Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Διχασμός»...

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ και αντίστροφα για το ποιος είναι «πιο διχαστικός», συνεχίζεται αυτές τις μέρες ο δικομματικός καβγάς. Η μεν κυβέρνηση προσάπτει στη ΝΔ «εμφυλιοπολεμικό λόγο», αξιοποιώντας την τακτική της να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει, κάτι που βολεύει και τους δύο ώστε να στέλνουν «την μπάλα στην εξέδρα». Η δε ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει «συναινετικό» λόγο και ότι ετοιμάζει μάλιστα «πολιτικές διώξεις», εννοώντας τις υποθέσεις διαφθοράς, τις οποίες προσάπτουν σε στελέχη της οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κ.λπ. Κάπως έτσι «τσουλάει» η ψευτοαντιπαράθεσή τους. Βεβαίως, μια άλλη ανάγνωση του «ποιος φταίει περισσότερο για τον "διχαστικό λόγο"» θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι και δα τόσα εκείνα που χωρίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση... Οτι η περιβόητη «συναίνεση» είναι εφικτή, αν λείψουν ορισμένες «διχαστικές αιχμές» και «ακραίες απόψεις» εκατέρωθεν, κάτι που είναι φανερό ότι απασχολεί τα αστικά επιτελεία, όπως έδειξε και η χτεσινή παρέμβαση του ΣΕΒ, που σημειώνει με νόημα πως οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων «οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων».

... και συναίνεση

Βεβαίως, συναίνεση υπάρχει στα ουσιαστικά, σε αυτά δηλαδή που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο για τις ανάγκες της κερδοφορίας του. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι και οι δύο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εφάρμοσαν με απόλυτη συνέπεια τα μνημόνια, ενώ κανένας τους δεν αμφισβητεί τους (μετα)μνημονιακούς στόχους συνέχισης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τις ευρωΝΑΤΟικές σημαίες που σηκώνουν όλο και πιο ψηλά για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» κ.ο.κ. Αποτυπώνεται επίσης στη σύνθεση της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό. Αλλωστε, όπως έγραψε και ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς στο διαδίκτυο, πλέον «δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε για το μέλλον με αυτούς που διαφωνούσαμε για το παρελθόν». Ας μη θολώνει λοιπόν το λαϊκό κριτήριο από τις υστερικές κραυγές και την ψευτοπόλωση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, μπροστά στο κύριο, που είναι η στρατηγική τους σύγκλιση.

Οχι άλλες χαμένες ζωές

Πριν από λίγες μέρες, ένας νέος άνδρας πέθανε από έμφραγμα, ενώ οδηγούσε στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, επειδή το Κέντρο Υγείας στα Καμένα Βούρλα, όπου κατέφυγε όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το επεισόδιο, δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης προσωπικού. Την περασμένη Δευτέρα, 27/8, μια 48χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Μαργαριτάρι Θεσπρωτίας, επειδή το Κέντρο Υγείας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι της εφημερεύει μόνο τις ζυγές μέρες του μήνα (!) λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ τις μονές υπάρχουν γιατροί μόνο μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Η ...ατυχία της συγκεκριμένης γυναίκας ήταν ότι ασθένησε σε μονή μέρα του μήνα και μετά τις 3 μ.μ., με αποτέλεσμα να μην έχει την άμεση φροντίδα που θα μπορούσε να της σώσει τη ζωή. Οπως και να 'χει, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό εν έτει 2018 να χάνονται ζωές μ' αυτόν τον τρόπο, όταν η επιστήμη της Ιατρικής έχει κάνει τεράστια άλματα και θα αρκούσε η έγκαιρη επέμβαση των γιατρών για να σωθούν οι δύο νέοι άνθρωποι. Επιβεβαιώνεται μέσα κι απ' αυτά τα τραγικά παραδείγματα η γύμνια του συστήματος, όπου ακόμα και η ζωή του λαού μετριέται με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες από το κράτος ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως η πλήρης στελέχωση και λειτουργία μιας μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μπορούσε κυριολεκτικά να σώσει ζωές.

Με το κιάλι

Η είδηση έρχεται από τη Ρωσία: Ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι η ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών πρέπει να ανέβει στα 60 χρόνια από τα 55 που είναι σήμερα, ζητώντας την «κατανόησή» τους, και επικαλούμενος - τι άλλο; - τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και το «υψηλό προσδόκιμο ζωής» των Ρώσων. Με δυο λόγια, 30 χρόνια μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές, και με τις τεράστιες σημερινές δυνατότητες της παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας, στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο, οι καπιταλιστικές κοινωνίες όχι μόνο κοιτάνε ...με το κιάλι όλα όσα είχαν κατακτήσει οι λαοί οικοδομώντας το σοσιαλισμό, αλλά σημαίνουν για τους εργαζόμενους πορεία ολοταχώς προς τα πίσω. Ξεβρακώνοντας ταυτόχρονα και τους απολογητές των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν μιλάνε για την τάχα «μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας» που ζει η ανθρωπότητα, προκειμένου να προσδώσουν τα χαρακτηριστικά του αιώνιου και να ξεπλύνουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπερασπίζονται. Αποκαλύπτεται ταυτόχρονα, μέσα από κάθε τέτοιο παράδειγμα, ότι την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών τους οι εργαζόμενοι και οι λαοί μπορούν να την πετύχουν μόνο με την ανατροπή των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής και την οικοδόμηση της νέας, σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας - διδαγμένοι και από τα λάθη και τις παραλείψεις της πρώτης απόπειρας - και όχι με τα «χίλια και ένα» πρόσωπα διαχείρισης του σάπιου καπιταλισμού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1907 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν συνθήκη για το μοίρασμα των «σφαιρών επιρροής» στην Περσία, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ.

1919 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ.

1928 Η «Οπερα της Πεντάρας», του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο.

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά των διώξεων και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους υπογράφοντες τη διαμαρτυρία ήταν και ο Αλ. Αϊνστάιν.

1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε δίκη για αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου Αβραάμ. Καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

1935 Ο Αλεξέι Σταχάνοφ καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ εξόρυξης κάρβουνου, βγάζοντας στη βάρδιά του - που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά - 102 τόνους (με νόρμα 7 τόνων, γεγονός που αντιστοιχούσε δηλαδή σε 14 νόρμες). Ηταν προσωπικό κατόρθωμα του Σταχάνοφ, αποτέλεσμα της εφαρμογής νέας τεχνικής στην παραγωγή και της πρωτοβουλίας του να κάνει πιο αποδοτική τη δουλειά του προς όφελος της σοβιετικής κοινωνίας. Τιμήθηκε ως «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας». Το σταχανοφικό κίνημα έμεινε στην Ιστορία ως κίνημα των λαϊκών μαζών, που αξιοποιούν τις ενδογενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού προκειμένου να τραβήξουν την εξέλιξη της κοινωνίας προς τα μπρος, προς τον κομμουνισμό.

1948 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β' Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος - Μπολσεβίκοι (1941 - 1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1947 - 1948).

1949 Σκοτώνεται σε ενέδρα στην Καστανιά Λακωνίας ο Στέφανος Γκιουζέλης, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοικητής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ.

1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει τη διάλυση και ανασυγκρότηση πολλών Κομματικών Οργανώσεων στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ