Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ - ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν «γην και ύδωρ» στην υπηρεσία των κερδών τους

Την επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που προβλέπονται από την ΕΕ και το οικονομικό πρόγραμμα τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου και η στήριξη των επιχειρήσεών τους, αξιώνουν οι μεγαλοξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και η διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) στα αντίστοιχα υπομνήματα που κατέθεσαν χτες στον πρωθυπουργό στις συναντήσεις τους ενόψει της ΔΕΘ.

Ο ΣΕΤΕ

Οι μεγαλοξενοδόχοι απαιτούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεών τους με επιδοτήσεις και μια σειρά μέτρων, ακόμα και κατάργηση του καμποτάζ. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με την απειλή των απολύσεων ζητούν να μετεξελιχθεί ο ΕΟΤ σε όργανο που θα δραστηριοποιείται στην υπηρεσία των επιχειρήσεών τους, αποκλειστικά με γνώμονα τη διαφημιστική προβολή υπό την καθοδήγηση των επιχειρηματιών. Ακόμη, εκβιάζοντας με «σημαντική μείωση της απασχόλησης» και επικαλούμενος εκτιμήσεις ότι αναμένονται απώλειες εσόδων για τις επιχειρήσεις τους ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ο ΣΕΤΕ ζητάει πρόσθετα μέτρα και επέκταση εφαρμογής προηγούμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων. Αναφερόμενοι στο πρόγραμμα των 2 δισ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού αξιώνουν ουσιαστικά «ξεκαθάρισμα» του κλάδου ανάμεσα σε «βιώσιμες» και «μη βιώσιμες» επιχειρήσεις, ενώ διευκρινίζουν ότι οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες με το «δίλημμα» «κατάρρευση ή μειωμένο εργατικό προσωπικό».

Επιπλέον, ο ΣΕΤΕ απαιτεί άμεση άρση του «απαράδεκτου καθεστώτος» του καμποτάζ στο όνομα της ενίσχυσης των κρουαζιέρων, μείωση του «σπατόσημου» κατά 50% για τη μείωση του κόστους αεροπορικού πακέτου προς τη χώρα, επιδότηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με κρατική επιδότηση - «τριετή περίοδο προστασίας» - στην αεροπορική εταιρεία που θα αναλάβει τη σύνδεση, ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, προνόμια σε αεροπορικές εταιρείες («πολιτική προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών») και πλήρη απελευθέρωση των θαλάσσιων μεταφορών.

Η ΚΕΕΕ

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει μέσα στην επόμενη τριετία το αντιλαϊκό οικονομικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ζητάει στο υπόμνημά της η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), αξιώνοντας και τη συναίνεση των εργαζομένων «με στόχο τη δίκαιη και χωρίς αιφνιδιασμούς κατανομή των αναγκαίων θυσιών». Η ΚΕΕΕ ζητάει, ακόμη, το ξεπούλημα όλης της περιουσίας του δημοσίου και εντατικοποίηση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων στο όνομα της μείωσης του δημόσιου χρέους. Την ίδια στιγμή, όμως, προτείνει την επέκταση του κρατικού δανεισμού προκειμένου να προωθηθούν τα μέτρα επιδότησης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ζητώντας την ταχύτερη εκταμίευση των «πάσης φύσεως αναπτυξιακών επιχορηγήσεων» με πρόσχημα τη στήριξη της παραγωγής και της απασχόλησης. Τέλος, μεταξύ των άλλων η ΚΕΕΕ ζητάει αναμόρφωση και ενίσχυση των προνομίων που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις και περιορισμό της χρηματοδότησης δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ