Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός έχει συμφέρον από αδύναμες κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος με τους δημοσιογράφους

Η εκλογική μάχη μπορεί να γίνει όπλο ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων. Από καλύτερες θέσεις όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες μέρες που έρχονται, αλλά να παλέψουν με προοπτική για τη διέξοδο που μπορεί και πρέπει να επιβάλει ο λαός
Η εκλογική μάχη μπορεί να γίνει όπλο ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων. Από καλύτερες θέσεις όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες μέρες που έρχονται, αλλά να παλέψουν με προοπτική για τη διέξοδο που μπορεί και πρέπει να επιβάλει ο λαός
Στο πνεύμα της εκλογολογίας κινήθηκε η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Παραθέτουμε τη συζήτηση:

-- Ολο το τελευταίο διάστημα, φημολογείται και γράφεται ότι από μέρα σε μέρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του είτε αυτές αφορούν πρόωρες εκλογές είτε αυτές αφορούν αλλαγές στην κυβέρνηση. Από την αίσθηση που έχετε αποκομίσει έχετε θέσει ως Κόμμα το μηχανισμό σε ετοιμότητα;

«Δεν είμαστε σε ετοιμότητα, είμαστε σε δράση πολιτική, εκλογική, σε δράση μαζική για την ανάπτυξη και την ένταση των αγώνων όσον εξαρτάται τουλάχιστον από εμάς και τους ανθρώπους που μέσα στον αγώνα δίνουμε κοινή μάχη. Είμαστε σε προεκλογική αγωνιστική περίοδο, πάει και τελείωσε. Για εμάς δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός είτε οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβρη, είτε γίνουν το Δεκέμβρη, είτε το Μάρτη είτε δε γίνουν το Μάρτη. Ποια είναι η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα; Καταλαβαίνετε ότι κάθε κόμμα ετοιμάζεται για τις εκλογές. Για εμάς οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε ένα βήμα πίσω, γιατί η στασιμότητα είναι ένα βήμα πίσω, μπορεί να οδηγήσουν και σε ένα βήμα μπροστά. Η εκλογική μάχη μπορεί να γίνει όπλο ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων. Από καλύτερες θέσεις όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες μέρες που έρχονται, αλλά να παλέψουν με προοπτική για την διέξοδο που μπορεί και πρέπει να επιβάλει ο λαός.

Οι εκλογές πια δεν κρίνουν αποσπασματικά τη μια ή την άλλη πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής, τα σκάνδαλα, το Βατοπέδιο, τον Μανώλη, τον Γιώργη, τον Πέτρο και τις πυρκαγιές. Κρίνουν το εξής πράγμα, το ερώτημα: `Η θα συμβιβαστείς και θα υποταχθείς στην πολιτική των μονοπωλιακών κερδών είτε ασκείται από την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, είτε λέγεται γαλάζια ή πράσινη ανάπτυξη, είτε θα προσχωρείς στον αγώνα εκείνο όπου βρίσκεσαι σε διαρκή αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κόμματά τους, διεκδικείς να αποσπάσεις κατακτήσεις, δηλαδή να τους ζημιώσεις, διεκδικείς ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και είναι μια ανάπτυξη από την οποία θα χάσουν μόνο τα μονοπώλια. Κρίνεται δηλαδή και το αύριο και το μεθαύριο, η προοπτική. Αν χαθεί η προοπτική, ότι δηλαδή χρειάζεται ριζική πολιτική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και όχι εναλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στα κόμματα. Αν δε συζητηθεί έτσι το ζήτημα, οι εκλογές, είτε μια φορά γίνουν είτε δύο, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα, αν ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και αν απέναντί του καταφέρει σε αυτή τη μάχη έστω να έχει μια αδύναμη και ετοιμόρροπη κυβέρνηση του κεφαλαίου ή και συνεργασίας, αλλά να είναι αδύναμη.

Αυτό μπορεί να γίνει το πρώτο ρεαλιστικό βήμα, για να μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερες νίκες. Δεν ασχολούμαστε εμείς με την ημερομηνία των εκλογών. Δουλεύουμε πολιτικά, εκλογικά, αγωνιστικά, ούτως ώστε η κάλπη να μην είναι μια επανάληψη της μάχης των ευρωεκλογών στην οποία, όπως είδατε και είναι απόλυτα φυσικό, ούτε η αποχή ήταν τιμωρία. Τιμωρία είναι ένα πράγμα, μαζική συμμετοχή και ισχυρό ΚΚΕ».

-- Είπατε ότι μπορεί και τον Μάρτιο να μην γίνουν εκλογές;

«Τρόπος του λέγειν. Εμείς λέμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, γιατί έτσι και αλλιώς είναι πιθανές οι άμεσες εκλογές, γιατί όλα τα κόμματα συζητάνε για τις εκλογές και εμείς δεν μπορούμε να τις παραγνωρίσουμε. Μόνο που για εμάς οι εκλογές είναι η πολιτική ευκαιρία να καταδικαστεί η συνολική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο λαός να αδιαφορήσει ποιος θα βγει πρώτος ή δεύτερος και να ενδιαφερθεί για το πώς θα δυναμώσει τη δική του παρέμβαση και επίθεση. Η ημερομηνία των εκλογών δεν αλλάζει αυτή τη θέση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ