Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Θα «επαναξιολογήσει» τη συμμετοχή στην επιχείρηση «SOPHIA»

ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της «Λέγκας» που συγκυβερνά με το «Κίνημα 5 Αστέρων», δήλωνε - σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA - ότι η Ρώμη θα «αξιολογήσει» αν θα συνεχίσει να συμμετάσχει στην επιχείρηση «SOPHIA», τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο, δήθεν για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». Η ιταλική κυβέρνηση αντιδρά γιατί θεωρεί ότι στα λιμάνια της καταλήγουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

Πάντως, ο Σαλβίνι χαρακτήριζε χτες «μετάλλια» τα αδικήματα για τα οποία οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του, για την υπόθεση «Diciotti», στο πλαίσιο της οποίας εκατοντάδες κατατρεγμένοι από την Αφρική αξιοποιήθηκαν κι αυτοί στην αντιπαράθεση ΕΕ - Ιταλίας. «Αλλάζουν τον ποινικό κώδικα εξαιτίας του υπουργού Εσωτερικών. Ωραία, διεκδικώ το ότι εξεβίασα την Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολίασε με ενδεικτικό ύφος ο Ιταλός υπουργός. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, ο Σαλβίνι αλλά και ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο είχε προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες με μη καταβολή της εισφοράς της στην ΕΕ, εφόσον δεν υπάρξει συνεργασία πάνω σε αξιώσεις της Ρώμης για τη «διαχείριση του Μεταναστευτικού». Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι ευρύτερα η σχέση Ιταλίας - ΕΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που απλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι στις ιταλικές «προειδοποιήσεις» αντέδρασε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Είπε ότι η Γαλλία «δεν είναι έτοιμη να πληρώνει» για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν σέβονται «τις θεμελιώδεις αρχές» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώνουμε για αυτήν την Ευρώπη. Πρέπει να το πούμε καθαρά... Κατά βάθος, έχουν μια χρησιμοθηρική προσέγγιση της Ενωσης, με βάση την οποία δεν επιλέγουν παρά μόνο αυτό που τις συμφέρει και κατά βάση την ανακατανομή του χρήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ