Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ
Εγκρίθηκε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το νομοθέτημα που προβλέπει ένταση του φακελώματος και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων πέρασε χτες από τη Βουλή με διακομματικά διαπιστευτήρια συμμετοχής στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία»

Με πρόσχημα την κατάργηση της «βίζας» για τις ΗΠΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ενσωματώνει συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με τις οποίες θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων γενετικού χαρακτήρα και θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για «τρομοκρατία». Το νομόθετημα καταψήφισε το ΚΚΕ, καλώντας το λαό να το καταστήσει ανενεργό με την πάλη του.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής σχολίασε ότι «στόχος είναι το οργανωμένο λαϊκό κίνημα» και έκανε λόγο για «συμφωνίες που αξιοποιούν το έδαφος προηγούμενων αποφάσεων και συμφωνιών στην ΕΕ». Θύμισε χαρακτηριστικά τη συμφωνία ΣΕΝΓΚΕΝ, τις συμφωνίες για την Γιούροπολ και την Γιουροτζάστ, το νομοσχέδιο για το φακέλωμα, την συμφωνία ΠΡΟΥΜ για τα δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ επισήμανε ότι «με την σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ψηφίστηκε ο τρομονόμος και ο ευρωτρομονόμος».

Σε συγκεκριμένες διατάξεις αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, τονίζοντας ότι το νομοθέτημα «θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για παραπέρα ανάπτυξη του φακελώματος». Σύμφωνα με όσα προβλέπονται - σημείωσε - «θα διατίθενται 2.000.000 ευρώ για 50.000 δεδομένα DNA κάθε χρόνο». Μάλιστα, ανέφερε ότι με βάση τα προβλεπόμενα «η χώρα θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια για το αν θα εφαρμόζει σωστά όσα επιθυμούν οι ΗΠΑ».

Ρεσιτάλ από το ΠΑΣΟΚ

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι «το άρθρο 2 της συμφωνίας αποτελεί μια απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ» λέγοντας ότι «και άλλες χώρες έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με πρώτη και καλύτερη την Γερμανία που έχει υπογράψει συμφωνία με πολύ σκληρότερους όρους».

Αποκαλυπτική ήταν η στάση του ΠΑΣΟΚ, που είχε δηλώσει ότι επιφυλάσσεται για την συμφωνία όταν αυτή συζητήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο εισηγητής του Ι. Βλαντής διακήρυξε: «είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε σύμμαχοι με την Αμερική» και: «θα ψηφίσουμε την κύρωση του διακανονισμού». Επίσης επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι όλα αυτά «συσχετίζονται με το πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεως της βίζας» και «είναι προϋπόθεση για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα».

Παράληλα επισήμανε ότι «υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για τα ατομικά δικαιώματα σε ΕΕ και Ελλάδα», δηλώνοντας ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, θα επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβη για να πει ότι στην συμφωνία δεν προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση παρά μόνο καταγγελία, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι θα την καταγγείλει αν όντως αυτή είναι πολιτική του θέση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Νίκος Τσούκαλης, δήλωσε ότι καταψηφίζει την συμφωνία, λέγοντας όμως ότι «υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ ως πολιτικό μόρφωμα, με τις ΗΠΑ, για να διατυπωθεί η γενική συμφωνία αντιμετώπισης ανάμεσα στους δυο αυτούς κορυφαίους θεσμούς», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σε αυτή την διαπραγμάτευση «τα στοιχεία λόγω ισοτιμίας των δυο μερών, οι εγγυήσεις και οι όροι θα εξασφαλίζουν μια σταθερή βάση όσον αφορά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων» (!) Το νομοθέτημα δήλωσε ότι καταψηφίζει και ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριος Ροντούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ