Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σε εξέλιξη άσκηση φακελώματος μεγάλης κλίμακας

Τα προσωπικά στοιχεία όλων όσοι διέρχονται αυτές τις μέρες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα σταλούν στο αρχηγείο της σουηδικής αστυνομίας

Οι πύλες εισόδου στην ΕΕ έχουν μετατραπεί σε σημεία όπου αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα φακέλωμα χωρίς προηγούμενο

Associated Press

Οι πύλες εισόδου στην ΕΕ έχουν μετατραπεί σε σημεία όπου αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα φακέλωμα χωρίς προηγούμενο
Ασκηση συλλογής των προσωπικών στοιχείων όλων όσοι μπαίνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και διαβιβάζονται στα κεντρικά της ΕΕ, αλλά και στο αρχηγείο της σουηδικής αστυνομίας (σ.σ. η Σουηδία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ). Η άσκηση αποτελεί προάγγελο γενικότερης ρύθμισης του φακελώματος και της καταστολής στο πλαίσιο της «Ευρώπης - φρουρίου» που το μεγάλο κεφάλαιο θέλει και σταδιακά οικοδομεί.

Συγκεκριμένα, με βάση την υπ' αριθμόν 10410/09 εντολή της ευρωενωσιακής Επιτροπής Μετανάστευσης, Συνόρων και Ασύλου, σκοπός της άσκησης είναι η συγκέντρωση «συγκρίσιμων στοιχείων εισόδου και εξόδου διαφορετικών κατηγοριών ταξιδιωτών σε διάφορους τύπους εξωτερικών συνοριακών σταθμών (σ.σ.: λιμάνια, αεροδρόμια, χερσαίοι σταθμοί), που αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή σε όλα τα κράτη - μέλη και που θα είναι χρήσιμη στη δουλειά προετοιμασίας που θα κάνει η Κομισιόν, προκειμένου να υποβάλει αρχές 2010 μια νομοθετική πρόταση για δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής δεδομένων εισόδου και εξόδου».

Η Επιτροπή αποφάσισε η άσκηση συλλογής στοιχείων να ξεκινήσει από προχτές 31 του Αυγούστου και να ολοκληρωθεί στις 6 του Σεπτέμβρη. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν πρέπει να σταλούν στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι τις 12 του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τούτη η προσπάθεια στατιστικής καταγραφής πόσων μπαίνουν ή βγαίνουν και από πού σε όλη την ΕΕ, αποτελεί κομμάτι της οικοδόμησης ηλεκτρονικού ελέγχου των συνόρων και ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των ταξιδιωτών. Πρόκειται για κομμάτι σχεδίου για να περάσει ένας διαχωρισμός τάχα των ταξιδιωτών, αλλά που στην ουσία θα είναι όλοι απόλυτα ελέγξιμοι:

  • Πρώτα οι λεγόμενοι καλόπιστοι (bona fide), δήθεν άξιοι εμπιστοσύνης, οι οποίοι δε θα χρειάζεται να ζητούν βίζα. Ετσι κι αλλιώς θα έχουν ενσωματωμένα στα διαβατήρια τα εκδομένα στη χώρα τους βιομετρικά δεδομένα, απόλυτα ελεγχόμενα στις διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων που κάθε κράτος θα τηρεί και θα ανταλλάσσει με τα υπόλοιπα.
  • Και δεύτεροι, οι ταξιδιώτες με βίζα, στην οποία στόχος είναι να ενσωματώνεται τσιπ που θα δείχνει αν ο ταξιδιώτης τηρεί τους όρους εισόδου, ειδικότερα αν παρέτεινε την παραμονή του στη χώρα, πέραν του όσο του επέτρεψαν. Αρα να παρακολουθείται ηλεκτρονικά το εκπεμπόμενο από την κάρτα βίζας «στίγμα» (και φυσικά ο ίδιος) από τις αρχές ασφαλείας κάθε κράτους.
Το σενάριο της άσκησης

Με βάση το σενάριο της άσκησης στοιχεία συλλέγονται από:

«Πολίτες της ΕΕ και πρόσωπα που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης. Υπηκόους τρίτων χωρών που υποχρεούνται σε έκδοση βίζας. Υπηκόους τρίτων κρατών που δεν υποχρεούνται σε έκδοση βίζας». Η συλλογή των στοιχείων ορίζεται να γίνεται σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα σε κράτη - μέλη να συλλέγουν τα στοιχεία αυτά στους πιο «σημαντικούς» συνοριακούς σταθμούς τους. «Εναπόκειται στα κράτη - μέλη να επιλέξουν την πιο κατάλληλη μέθοδο συλλογής δεδομένων, βασιζόμενα στη χρήση υφιστάμενων συστημάτων συλλογής στοιχείων ή με άλλους τρόπους», λένε οι Ευρωενωσιακοί ανοίγοντας το δρόμο για χρήση πιο εξελιγμένων συστημάτων παρακολούθησης και φακελώματος.

Για κάθε συνοριακό σταθμό θα συμπληρώνεται από τους αρμόδιους ένα φύλλο ελέγχου. Σύμφωνα με το σενάριο άσκησης των Ευρωενωσιακών, τα συλλεχθέντα στοιχεία εκτός από το Συμβούλιο της ΕΕ θα διαβιβαστούν και στη σουηδική προεδρία. Ωστόσο, η ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολής αυτών των στοιχείων ανήκει στη σουηδική αστυνομία (Polisen) και σε αξιωματικό - «συντονίστρια» του «προγράμματος». Ενδεικτικό κι αυτό των συντονισμένων προσπαθειών τους για επιτήρηση και καταστολή. Η σουηδική προεδρία εντέλλεται να παρουσιάσει και εκτίμηση για το πώς εξελίχθηκε η άσκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ