Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1907 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν συνθήκη για το μοίρασμα των «σφαιρών επιρροής» στην Περσία, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ.

1919 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ.

1928 Η «Οπερα της Πεντάρας», του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο.

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά των διώξεων και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους υπογράφοντες τη διαμαρτυρία ήταν και ο Αλ. Αϊνστάιν.

1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε δίκη για αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου Αβραάμ. Καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

1935 Ο Αλεξέι Σταχάνοφ καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ εξόρυξης κάρβουνου, βγάζοντας στη βάρδιά του - που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά - 102 τόνους (με νόρμα 7 τόνων, γεγονός που αντιστοιχούσε δηλαδή σε 14 νόρμες). Ηταν προσωπικό κατόρθωμα του Σταχάνοφ, αποτέλεσμα της εφαρμογής νέας τεχνικής στην παραγωγή και της πρωτοβουλίας του να κάνει πιο αποδοτική τη δουλειά του προς όφελος της σοβιετικής κοινωνίας. Τιμήθηκε ως «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας». Το σταχανοφικό κίνημα έμεινε στην Ιστορία ως κίνημα των λαϊκών μαζών, που αξιοποιούν τις ενδογενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού προκειμένου να τραβήξουν την εξέλιξη της κοινωνίας προς τα μπρος, προς τον κομμουνισμό.

1948 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β' Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος - Μπολσεβίκοι (1941 - 1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1947 - 1948).

1949 Σκοτώνεται σε ενέδρα στην Καστανιά Λακωνίας ο Στέφανος Γκιουζέλης, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοικητής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ.

1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει τη διάλυση και ανασυγκρότηση πολλών Κομματικών Οργανώσεων στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ