Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Πέμπτη 6/9 η παρουσίαση της έκδοσης «ΛΑΡΚΟ '77»

Από τις κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ το 1977
Από τις κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ το 1977
Την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση την έκδοση της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με τίτλο: «ΛΑΡΚΟ '77: Το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ. Γενάρης - Μάης 1977». Θα μιλήσει ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά τη διάρκεια της απεργίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως, Λ. Καβάλας δίπλα στο Παλατάκι).

Πρόκειται για επανέκδοση του βιβλίου «ΛΑΡΚΟ '77», που έγινε στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος. Ενα βιβλίο που αποτυπώνει με ζωντάνια, μέσα από τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», τις 110 μέρες της απεργίας, του ηρωικού αγώνα των εργατών μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Την επανέκδοση προλογίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχε τότε άμεση σχέση με την πολύμηνη απεργία, ως στέλεχος του Κόμματος στην περιοχή.

Στην έκδοση περιέχονται δεκάδες ζωντανές μαρτυρίες πρωταγωνιστών της απεργίας, όπως καταγράφηκαν στα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή». Η καταγραφή βήμα - βήμα μιας κινητοποίησης που συγκλόνισε τότε την εργατική τάξη, όπως γίνεται στο βιβλίο, δίνει πολύτιμα διδάγματα και για τους σημερινούς εργατικούς αγώνες, σε μια περίοδο που είναι ανάγκη να φουντώσουν νέες εστίες αντίστασης, να προχωρήσει αποφασιστικά η ανασύνταξη του κινήματος, η σύγκρουση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της.


Ο Θανάσης Κοτρώνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και στέλεχος της ΤΟ Βιομηχανίας, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την εκδήλωση που προετοιμάζει η Οργάνωση, αναφέρει ότι αυτή η κορυφαία απεργιακή μάχη μπορεί να δώσει πλούσια πείρα. «Ηταν μια απεργία με ταξικά χαρακτηριστικά, στην οργάνωση των εργατών, στην επιλογή των αιτημάτων, των μορφών πάλης, στην οργάνωση της αλληλεγγύης και τη στήριξή της από άλλες εργατικές και λαϊκές μάζες και ιδιαίτερα με το σταθερό μέτωπο απέναντι στον καπιταλιστή εργοδότη, στην κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό και τον συμβιβασμένο εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Σήμερα θέλουμε αυτήν την πείρα και τα συμπεράσματα να τα ξαναθυμήσουμε στους παλιότερους εργάτες, αλλά ιδιαίτερα να τα μεταδώσουμε στους νέους και τις νέες, που καθημερινά βιώνουν την εκμετάλλευση στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. Τέτοιοι ιστορικοί αγώνες, που έφεραν κατακτήσεις για την εργατική τάξη αποτελούν απάντηση στα επιχειρήματα του "κοίτα τη δουλειά σου και μη σε νοιάζει", του "τίποτα δεν γίνεται με τους αγώνες", στην αποθέωση της ατομικής λύσης κ.ο.κ.».

Το στέλεχος του Κόμματος προσθέτει ότι για την προετοιμασία της εκδήλωσης οργανώνονται εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε τόπους δουλειάς σε όλη την Αττική, καλώντας ειδικά νέους εργαζόμενους να πάρουν μέρος, να μάθουν από πρώτο χέρι για αυτόν τον σημαντικό αγώνα που άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη σε ολόκληρη την εργατική τάξη εδώ και δεκαετίες. «Προσδοκούμε να είναι άλλη μια πρωτοβουλία της ΤΟ στο πλαίσιο της προσπάθειας για ισχυροποίηση του Κόμματος, για προώθηση της πολιτικής του πρότασης, στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησαν οι νέες επαναλαμβανόμενες απεργίες(2020-05-02 00:00:00.0)
Επίκαιρα τα διδάγματα από τη σκληρή απεργιακή μάχη στη ΛΑΡΚΟ το 1977(2018-09-11 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ(2018-09-04 00:00:00.0)
Παρουσιάζει την έκδοση για την απεργία στη ΛΑΡΚΟ(2018-08-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το βιομηχανικό προλεταριάτο στις 19 Μάη(2018-05-15 00:00:00.0)
28 χρόνια νόμιμης επανέκδοσης του «Ρ»(2002-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ