Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Παζάρια για συμφωνία στο «ευρωσύνταγμα»
  • Ζ. Μπαρόζο: «Θέλουμε μία βελτιωμένη Συνθήκη που θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να δρα»
  • Αγεφύρωτες παραμένουν μέχρι στιγμής οι αντιθέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων για τη μοιρασιά των «ψήφων» και της εξουσίας

«Οχημα» για την παραπέρα αντιδραστικοποίηση και στρατιωτικοποίηση της ΕΕ καθώς και την ένταση της επίθεσης κατά των λαών αναμένεται να αποτελέσει τυχόν συμφωνία των 27 ηγετών της στη Σύνοδο Κορυφής για το νέο «ευρωσύνταγμα», που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας του υπερεθνικού οικοδομήματος ώστε να βελτιωθεί η «ικανότητα» παρέμβασής του εντός και εκτός της ΕΕ, αλλά, ταυτόχρονα, παραμένουν αγεφύρωτες οι μεταξύ τους αντιθέσεις για τη μοιρασιά της εξουσίας και της υπεραξίας των λαών αλλά και σε σχέση με τον «ανταγωνισμό» απέναντι στις ΗΠΑ.

Η πρόταση της γερμανικής προεδρίας, που επιχειρεί έναν αντιδραστικό συμβιβασμό για τη νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος», συναντά τη σταθερή αντίδραση της Βρετανίας και της Πολωνίας, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής παρακινδυνευμένη. Οι πιέσεις, οι ωμοί εκβιασμοί και τα ανταλλάγματα που χρησιμοποιούνται για να «πειστούν» κυρίως οι δύο αυτές χώρες είναι συνεχείς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, υπογράμμισε χτες την απόλυτη αναγκαιότητα να καταλήξουν οι «27» σε μία συμφωνία, ώστε «να αποκτήσει η Ευρώπη την ικανότητα δράσης».

Υπάρχουν, είπε, σαφείς λόγοι που υπαγορεύουν την αναμόρφωση της Συνθήκης, για την οποία πρότεινε να δοθεί από εδώ και στο εξής η ονομασία «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη». «Εάν δεν επιτύχουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή, πρόσθεσε, θα είναι μία πολύ άσχημη είδηση για την Ευρώπη, η οποία θα μετράει μόνο χαμένους».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως «θέλουμε μία βελτιωμένη Συνθήκη που θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να δρα», και έσπευσε να γίνει συγκεκριμένος: «Δε θα πρέπει να είναι κανόνας που θα παρεμποδίζει τη μεγάλη πλειοψηφία να προχωρήσει». Ο Ζ. Μπαρόζο τάχθηκε επίσης κατά μίας Ευρώπης εξαιρέσεων, «αλά καρτ», απαντώντας έτσι στην πρόταση για «αυτοεξαίρεση» της Βρετανίας. Είμαστε ρεαλιστές, είπε, και αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, τις θεωρούμε όμως ως έσχατη λύση και με κανέναν τρόπο δε θα μπορούσε να γίνει κανόνας.

Παράλληλα, προειδοποίησε την Πολωνία ότι εάν μπλοκάρει τη συμφωνία ρισκάρει να χάσει χρήματα και τη συμπαράσταση της ΕΕ. Ο Μπαρόζο είπε ότι τα νέα κράτη - μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που εισήλθαν το 2004 και το 2007 «ενδιαφέρονται να αποδείξουν πως η συμμετοχή τους στην ΕΕ δεν κάνει πιο δύσκολη τη ζωή της ΕΕ».

Η απάντηση της Βρετανίας ήταν χτες σαφής και συντονισμένη.

Ο προαλειφόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, προέβλεψε ότι η χώρα του «θα πάρει αυτά που θέλει» στη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος για δημοψήφισμα σχετικά με αλλαγές που αφορούν στη διοίκηση της ΕΕ «εάν κριθεί απαραίτητο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έχει ταχθεί κατά ενός νέου «ευρωσυντάγματος» και τη Δευτέρα δήλωσε στους υπουργούς της κυβέρνησής του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μόνο πάνω σε μια «συμβατική βελτιωτική συνθήκη».

Μάλιστα, για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ δε θα παρουσιάσει ένα νέο «ευρωσύνταγμα», ανακοίνωσε τέσσερις τομείς στους οποίους δε θα δεχτεί να συμβιβαστεί: Τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την εξωτερική πολιτική, το κοινό δίκαιο και τους φόρους και τα επιδόματα. Είχε δε πει ότι δε θα υπάρξει ανάγκη για δημοψήφισμα.

Την αμφιβολία τους σχετικά με το κατά πόσον θα καταφέρει η ΕΕ να συμφωνήσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής εξέφρασαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ, είπε ότι η «συνάντηση θα είναι δύσκολη και θα υπάρξει αρκετή δουλιά», ενώ ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Μάτι Βανχάνεν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι, αλλά έχουμε δύο μέρες μπροστά μας για να το κατορθώσουμε αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ