Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Μοιράζουν συμφωνίες στις πλάτες του λαού

Ενώ συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επίθεση

Οι μάχες συνεχίζονται στο έδαφος με τους αντικαθεστωτικούς να έχουν και... επίσημα βοήθεια συμβούλων από Βρετανία και ΗΠΑ
Οι μάχες συνεχίζονται στο έδαφος με τους αντικαθεστωτικούς να έχουν και... επίσημα βοήθεια συμβούλων από Βρετανία και ΗΠΑ
TΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υποσχέσεις προνομιακών συμφωνιών παντός είδους μοίρασε, ως δέλεαρ, προς όλους όσοι «στέκονται στο πλευρό» του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής του, Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, πιέζοντας ουσιαστικά για ακόμη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική ανάμειξη, διά μέσου της διαπίστωσής του ότι «ο Καντάφι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την εξουσία ειρηνικά». Πιο συγκεκριμένα, ο Τζαλίλ δήλωσε με νόημα ότι εκείνοι που αναγνώρισαν το Συμβούλιο ως μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού, «δηλαδή οι Γαλλία, Κατάρ και Ιταλία», θα είναι αυτοί που θα επωφεληθούν πρώτοι οποιασδήποτε συμφωνίας, διευκρινίζοντας ότι «ακολουθούν» Βρετανία και ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος των Λίβυων αντικαθεστωτικών μοίρασε, επίσης, δεσμεύσεις για συνεργασία στον τομέα της πάταξης της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Μετά τη συνάντηση μαζί του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ανακοίνωσε ότι, τον επόμενο μήνα, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη μια διεθνής συνάντηση «προκειμένου να βρεθούν τρόποι εξόρυξης, εξαγωγής και προώθησης στην αγορά της ενέργειας που υπάρχει στο έδαφος που ελέγχει το Εθνικό Συμβούλιο». Η συγκεκριμένη σύνοδος, ιδιαίτερα σε περίπτωση που δεν έχουν αλλάξει σημαντικά πράγματα στο πεδίο των μαχών, συνιστά ουσιαστικά μια πρώτη διχοτόμηση της χώρας, αφού η Κυρηναϊκή, που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς, θα συναλλάσσεται μόνη της χωρίς την ανάμειξη του υπόλοιπου λιβυκού εδάφους, της Τριπολίτιδας.

Ενώ, όπως φαίνεται, ποικίλες ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά στην ταχύτερη δυνατή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της σπαρασσόμενης χώρας, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εμφανίζονταν, και χτες, διχασμένες ως προς το πώς θα προχωρήσει η επέμβασή τους στη Λιβύη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, επαναλάμβανε ότι η απόφαση 1973 του ΟΗΕ «δεν προβλέπει αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη, άρα οποιαδήποτε τέτοια κίνηση την παραβιάζει», κάνοντας αισθητή τη θέση και των ρωσικών συμφερόντων καθώς και τα όρια ανοχής τους. Ως μια σχετικά «ανώδυνη» λύση για να επιτευχθούν «γρηγορότερα αποτελέσματα στο πεδίο των μαχών» ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι αποστέλλονται στη Βεγγάζη «έμπειροι Βρετανοί αξιωματικοί προκειμένου να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να οργανωθούν στρατιωτικά κυρίως σε επίπεδο επικοινωνιών, επιμελητείας και δομών».

Ο Χέιγκ επέμεινε ότι η αποστολή αυτή δεν παραβιάζει την απόφαση 1973 αφού «δεν δίνεται στρατιωτικός εξοπλισμός στους αντικαθεστωτικούς, ούτε οι Βρετανοί θα εμπλακούν σε μάχες». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, Βρετανοί και Αμερικανοί πράκτορες βρίσκονται, εδώ και καιρό, στη Βεγγάζη εκπαιδεύοντας τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Νέες γαλλο-ΝΑΤΟικές τριβές και οι πρώτοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι έχει «ανοίξει» μεγάλη συζήτηση για την αποστολή ή όχι χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός Φιγιόν και ο υπουργός Αμυνας Ζιπέ απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, μιλώντας για εντατικοποίηση των βομβαρδισμών, για «δύσκολη κατάσταση», για «αρχική υποτίμηση των στρατιωτικών ικανοτήτων του Καντάφι» και αφήνοντας νέες αιχμές για το ΝΑΤΟ (και κατ' επέκταση τις ΗΠΑ) «για το πώς γίνεται τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη να αντιμετωπίζουν διαρκώς εμπόδια στις επιδρομές που πραγματοποιούν». Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όμως, Αξελ Πονιατόφσκι (του κυβερνώντος κόμματος UMP), επέμεινε στο αυτονόητο: Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς χερσαίες δυνάμεις, και πρότεινε άμεση αποστολή 200 - 300 ανδρών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων.

Στις γαλλικές «επικρίσεις» έμοιαζε ν' απαντά ο στρατηγός Μαρκ φαν Ουχμ του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι όταν τα λιβυκά στρατεύματα βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές, στρατιώτες και βαρέα όπλα και οχήματα αναπτύσσονται σε κτίρια, νοσοκομεία, τεμένη και σχολεία, όπως στη Μιζράτα, τα «αποτελέσματα των εναέριων επιδρομών είναι περιορισμένα γιατί αλλιώς θα υπάρξουν πολλές παράπλευρες απώλειες αμάχων». Στην πολύπαθη πόλη, πάντως, οι μάχες αναζωπυρώθηκαν χτες το μεσημέρι με σφοδρότητα ενώ ΝΑΤΟικές επιδρομές έγιναν σε Τρίπολη, Σύρτη και Αζιζία. Εντός των επόμενων ωρών, πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί μια τρίτη επιχείρηση απομάκρυνσης εγκλωβισμένων ξένων εργατών στη Μιζράτα διά θαλάσσης από τον Διεθνή Μεταναστευτικό Οργανισμό, με την έκτακτη βρετανική επιχορήγηση. Ηδη, έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι από 2.000 προς τη Βεγγάζη και έχουν παραδοθεί τρόφιμα και φάρμακα.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Επισιτιστικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο, διασφάλισε τη λειτουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, στα δυτικά, προς τις πόλεις Τρίπολη, Ζιντάν, Γεφρίν, Νααλοούτ, Μέζντα, αλ Ρέιμπα, αλ Ζάουια, για να μεταφερθούν 240 τόνοι με ειδικά τρόφιμα, που καλύπτουν τις θερμιδικές ανάγκες 50.000 ανθρώπων για ένα μήνα. Ανάλογο διάδρομο άρχισε, από χτες, να σχεδιάζει προς τη Μιζράτα ο ΟΗΕ, αλλά χωρίς παροχή προστασίας για το ανθρωπιστικό προσωπικό από το καθεστώς Καντάφι, που αρνήθηκε τη συνοδεία της βοήθειας από ενόπλους του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ