Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ
Απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Δ. Τσιόγκας: Το ΚΚΕ ζητάει την κάλυψη των απωλειών από το 1950 μέχρι σήμερα και δεν περιορίζεται στις απώλειες κάποιων περιόδων, ούτε αποδέχεται τη λογική των συμψηφισμών και των παραγραφών

Με πανομοιότυπο σχεδόν σκεπτικό η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν, χτες, στη Βουλή, την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την επιστροφή όλων των κλεμμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 μέχρι σήμερα και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αποδεικνύοντας την ταύτισή τους στα σοβαρά θέματα, πέρα από τις ανέξοδες κοκορομαχίες, δε δέχτηκαν την πρόταση του ΚΚΕ, με το επιχείρημα ότι αυτή προκαλεί «δυσβάσταχτη επιβάρυνση» στον κρατικό προϋπολογισμό και θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας.

«Το ΚΚΕ ζητάει την κάλυψη των απωλειών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 μέχρι σήμερα και δεν περιορίζεται στις απώλειες κάποιων περιόδων, ούτε αποδέχεται τη λογική των συμψηφισμών και των παραγραφών, αλλά αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα».

Με την επισήμανση αυτή ο εισηγητής της πρότασης νόμου, Δ. Τσιόγκας, ανέπτυξε αναλυτικά το περιεχόμενό της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τονίζοντας ότι σε όλη την ιστορική διαδρομή, από το 1950 μέχρι σήμερα, οι μορφές άλλαζαν αλλά η αφαίμαξη των Ταμείων συνεχιζόταν. Και πάντα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ήταν οι χαμένοι ενώ οι κερδισμένοι ήταν στην πλευρά του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρήσεων.

Οπως ανέφερε ο εισηγητής, από τη δέσμευση των αποθεματικών των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό, για το διάστημα 1951-1971, οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ. Στη δε δεκαετία του 1990 με κυβέρνηση της ΝΔ δόθηκε η δυνατότητα στα Ταμεία να τοποθετούν μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο, ενώ επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 23% ενώ διευρύνθηκε το «τζογάρισμα» των αποθεματικών. Ο Δ. Τσιόγκας είπε ότι οι απώλειες των Ταμείων από το χρηματιστήριο ήταν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ ήταν οι απώλειες από τις οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία.

Ολα αυτά τα χρόνια, κατήγγειλε, βάση της πολιτικής απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν η προώθηση της λογικής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που ρίχνει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την πιο αποφασιστική προώθηση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας».

Για όλους αυτούς τους λόγους, κατέληξε ο εισηγητής, το ΚΚΕ δε διαχωρίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των αποθεματικών από τις γενικότερες αλλαγές που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση και γι' αυτό καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τις συντάξεις. «Το μεγάλο κεφάλαιο κερδίζει χρόνια από την εισφοροδιαφυγή και αυτό πρέπει να πληρώσει», κατέληξε ο Δ. Τσιόγκας, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αφού η κερδοφορία των εταιρειών έχει φτάσει στα ύψη.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Π. Μελάς, καταψήφισε την πρόταση νόμου χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολική και ανεφάρμοστη». Χωρίς να κάνει τον κόπο να αναφερθεί στην «υπερβολική» ληστεία των Ταμείων από το 1950, έκανε λόγο για «δυσβάσταχτη επιβάρυνση» στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση νόμου. Προκλητικά ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ καταθέτει την πρόταση γιατί γνωρίζει πως «δε θα έρθει στην κυβέρνηση για να δοκιμαστεί η υλοποίηση της πρότασής του». Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, για την υλοποίηση της πρότασης θα χρειαστεί δυσβάσταχτη φορολόγηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος σχεδόν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Η. Αντωνακόπουλος, εκτίμησε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ θα οδηγήσει σε «κοινωνική αδικία» αφού για την υλοποίησή της θα επιβαρυνθούν οι πολίτες γιατί θα απαιτηθεί αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Αφιέρωσε το σύνολο σχεδόν της ομιλίας του στο σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα» και για την ανάγκη επιστροφής των κλεμμένων από το 1950 είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος γενικά και αόριστα για «παρελθόν». Κατά τον βουλευτή, για το τι έγινε στο παρελθόν με τα αποθεματικά θα μπορούσε να ασχοληθεί μια «διακομματική επιτροπή».

Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Α. Λεβέντης, είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί «σε γενικές γραμμές και στη βασική κατεύθυνση» της πρότασης νόμου και ανέφερε πως οι απώλειες από το 1950 θα μπορούσαν να επιστραφούν μέσω ενός «ειδικού λογαριασμού». Για δε τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όμως, που προτείνει το ΚΚΕ, είπε απλώς ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα όρια και να επανέλθει στον ιδιωτικό τομέα η συνταξιοδότηση μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος παραδέχτηκε ότι κατά το παρελθόν χάθηκαν χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο του χρηματιστηρίου επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η λύση, είπε, είναι να προχωρήσουμε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση «χωρίς προαπαιτούμενα». Ο υφυπουργός ανέφερε ότι όντως το ύψος των συντάξεων είναι χαμηλό και είπε ότι από την 1η του Γενάρη 2008 η κατώτερη σύνταξη θα είναι 740 ευρώ με στόχο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά τον Γερ. Γιακουμάτο η κυβέρνηση δε θα αυξήσει τα όρια ηλικίας και δε θα προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων.

Η πρόταση νόμου δεν μπήκε σε ψηφοφορία, αφού η κυβέρνηση επικαλέστηκε το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης που προκαλούν επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και απώλεια εσόδων του κράτους δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ