Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη μέγκενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη θέση της Αγκυρας ότι δεν προτίθεται να κάνει ούτε ένα βήμα προς τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, ασκώντας, για ακόμα μία φορά, πιέσεις για «επίλυση» του Κυπριακού στη βάση των απαιτήσεων και επιδιώξεων της Τουρκίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας των δύο ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, ανέφερε ότι η μη πραγματοποίηση κοινών συνεδριάσεων ΝΑΤΟ - ΕΕ, δημιουργεί προβλήματα στη συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και ακολούθως η Αγκυρα να αποδεχθεί την Κύπρο στις συναντήσεις. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον.

Ο Α. Νταβούτογλου έβαλε ζήτημα για εκπροσώπηση και του ψευδοκράτους, στην περίπτωση που στις συνομιλίες είναι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως είπε, ισχυριζόμενος ότι «ήταν λάθος η ένταξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ΕΕ». Τόνισε ακόμα ότι, «εάν δίδετε σημασία στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα. Από τη μια η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα με μπλοκάρει στην ΕΕ και μετά θα κάθεται με ίσους όρους μαζί μου σε αυτό το τραπέζι;».

Ο εκπρόσωπος της Μ. Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, υπερθεμάτισε των τουρκικών θέσεων ενώ ο Ντερβίς Ερογλου από την πλευρά του εξακολουθεί να προτάσσει τη λύση του «συνεταιρισμού», ως τη «μοναδική βιώσιμη επιλογή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ