά.). Ταυτόχρονα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι με τις θέσεις του θα προκαλέσει «νέο γύρο υπερδανεισμού της χώρας», φοροεπιδρομών και ελλειμμάτων. Επιπλέον διακρίνουν «επικίνδυνες ασάφειες» στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Θέλουν δικομματικό τερέν

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της δικομματικής πόλωσης, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει διακαώς τη διεξαγωγή τουλάχιστον μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του Κ. Καραμανλή με τον Γ. Παπανδρέου, ποντάροντας στην «υπεροχή» του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η χτεσινή απόφαση της διακομματικής επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ απηύθυνε χτες προειδοποίηση προς το ΠΑΣΟΚ να μην υπαναχωρήσει από τη θέση του για την τηλε-μονομαχία μεταξύ των «δύο» ανακαλύπτοντας προσχήματα σε διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, ο Γ. Κουμουτσάκος αποσαφήνισε ότι ο Κ. Καραμανλής θα συμμετέχει σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ταυτόχρονα, η Ρηγίλλης ανοίγει το μέτωπο με το ΛΑ.Ο.Σ., προεξοφλώντας μάλιστα ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που είχαν απομακρυνθεί στις ευρωεκλογές θα επανακάμψουν. Κεντρικό σύνθημα είναι ότι «κάθε ψήφος στο ΛΑ.Ο.Σ. μετατρέπεται σε ψήφο στήριξης του ΠΑΣΟΚ».

Πονοκέφαλο για την ηγεσία της ΝΔ αποτελεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στην επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια». Γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί, που τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα και ο αποκλεισμός τους από τα ψηφοδέλτια προβάλλεται από πολλούς ως «επιβεβλημένη», αντιδρούν έντονα και διαμηνύουν ότι δε θα δεχθούν να παίξουν το ρόλο της «Ιφιγένειας». Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων θα γίνει σταδιακά, με τελευταίο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα γίνει την ύστατη ώρα. Ο Κ. Καραμανλής αρχίζει σήμερα τις προεκλογικές ομιλίες, ξεκινώντας από το Αιγάλεω όπου θα μιλήσει απόψε σε συγκέντρωση της νεολαίας της ΟΝΝΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ