Η Φ. Μογκερίνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό υπουργό Αμυνας, Μάριο Κούνασεκ, ανέφερε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των υπουργών Αμυνας να συνεχιστεί η επιχείρηση. Δήλωσε ότι γνωρίζει πως στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών υπάρχουν αντιπαραθέσεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επιμερισμός της ευθύνης.
Παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία πάνω σε πρακτικές λύσεις» αλλά εξέφρασε την ελπίδα «για (να υπάρξει) ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα τις επόμενες βδομάδες». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη άσκηση αλλά είναι καθήκον, γιατί αυτά τα λίγα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά στη Μεσόγειο... Το να το χάσουμε αυτό θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοχώρηση για τα κράτη - μέλη και συνολικά την ΕΕ».
Λίγο πριν, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, είχε απειλήσει ότι θα αποσυρθεί η Ιταλία από την επιχείρηση «SOPHIA» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την κατανομή των προσφύγων ή έναν νέο κανονισμό σχετικά με τα λιμάνια, όπου θα μεταφέρονται οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας, Ελιζαμπέτα Τρέντα, πρότεινε την εκ περιτροπής υποδοχή μεταναστών σε λιμάνια διάφορων χωρών και συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ελλάδας. Επίσης, χτες υπήρχαν πληροφορίες ότι η Γαλλία θα συγκαλέσει συνάντηση κορυφής στο Παρίσι μέσα στο Σεπτέμβρη για τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, όπου θα προσκληθούν οι Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Γερμανία.
Η Αυστρία από την πλευρά της πρότεινε να χρησιμοποιηθούν ένοπλες δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να συνδράμουν τους συνοριοφύλακες της Ενωσης στον αποκλεισμό μεταναστών χωρίς έγγραφα. Ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας περιέγραψε το σχέδιό του, που βασίζεται στην προηγούμενη χρήση από την Αυστρία στρατιωτών στα σύνορά της, στους ομολόγους του της ΕΕ, τονίζοντας πως οι στρατιώτες θα μπορούσαν να τεθούν υπό τον έλεγχο της αστυνομίας.
Πάντως, ορισμένες χώρες φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται αυτήν την πρόταση. Ενδεικτικά η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, απέρριψε την ενίσχυση της αστυνομίας στα σύνορα από το στρατό.