Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Ευθύνη κυβέρνησης - ΟΑΕΔ να σταματήσει ο εμπαιγμός των συμβασιούχων

Απλήρωτοι για τέσσερις και πλέον μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων στην καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ, όπως καταγγέλλει για μια ακόμα φορά το ΠΑΜΕ, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στην ομηρία των εργαζομένων.

Εκατοντάδες άνεργοι προσλήφθηκαν τους προηγούμενους μήνες για τις ανάγκες καθαρισμού των κτιρίων του Οργανισμού σε όλη τη χώρα, με οκτάμηνες συμβάσεις τετράωρης απασχόλησης. Σήμερα, 300 περίπου συμβασιούχοι βρίσκονται απλήρωτοι και στον «αέρα», ως αποτέλεσμα δικαστικής διένεξης ανάμεσα στον Οργανισμό και εργολαβική εταιρεία. Συγκεκριμένα, δεν τους καταβάλλεται η μηνιαία αμοιβή των 330 ευρώ, ενώ κινδυνεύουν να επιστρέψουν στην ανεργία πριν ακόμα παρέλθουν οι λιγοστοί μήνες δουλειάς που προέβλεπαν οι συμβάσεις τους.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η αθλιότητα και ο εμπαιγμός έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο ΟΑΕΔ, ο οργανισμός για την προστασία των ανέργων, που τάχα πραγματοποιεί κοινωνική πολιτική, όπως αναφέρει πανηγυρίζοντας η κυβέρνηση, ο οργανισμός που μέσω των απαράδεκτων ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης ανακυκλώνει την ανεργία χωρίς να δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας, αφού πρώτα μέσω τέτοιου προγράμματος προσέλαβε για την καθαριότητα των δικών του κτιρίων εκατοντάδες εργαζόμενους σε αρκετές πόλεις, τους έχει απλήρωτους από τον Μάιο.

Αυτήν τη στιγμή, εκατοντάδες εργαζόμενοι - άνεργοι σε όλη τη χώρα, με μηδενικό εισόδημα, που λόγω ανάγκης για εργασία έκαναν τα χαρτιά τους για να μπουν σε ένα από αυτά τα προγράμματα, ενώ είναι τυπικοί στην καθημερινή εργασία τους, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Τους άφησαν απλήρωτους κατακαλόκαιρο, με τις καθημερινές και οξυμένες τους ανάγκες να τρέχουν λόγω της παρατεταμένης ανεργίας στην οποία βρίσκονται. Στερούν μέχρι σήμερα ακόμα και αυτό το άθλιο μηνιαίο επίδομα των 330 ευρώ που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα».

«Να λήξει τώρα η νέα ομηρία που δημιουργείται!Να σταματήσει ο εμπαιγμός στους εργαζόμενους στην καθαριότητα», απαιτεί το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει τις ευθύνες του Οργανισμού και της κυβέρνησης. «Οι δικαιολογίες για την απαράδεκτη καθυστέρηση, οι μετατοπίσεις ευθυνών αλλά και οι λύσεις που προτείνονται, με εργατολόγους και συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούνται να παίξουν το ρόλο του ΟΑΕΔ και του κράτους, αποτελούν κοροϊδία για τους εργαζόμενους. Εδώ και τώρα, με ευθύνη του ΟΑΕΔ και της κυβέρνησης, να πληρωθούν στο σύνολό τους τα δεδουλευμένα και να συνεχιστεί η εργασία τους», καταλήγει.

Παρεμβάσεις για να δοθεί λύση στο ζήτημα έχουν γίνει μέσα στο καλοκαίρι από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά και την αβεβαιότητα, προσπαθούν να οργανωθούν και να συντονίσουν τα βήματά τους σε μια σειρά πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.α.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ