Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αγώνας για τις ανάγκες των εργαζομένων κόντρα στην απάτη της κυβέρνησης

Κάλεσμα από το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Ομοσπονδία του κλάδου

Τα «εργαλεία» της εργοδοσίας για την ένταση της εκμετάλλευσης ανέδειξε και η πρόσφατη εξέλιξη με τους εργαζόμενους της PDS
Τα «εργαλεία» της εργοδοσίας για την ένταση της εκμετάλλευσης ανέδειξε και η πρόσφατη εξέλιξη με τους εργαζόμενους της PDS
«Στην απάτη της κυβέρνησης για την "επαναφορά" των ΣΣΕ απαντάμε με αγώνες που θα βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους εργαζόμενους το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα πίσω και από τις ειδικότερες κυβερνητικές εξαγγελίες ότι επίκειται επέκταση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της ΟΤΟΕ σε όλο τον κλάδο.

«Είπαν ότι η κλαδική ΣΣΕ της ΟΤΟΕ τώρα θα επεκταθεί στο σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων, όμως απέκρυψαν ότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για τη διατήρηση και επέκταση των "ευέλικτων" μορφών απασχόλησης στον κλάδο», αναφέρει το «Αγωνιστικό Μέτωπο».

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι:

-- Στις τράπεζες υπάρχουν 8 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, επομένως διαφορετικά μισθολόγια, διαφορετική αμοιβή για την ίδια εργασία.

-- Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το καθεστώς της εργολαβικής και «νοικιασμένης» εργασίας.

-- Η κλαδική ΣΣΕ που υπάρχει σήμερα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στους Κανονισμούς των τραπεζών «έχει υποστεί μειώσεις άνω του 10%», ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν χάσει μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα οποία η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν επαναφέρει, αντίθετα διατηρεί στο ακέραιο κάθε απώλεια».

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» φέρνει μια σειρά πρόσφατα παραδείγματα που αναδεικνύουν το εργασιακό τοπίο μέσα στο οποίο οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν κοροϊδία για τους τραπεζοϋπαλλήλους:

«Δεν πέρασαν παρά μόλις 2 μήνες από όταν η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε τη θυγατρική της εταιρεία PDS σε άλλον επιχειρηματικό όμιλο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφαιρώντας από τους 300 εργαζομένους της κάθε δυνατότητα να διεκδικήσουν την ένταξή τους στο προσωπικό της τράπεζας και στη ΣΣΕ της ΟΤΟΕ. Δεν πέρασαν επίσης 2 μήνες από όταν χρηματοπιστωτική εταιρεία συνεργαζόμενη με την ALPHA BANK, που απασχολεί πάνω από 1.000 υπαλλήλους, αρνήθηκε να τους δώσει το επίδομα γάμου με το πρόσχημα ότι δεν είναι μέλος στον ΣΕΒ. Και δεν μιλάμε για τις πλάτες που κάνει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες εδώ και 3 χρόνια, όπου έχουν απολυθεί πάνω από 4.000 τραπεζοϋπάλληλοι με κάθε τρόπο (π.χ. "εθελούσιες"), ένας εκ των οποίων είναι η "απόσχιση κλάδου", δηλαδή η αφαίρεση ειδικοτήτων (καθαρίστριες, φύλακες, ταμίες κ.ο.κ.) από τα οργανογράμματα των τραπεζών και η μετατροπή τους σε "εργολαβικούς"».

Αγώνας για κλαδική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί σε αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, σε αντιπαράθεση με τις πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ) που υπογράφουν κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ με μειώσεις, κλείνουν τα μάτια στην αγωνία χιλιάδων εργαζομένων που βρίσκονται στην ομηρία των εργολάβων, ενώ καλλιεργούν αυταπάτες σε εκατοντάδες εργαζόμενους θυγατρικών εταιρειών των Ομίλων και υπόσχονται «λύσεις» μέσα από διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες σε κλειστά γραφεία.

«Να μην πάμε πίσω από το δικαίωμά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους», τονίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο».

Διεκδικεί: Κλαδική ΣΣΕ με αύξηση 10% για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Οχι στις απολύσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ενταξη των «ενοικιαζόμενων» στους οργανισμούς των τραπεζών. Τα επιτεύγματα της ψηφιοποίησης της εργασίας να μετατραπούν σε μείωση του εργάσιμου χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων και κοινής δράσης(6/6/2019)
Ανέστειλε την απεργία και πάει για ΣΣΕ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων(19/3/2019)
Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους(1/9/2018)
Σε ρόλο «λαγού» για ενδεχόμενες απολύσεις η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ(20/7/2017)
Επιτακτική η ανάγκη ταξικών αγώνων(19/11/2009)
Σύσκεψη για τη σύμβαση εργασίας(15/1/2004)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org