Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ
Ελεύθερος μετά από 45 μέρες...

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Ελεύθερος αφέθηκε ο 19χρονος φοιτητής, Παναγιώτης Κ., του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος συνελήφθη στις 5 Μάη, στη Θεσσαλονίκη, την επομένη επεισοδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ταυτίζεται με το δράστη μόνο ως προς τα ...πράσινα παπούτσια. Μετά λοιπόν από 45 μέρες, που ήταν προφυλακισμένος στις φυλακές Αυλώνα, ο φοιτητής αφέθηκε, κάτω από την πίεση της πολύπλευρης αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε όλο αυτό το διάστηκα τόσο από το μαζικό κίνημα όσο και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο 19χρονος φοιτητής βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για πέντε πλημμελήματα και δύο κακουργήματα, ανάμεσα στα οποία και για το σπάσιμο και τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου.

Ο «Ρ» μίλησε για το θέμα με τον Στρατή Κόρακα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, ο οποίος και τόνισε ότι ο 19χρονος «συνελήφθη, κακοποιήθηκε και προφυλακίστηκε ως κακοποιός με την ανυπόστατη κατηγορία ότι κατέστρεψε ένα ΙΧ Μερσεντές». Και πρόσθεσε: «Και τούτο, παρά το βίντεο που, τρεις μέρες αργότερα, απέδειχνε ότι ο Παναγιώτης Κ. δεν είχε καμιά σχέση με το συμβάν». Ο Στρ. Κόρακας χαρακτήρισε εξοργιστική τη στάση του εισαγγελέα, «ο οποίος κλείνοντας τα μάτια στο αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό της αθωότητας του 19χρονου υλικό και στις μαρτυρίες της πανεπιστημιακής κοινότητας διέταξε την προφυλάκισή του και εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματός του για διακοπή της». Για να καταλήξει: «Το παράδειγμα του Παναγιώτη Κ. είναι κραυγαλέο του πού μπορεί να οδηγηθεί ο οποιοσδήποτε ανυποψίαστος πολίτης από την αστυνομική και δικαστική αυθαιρεσία».

Από την πρώτη στιγμή της κράτησής του, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του νεαρού. Επιπλέον, αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη επισκέφτηκε το 19χρονο στις φυλακές Αυλώνα.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η αποφυλάκιση του 19χρονου φοιτητή Παναγιώτη Κ. δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς καθώς ο φοιτητής συνεχίζει να διώκεται, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η αποφυλάκιση του 19χρονου φοιτητή Παναγιώτη Κ., μετά από πάνω από 43 μέρες κράτησης και μετά από τη λαϊκή πάλη, στήριξη και αλληλεγγύη που εκφράστηκε όλο αυτό το διάστημα, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και κυβερνητικές μεγαλοστομίες για δήθεν απονομή δικαιοσύνης. Ο φοιτητής συνεχίζει να διώκεται και αντιμετωπίζει απαράδεκτους περιοριστικούς όρους.

Η συνεχιζόμενη αυτή δίωξη δεν είναι άσχετη από τον εξευτελισμό, τους ξυλοδαρμούς και την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που αντιμετώπισαν οι νεαροί μετανάστες στο περιστατικό του ΑΤ Ομονοίας, αλλά και με άλλα ανάλογα κρούσματα που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια.

Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά τους τελευταίους κρίκους στην αλυσίδα κρατικής βίας και τρομοκράτησης της νεολαίας. Πρόκειται για πιστή υλοποίηση ψηφισμένων "ευρω-αποφάσεων" και "ευρω-συνθηκών" που τόσο το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, όσο και η ΝΔ σήμερα με όλο τους το ζήλο φροντίζουν να τηρούνται κατά γράμμα.

Γι' αυτό, λοιπόν, δεν έχουν κανένα δικαίωμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να υποκρίνονται, παριστάνοντας τους έκπληκτους, παίρνοντας δήθεν αποστάσεις. Πρόκειται για τα ..."λουλούδια" που ανθούν για δεκαετίες στο "χωράφι" της πολιτικής τους, της "ανταγωνιστικότητας" και των παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή η πολιτική επιτάσσει τη συκοφάντηση και τις διώξεις αγωνιστών, τη βολική ενοχοποίηση των μεταναστών. Τέτοια μαθήματα διαπαιδαγώγησης ξεκινούν από τα σχολεία και καταλήγουν στην πιο εξειδικευμένη διδασκαλία αντιδημοκρατικών μεθόδων των ενστόλων στις Σχολές Αστυνομίας, στο Στρατό, στις Ειδικές Δυνάμεις κ.α. Ο κύριος προσανατολισμός και προτεραιότητα των Σωμάτων Ασφαλείας είναι πια όχι το ποινικό έγκλημα, αλλά το λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του.

Στο στόχαστρό τους μπαίνει ιδιαίτερα η νεολαία, καθώς προϋπόθεση για να περάσουν τα σχέδιά τους είναι να χάνουν οι νέοι σταθερά ό,τι είχαν κατακτήσει οι παλιότερες γενιές εργαζομένων και να σκύβουν το κεφάλι, να γυρίζουν πρόθυμα και το ...άλλο μάγουλο για το επόμενο ακόμα πιο δυνατό χτύπημα στα δικαιώματά τους.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς της να καταδικάσουν όλες αυτές τις προκλήσεις, να δυναμώσουν την πάλη και την αλληλεγγύη τους, στήνοντας στο σκαμνί του κατηγορουμένου όχι μόνο τα προκλητικά περιστατικά που "βγάζουν μάτι", αλλά και την πολιτική και τους εκφραστές της που τα γεννούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ