Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ναυτεργάτες - Απεργία στις 3 Σεπτέμβρη: Κλιμάκωση της πάλης τους απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης για τα κέρδη των εφοπλιστών
  • Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ: Πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να αποτελέσει σταθμό στην ενίσχυση της πάλης
  • Κέρκυρα: Πλευρές της πείρας από τον αγώνα των εργαζομένων στο Καζίνο και τα βήματα στην οργάνωσή τους
  • Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες: Αρθρο με αφορμή τη ΔΕΘ και την εντεινόμενη συζήτηση για το ρόλο τους στην παραγωγή
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Κρίσιμη μάχη για τα δίκαια αιτήματά τους

Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, «κατεβαίνουν» τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη οι ναυτεργάτες, εντείνοντας την πάλη τους για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, για τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας στα καράβια.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με συσκέψεις και περιοδείες καράβι το καράβι, πρωτοστατούν στην οργάνωση της μάχης, ενώ για τη μέρα της απεργίας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση περιφρούρησης στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων «με μαχητικότητα να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση και περιφρούρηση» της απεργίας, διεκδικώντας: ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση. Μόνιμη - σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Απέναντι στο αλισβερίσι εφοπλιστών - κυβέρνησης - εργατοπατέρων...

Το κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων συναντιέται με τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, οι οποίες εκφράστηκαν και χτες, όταν ναυτεργάτες των πληρωμάτων από τα καράβια του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των τριών σωματείων, έσπευσαν στα γραφεία της ΠΝΟ όπου είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, παραμονές της απεργίας, με την παρουσία του εφοπλιστή και προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μ. Σακέλλη!

Το μαζικό «παρών» και η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών ανάγκασαν τον εφοπλιστή να φύγει και επέβαλαν η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να πάρει τη μορφή οργανωτικής συνεδρίασης για την προετοιμασία της απεργίας.

Οσο κι αν οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού - επικεφαλής των οποίων είναι ο γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών Αντ. Νταλακογιώργος - έκαναν τους... ανήξερους για την εμφάνιση του εφοπλιστή στα γραφεία της ΠΝΟ, ήρθε ο ίδιος ο ΣΕΕΝ λίγες ώρες αργότερα με δελτίο Τύπου να «βγάλει στη φόρα» ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη αλισβερίσι μεταξύ εφοπλιστών, κυβέρνησης και αυτών των συνδικαλιστών, για την υπονόμευση της απεργίας.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΕΝ εκφράζει την... «έκπληξή του», όπως αναφέρει, «για τη σημερινή αδικαιολόγητη απόφαση της ΠΝΟ για την πραγματοποίηση απεργίας την 3η Σεπτεμβρίου» και γιατί... «περιέργως δεν επιτράπηκε η παρουσία» του Μ. Σακέλλη στη συνεδρίαση, αν και βρέθηκε εκεί σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, σε συμφωνημένη ώρα, με σκοπό να ενημερώσει την Εκτελεστική Επιτροπή για τις νέες προτάσεις του ΣΕΕΝ».

Αναφέρει ακόμα ότι όλα αυτά είχαν προγραμματιστεί σε συνάντηση που είχε γίνει μία μέρα πριν, στο υπουργείο Ναυτιλίας, «του Συνδέσμου μας, με εκπροσώπους της ΠΝΟ, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και συγκεκριμένα του τ. υπουργού κ. Κουρουμπλή, του υφυπουργού κ. Σαντορινιού», «με σκοπό τη ματαίωση της εξαγγελθείσας απεργίας την 3/9».

...και στη γνωστή επιχείρηση καλλιέργειας «κοινωνικού αυτοματισμού»...

Η συντονισμένη επιχείρηση χτυπήματος της απεργίας έχει ξεκινήσει βέβαια εδώ και μέρες, με τις γνωστές προσπάθειες ενεργοποίησης του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού», αυτήν τη φορά στο όνομα του Τουρισμού.

Ενδεικτικά, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού με επιστολή της ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει ενάντια στην απεργία, επικαλούμενη την «ταλαιπωρία των τουριστών» και τη «δυσφήμιση για τη χώρα»...

Παρέμβαση από την κυβέρνηση ζήτησε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για να αποφευχθεί - όπως ανέφερε - «ο αποκλεισμός της πρόσβασης των ξένων επισκεπτών, αλλά και των Ελλήνων, σε έναν σημαντικό αριθμό προορισμών της χώρας». Μπαίνοντας στο «ψητό» της υπόθεσης, στα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, σημειώνει ότι «το 10% επί του συνόλου των άμεσων τουριστικών εσόδων της χώρας εισπράττονται τον Σεπτέμβριο».

Ο δε περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, ανέφερε ότι η απεργία θα καταφέρει πλήγμα στην «εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών», λες και η εξουθενωτική εκμετάλλευση των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές, η δρομολόγηση πλοίων με μόνο κριτήριο τα κέρδη τους, διασφαλίζει την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των νησιωτών.

Αντίστοιχα, δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο έσπευσαν να κάνουν λόγο για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά τα αιτήματα των ναυτεργατών.

Αγώνας που αφορά συνολικά τους εργαζόμενους και το λαό

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση ενάντια στην απεργία, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες σε αλληλεγγύη και απομόνωση των δυνάμεων του «κοινωνικού αυτοματισμού». Οπως υπογραμμίζουν, ο αγώνας των ναυτεργατών είναι δίκαιος, μπορεί να ενισχύσει την πάλη συνολικά του λαού απέναντι στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Στα επιβατηγά πλοία (ακτοπλοϊκά, πορθμεία, μεσογειακά τουριστικά), από το 2009 έως το 2017, η ανανέωση των ΣΣΕ γίνεται με μηδενικές αυξήσεις, την ίδια ώρα που έχει εκτοξευτεί η κερδοφορία των εφοπλιστών. Παράλληλα, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία δίνουν αδιάκοπη μάχη για την εφαρμογή των Συμβάσεων, καθώς καταστρατηγούνται συνεχώς από τους εφοπλιστές.

Οπως επιβεβαιώνει άλλωστε και η πρόσφατη πυρκαγιά στο ακτοπλοϊκό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά και την ίδια την προστασία της ζωής στη θάλασσα.

Μια ματιά, για παράδειγμα, στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών πλοίων, όπου το υπουργείο Ναυτιλίας έχει αδειοδοτήσει ταξίδια - οδύσσειες για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που αφήνουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι εφοπλιστές, αποδρομολογώντας πλοία όταν δεν τους συμφέρει, σε συνδυασμό με τις δραστικά μειωμένες οργανικές συνθέσεις, αλλά και την υποσυντήρηση των πλοίων, είναι αρκετή για να διαπιστωθούν τα εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και με 72 ώρες δουλειάς τη βδομάδα. Αποτέλεσμα είναι οι απανωτές βλάβες και τα ναυτικά ατυχήματα.

Οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, μάλιστα, προσήλθαν σε διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ αξιώνοντας μείωση κατά 50% του επιδόματος των εξπρές δρομολογίων, τα οποία κυριαρχούν ειδικά τη θερινή περίοδο, αλλά και μείωση κατά 50% του ημερομισθίου των ναυτεργατών για την τελευταία μέρα παραμονής τους στο καράβι, πριν δηλαδή αντικατασταθούν.

Οσο για τη βελτιωμένη πρόταση που λένε ότι έχουν, προβλέπει αύξηση... 1% στο μισθό, όταν η ΑΝΕΚ έκλεισε το 2017 με κέρδη 9,8 εκατ. ευρώ, από 0,6 εκατ. το 2016, η «Attica» (στην οποία ανήκουν η «Blue Star», η «Superfast», ενώ εξαγόρασε και την HSW) είχε κέρδη για το 2017 50,36 εκατ. ευρώ, και οι «Μινωικές Γραμμές» (ανήκουν στον ιταλικό όμιλο «Γκριμάλντι») 4,1 εκατ. ευρώ. Για το 2018 η κερδοφορία τους αναμένεται να είναι ακόμα πιο αυξημένη, αφού πριν τον Αύγουστο τα στοιχεία τους έδειχναν 2% αύξηση στη κίνηση των επιβατών.

Τα πανιά της επιθετικότητας των εφοπλιστών φουσκώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, την ίδια ώρα που προπαγανδίζει την επαναφορά των ΣΣΕ, στρώνει το δρόμο στη μεγαλοεργοδοσία, ενισχύοντας με απανωτά μέτρα το ήδη αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, για να ξεμπερδεύουν μια κι έξω με τις ΣΣΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Απρίλη, και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των εφοπλιστών των επιβατηγών πλοίων με την ΠΝΟ για την υπογραφή ΣΣΕ, η κυβέρνηση επιδίωξε να περάσει Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε τη ναύλωση καραβιών στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές με σημαίες ευκαιρίας και με ελάχιστη στελέχωση (το λεγόμενο «safe manning»), που σημαίνει χωρίς οργανική σύνθεση και με ναυτεργάτες ανασφάλιστους, χωρίς κανένα συγκροτημένο εργασιακό δικαίωμα και Συλλογική Σύμβαση, αυξάνοντας τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με το πρόσχημα της «ανεπάρκειας πλοίων»...

Σύσκεψη τη Δευτέρα στην Αττική

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και συνδικαλιστές της Αττικής, καθώς και μαζικούς φορείς αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, συνταξιούχων, φοιτητών - σπουδαστών, σε πλατιά σύσκεψη, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Επαύλεως).

Η σύσκεψη έχει θέμα την οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη απευθύνει προς τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων και των ενώσεων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ της Αττικής η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

  • Σύσκεψη οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής με σωματεία και φορείς την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων στα γραφεία του.
Σε Πάτρα και Ηράκλειο

-- Σε πλατιά σύσκεψη - συζήτηση καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20).

-- Σύσκεψη οργανώνουν και σωματεία του Ηρακλείου την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (αίθουσα Ναπολέοντα Σουκατζίδη). Συγκεκριμένα, σε συζήτηση για την οργάνωση της πάλης καλούν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Εντείνονται οι προετοιμασίες σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με την προκήρυξη του ΠΑΜΕ αλλά και τις ανακοινώσεις των Σωματείων, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη δίνουν τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά, γυρίζοντας την πλάτη στις ψεύτικες υποσχέσεις από την κυβέρνηση αλλά και στα πανηγύρια που στήνονται - με αφορμή και το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ - για το ρόλο που παίζει η χώρα στην προώθηση των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή. Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους της πόλης να δώσουν απάντηση στην πολιτική που φέρνει ένταση της εκμετάλλευσης, φτώχεια και πολέμους, κλιμακώνοντας την πάλη μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, της φοροληστείας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ώστε να βγουν στο προσκήνιο οι δικές τους ανάγκες, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χτες εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου Θέρμης, σε παιδικούς σταθμούς, σε επισιτιστικές αλυσίδες και πιάτσες στην Καλαμαριά, σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και σε σούπερ μάρκετ.

Επίσης, χτες πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, για τον καλύτερο σχεδιασμό της δουλειάς μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Οι εξορμήσεις των Σωματείων συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη:

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες στην καθαριότητα του δήμου Θερμαϊκού.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Κ. Μακεδονίας (ΣΕΤΕΠΕ) οργανώνει εξόρμηση στο Νοσοκομείο Παπανικολάου σε μάγειρες και τραπεζοκόμους.

-- Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει στις ελεγκτικές εταιρείες «Κpmg» - «Grand Thorton» - ΣΟΛ.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στα ανατολικά.

Παράλληλα, οργανώνονται Γενικές Συνελεύσεις σωματείων: Το Σάββατο 1/9, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Την Κυριακή 2/9, στις 10 π.μ., στο ΕΚΘ θα γίνει συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων, την επόμενη βδομάδα προγραμματίζονται παρεμβάσεις για το οξυμένο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών. Προγραμματίζονται: Την Τρίτη 4/9, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Την Τετάρτη 5/9, στις 3 μ.μ., πανεξόρμηση στον τερματικό σταθμό στο ΙΚΕΑ. Την Πέμπτη 6/9 πικετοφορίες στις δυτικές συνοικίες, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη και στην πλατεία Ευόσμου.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

Παράλληλα, τις προετοιμασίες τους ενόψει των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ εντείνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σήμερα Πέμπτη, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, τη συνέντευξη διοργανώνουν: Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα», ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Αγ. Μοδέστος», ο Αγροτικός Σύλλογος Γυψοχωρίου «Η Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου, εκπρόσωποι από τις Αγροτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Προετοιμασίες σε άλλες πόλεις για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Παράλληλα με τις ετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη, προετοιμασίες για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 8 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ προχωρούν από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς και σε άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκαν προχτές συσκέψεις σε Λάρισα και Τρίκαλα, για την οργάνωση της συμμετοχής των εργαζομένων της περιοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα για την οργάνωση της δράσης κατά της αντεργατικής πολιτικής.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του, στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο δράσης. Η μετακίνηση από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη θα είναι δωρεάν και η αναχώρηση των λεωφορείων του ΕΚΛ θα γίνει στις 2.30 μ.μ., μπροστά από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό. Αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες να γίνουν άμεσα συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, για να καταρτιστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα περιοδειών στους χώρους δουλειάς. Επιπλέον, για την Τρίτη 4/9 προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, στις 11 π.μ., διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό. Αποφασίστηκε ακόμα συνέχιση των παρεμβάσεων για τη διεκδίκηση της κατασκευής ιδιόκτητου κτιρίου του ΕΦΚΑ, για να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς τροφεία, καθώς και για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Στα Τρίκαλα, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων του νομού, εκλεγμένων σε Διοικητικά Συμβούλια, καθώς και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται σε χώρους δουλειάς και κλάδους μέσα από Επιτροπές Αγώνα. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τα Τρίκαλα για τη Θεσσαλονίκη στις 2 μ.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Με τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη μεταφέρθηκε πείρα από τους χώρους δουλειάς και αναδείχθηκαν πρωτοβουλίες σωματείων, τα οποία προχωρούν σε σχεδιασμό δουλειάς, έχουν καθορίσει διευρυμένες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, ενώ προετοιμάζουν εξορμήσεις με ειδικά υλικά ανά κλάδο, για να ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Την οργανωμένη μετακίνηση στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη προετοιμάζουν επίσης σωματεία και φορείς από πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεκριμένα, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από: Κομοτηνή, 1 μ.μ., μπροστά από το Δημαρχείο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας. Καβάλα, 3 μ.μ., από το Δημοτικό Κήπο. Δράμα, 2.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Καρπός των πολυήμερων κινητοποιήσεων το επιχειρησιακό σωματείο

Από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο καζίνο
Από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο καζίνο
Σε πολυήμερες κινητοποιήσεις προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στο καζίνο της Κέρκυρας. Με στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν στα μέσα του Ιούλη, 48ωρη απεργία στις 15 και 16 Αυγούστου και νέες στάσεις που ακολούθησαν, οι εργαζόμενοι έθεσαν στο επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που να αποκαθιστά τις μειώσεις των μισθών τους και να βελτιώνει τους όρους εργασίας τους.

Συνεχίζοντας τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους, έχουν πλέον στα χέρια τους ένα νέο όπλο: Το επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα και ήταν καρπός του αγώνα που έδωσαν. Το νεοσύστατο σωματείο εξέλεξε στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Τρίτη, εφορευτική επιτροπή και ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να προχωρήσει στις πρώτες του αρχαιρεσίες.

Τη σημαντική πείρα της δράσης που ξεδιπλώθηκε μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι στο καζίνο, μέλη της προσωρινής διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και συνδικαλιστές του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Με όπλο το σωματείο τους διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ

«Φτιάξαμε το σωματείο για να μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας», εξηγεί ο Γιάννης Ανδριώτης, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και μέλος του ΔΣ του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οπως διευκρινίζει, η απληρωσιά και οι μειώσεις μισθών είναι δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και η πληρωμή με «έναντι» είναι πάγια τακτική που εφαρμόζει η εργοδοσία εδώ και χρόνια.

«Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε πέντε κι έξι μήνες "μέσα"», περιγράφει ο Γ. Ανδριώτης. «Πληρωνόμασταν "έναντι" 100 - 150 ευρώ τη βδομάδα, κι έτσι οι αποδοχές μας ποτέ δεν έφταναν το μισθό. Μας έδιναν "έναντι" το Μάρτη για το μισθό του περασμένου Οκτώβρη», προσθέτει ο Σταμάτης Ανθης, μέλος της προσωρινής διοίκησης του σωματείου. Τα παραπάνω, υπογραμμίζει, ισοδυναμούσαν με μια «σιωπηλή μείωση» του μισθού.

Στη «σιωπηλή» και ανεπίσημη μείωση προστέθηκαν και πιο «επίσημες» μειώσεις μισθών. Ετσι, το Μάρτη του 2012 η εργοδοσία μείωσε το μισθό των εργαζομένων στα 586 ευρώ. Αρχικά διατήρησε τη διαφορά από τις προηγούμενες αποδοχές των εργαζομένων ως «οικειοθελή παροχή». Σύντομα όμως, μόλις ένα χρόνο μετά, «έκοψε» και την «οικειοθελή παροχή». Η περικοπή υποτίθεται ότι θα ήταν προσωρινή και οι μισθοί θα επανέρχονταν το επόμενο έτος, δηλαδή το 2014, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

«Κάποια στιγμή αρχίσαμε να αντιδρούμε», λέει ο Στ. Ανθης, εξηγεί όμως ότι οι διαμαρτυρίες τότε ήταν ακόμα μεμονωμένες, καθώς δεν υπήρχε σωματείο και συλλογική οργάνωση των εργαζομένων. Πολλοί συνάδελφοί του, όπως λέει, αναγκάστηκαν κάτω από το βάρος της απληρωσιάς να παραιτηθούν, ενώ και ο ίδιος στο παρελθόν, όταν είχε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση, είχε βρεθεί στο στόχαστρο κατηγοριών από την εργοδοσία, με προσπάθεια απομόνωσης από τους συναδέλφους του.

Σήμερα, μετά τις κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν δει την «ψαλίδα» των οφειλών να κλείνει, ανησυχούν όμως ότι η τακτική του «έναντι» θα επανέλθει.

Στο πλαίσιο του αγώνα που έδωσαν, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει αρκετά βήματα πέρα από τη διαμαρτυρία για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Κομβική θέση στις διεκδικήσεις κατέχει πλέον το αίτημα για υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης.

Το σχέδιο Σύμβασης διαμορφώθηκε, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, συλλογικά: Πάνω στο αρχικό πλαίσιο έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους στα τμήματα της επιχείρησης, το σχέδιο εμπλουτίστηκε με τις προτάσεις που έγιναν, ενώ εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση. Με βάση αυτό, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, και καταβολή της μισθοδοσίας κάθε μήνα, χωρίς καθυστερήσεις και «έναντι». Επίσης, το κείμενο της Σύμβασης περιλαμβάνει άρθρα για το σύνολο των όρων εργασίας, όπως το ωράριο, το διάλειμμα, η χορήγηση δύο ρεπό τη βδομάδα.

Στο κενό οι εργοδοτικές προσπάθειες εκφοβισμού

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, και μάλιστα παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να ασκήσει πιέσεις και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

Μετά την προκήρυξη της πρώτης στάσης εργασίας, η εργοδοσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε την απόφαση των εργαζομένων... «ηθικά και λογικά αστήρικτη», ενώ υποστήριζε πως η κινητοποίηση «εν μέσω τουριστικής περιόδου όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ταμειακής δυσπραγίας της επιχείρησης (...) αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα και δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια για όλους μας».

Μετά τη 48ωρη απεργία, και ενώ οι εργαζόμενοι προχωρούσαν σε στάσεις εργασίας, η εργοδοσία πήγε ακόμα παραπέρα. Σε νέο κείμενο χαρακτήρισε την κινητοποίηση «προδήλως παράνομη και καταχρηστική» και προκλητικά εκτόξευσε απειλές πως θα στραφεί «ενώπιον της δικαιοσύνης» και θα αξιώσει «την αποκατάσταση της αποθετικής ζημίας» εναντίων «όλων των προσώπων που, ενώ γνωρίζουν τον παράνομο χαρακτήρα των συγκεκριμένων ενεργειών, συμμετέχουν στην τέλεσή τους και εν τέλει προκαλούν με δόλο βλάβη της επιχειρήσεώς μας».

«Η κίνηση αυτή της εργοδοσίας είχε αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε. Αντί να φοβίσει τους εργαζόμενους, μας συσπείρωσε περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις στάσεις εργασίας πήραν μέρος και εργαζόμενοι που δεν είχαν απεργήσει στη 48ωρη απεργία», σχολιάζει ο Γ. Ανδριώτης.

«Οταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι αποφασίζεις ότι δεν πάει άλλο», λέει ο Στ. Ανθης. «Σήμερα είμαστε μια γροθιά», καταλήγει και τονίζει την ανάγκη να συνεχίσουν με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ενότητα.

Ανοιξε δρόμους η συμπόρευση με το κλαδικό σωματείο

«Το παράδειγμα του αγώνα στο καζίνο αποτελεί απόδειξη για το πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία και η πάλη για τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους», τονίζει ο Σπύρος Κανταρέλης, πρόεδρος του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Το καταλυτικό στοιχείο ήταν ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων συναντήθηκε με την ώθηση που μπορεί να δώσει η πάλη των σωματείων που έχουν ταξικό προσανατολισμό», σημειώνει. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα ίδια προβλήματα ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους εδώ και χρόνια, χρειάστηκε η επαφή με τις δυνάμεις του Συνδέσμου για να μετατραπεί η αγανάκτησή τους σε συλλογικό αγώνα, με συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων.

«Η πρακτική και η επιχειρηματολογία της μεγαλοεργοδοσίας του καζίνο Κέρκυρας αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της "ανάπτυξης" που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη την ίδια τη ζωή των εργαζομένων», προσθέτει ο πρόεδρος του Συνδέσμου. Επιβεβαιώνεται, υπογραμμίζει, ότι η «νέα εποχή» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι θεμελιωμένη πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. «Μόνο μέσα από την οργάνωση στα σωματεία και τον αγώνα που βάζει μπροστά τις δικές μας ανάγκες μπορούμε να βάλουμε εμπόδιο, να ανακτήσουμε απώλειες και να ανοίξουμε παράλληλα το δρόμο που οδηγεί στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας», αναφέρει.

Οι δυνάμεις του κλαδικού συνδικάτου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων στο καζίνο: Με αποφάσεις του κλαδικού σωματείου προκηρύχθηκαν οι κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή των μελών του έγιναν οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων έξω από την επιχείρηση, με τη συμβολή του συστάθηκε το επιχειρησιακό σωματείο και δημιουργήθηκε το σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ. Μετέφεραν τη φωνή των απεργών σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς, όπου επικρατούν ανάλογα προβλήματα. Αποτέλεσμα της δράσης αυτής ήταν και η στήριξη των κινητοποιήσεων από εργαζόμενους μιας σειράς κλάδων.

Ο Σπ. Κανταρέλης αναφέρεται επίσης στην αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες, ακόμα κι όταν έρχονται σε επικοινωνία με εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς, κύριο μέλημά τους έχουν το πώς θα τους «καθίσουν στον καναπέ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιγνίων (ΟΣΕΤΥΠ), που προσπάθησε να εμφανίσει ως αίτημα των εργαζομένων την «άμεση χρηματοδότηση των υπό οικονομική κατάρρευση καζίνο» και την επιβολή «ενιαίων κανόνων εποπτείας και ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης της αγοράς τυχερών παιγνίων». Ο Σύνδεσμος κατήγγειλε στους εργαζόμενους την προσπάθεια να στοιχηθεί ο αγώνας τους πίσω από τους ανταγωνισμούς μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και να δικαιολογηθούν η απληρωσιά και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο όνομα της «οικονομικής κατάρρευσης» του καζίνο.

«Το κλαδικό σωματείο άνοιξε νέους δρόμους στην αγωνιστική δράση των εργαζομένων, συνέβαλε ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές και οι πιέσεις της εργοδοσίας, έδωσε κουράγιο και αντοχή στους απεργούς», σημειώνει ο Σπ. Κανταρέλης. Αντίστοιχα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο καζίνο ενίσχυσαν και το κλαδικό σωματείο, που σήμερα μετρά νέες εγγραφές μελών, περισσότερους εργαζόμενους αποφασισμένους να οργανώσουν τα επόμενα βήματα στον αγώνα για την ανάκτηση απωλειών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζει να παλεύει, μαζί με τους εργαζόμενους, για την υπογραφή και την εφαρμογή της επιχειρησιακής Σύμβασης, για τις ανάγκες συνολικά των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στην καπιταλιστική παραγωγή

Με αφορμή το «ξαναζέσταμα» της σχετικής αστικής προπαγάνδας ενόψει της 83ης ΔΕΘ

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της «Amazon» επιβεβαιώνει ότι η αξιοποίηση της καινοτομίας στον καπιταλισμό πάει πακέτο με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων

Copyright 2017 The Associated

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της «Amazon» επιβεβαιώνει ότι η αξιοποίηση της καινοτομίας στον καπιταλισμό πάει πακέτο με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων
Καθώς πλησιάζουμε προς τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία κορυφώνουν την επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης, στην προσπάθειά τους να πείσουν τον ματωμένο από τις θυσίες όλα τα χρόνια της κρίσης λαό πως τα βάσανά του τελείωσαν, πως «οι θυσίες πιάσανε τόπο» και το «ξέφωτο» είναι πια μια ανάσα μακριά μας.

Ενα από τα βέλη που τράβηξαν από την προπαγανδιστική τους φαρέτρα, είναι αυτό της προβολής της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών ως φάρμακο για την τόνωση της οικονομίας και για την προσέλκυση επενδύσεων.

Με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος και μια σειρά τεχνολογικούς κολοσσούς όπως «Microsoft», «Cisco», «Hewlett Packard», «IBM Hellas», «Facebook», «Google» κ.ά. να δηλώνουν το «παρών», όπως και η «Lockheed Martin», μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του πλανήτη, και η γνωστή «Coca Cola», διαμορφώνονται προϋποθέσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η αστική και κυβερνητική προπαγάνδα.

Δεν υπάρχει «ουδέτερη» αξιοποίηση της καινοτομίας

«Καινοτομία και ανθρώπινο κεφάλαιο, δύο υλικά για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του τον περασμένο Απρίλη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του «Equi Fund», με θέμα: «Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. «Η Ελλάδα σηκώνεται ξανά και προσπαθεί να αλλάξει πορεία, να αλλάξει στρατηγικό σχέδιο, θέλουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, θέλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα», συνέχισε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση διόλου δεν καινοτομεί η ίδια με αυτή την προπαγανδιστική τακτική. Αξιοποιεί την παλιά τεχνική με την οποία μια έννοια που έχει γενικά θετικό πρόσημο, γίνεται δούρειος ίππος για την εξαπάτηση. Διότι η αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην παραγωγή για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας (αυτό εννοούμε με τον όρο καινοτομία) προσλαμβάνεται σωστά από την πλειοψηφία των εργαζομένων ως κάτι θετικό. Αυτό που κρύβεται με επιμέλεια όμως από τους εργαζόμενους είναι το ότι όπως δεν υπάρχει ουδέτερη ανάπτυξη γενικά, δεν υπάρχει και ουδέτερη αξιοποίηση της καινοτομίας.

Οι καπιταλιστές ανέκαθεν προσπαθούσαν, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού, να αξιοποιήσουν την καινοτομία για να αποκτήσει προβάδισμα ο καθένας τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Η αξιοποίηση της καινοτομίας για την αύξηση της παραγωγικότητας δεν χρησιμοποιείται στον καπιταλισμό για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, αλλά για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Στις ΗΠΑ, που αποτελούν διεθνές πρότυπο στον τομέα της καινοτομίας, μεταξύ του 1973 και του 2013 η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 73%, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο μόλις κατά 9%. Γενικά, η αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας προέρχεται απ' την αύξηση της ψαλίδας ανάμεσα στο επίπεδο παραγωγικότητας και το μισθό.

Είναι γνωστοί επίσης οι αστικοί προβληματισμοί για το πώς θα επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια «κοινωνική συνοχή», πώς θα περιοριστεί η κοινωνική διαμαρτυρία, τη στιγμή που η λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση» μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες απώλειας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως (μέσω της αυτοματοποίησης, της εκτεταμένης χρήσης ρομπότ κ.ά.). Προκαλούν ανατριχίλα τοποθετήσεις καπιταλιστών όπως αυτή του Τζακ Μα (ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου «Alibaba»), που δήλωσε ότι «τις επόμενες δεκαετίες η ανθρωπότητα θα βιώσει πολύ περισσότερο πόνο από ευτυχία». Συνέδεσε έτσι και ο ίδιος ευθέως το ζήτημα της αυτοματοποίησης και της αντικατάστασης ανθρώπινης εργασίας από μηχανές με την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση.

Ξεκάθαρος σε αυτά τα ζητήματα είναι και ο ΣΕΒ. Σε μελέτη του με τίτλο «Το μέλλον της εργασίας», στις συνθήκες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, όπως και της ρομποτικής, αναφέρει: «Ο εργαζόμενος καλείται να είναι ευέλικτος και να προσαρμόζεται στις προϋποθέσεις της αγοράς, στη ζήτηση της κάθε επιχείρησης ή ακόμα και στις απαιτήσεις του κάθε πελάτη μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εργασίας».

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα

Χαρακτηριστικά, για τα εμπόδια που βάζει ο καπιταλισμός στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας προς όφελος όλης της κοινωνίας, είναι και τα παρακάτω παραδείγματα:

-- Στην πρωτοπόρα στην καινοτομία «Amazon», που συχνά αποτελεί αντικείμενο των ΜΜΕ για τα drones της που παραδίδουν τα εμπορεύματα και τα ρομπότ που χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις της, ξέσπασαν μέσα στο καλοκαίρι απεργίες των εργαζομένων σε Γερμανία και Ισπανία, οι οποίες μάλιστα αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή, διότι οι συνθήκες εργασίας μόνο με γαλέρας μπορούν να συγκριθούν, επιβεβαιώνοντας πως όταν ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου πλουτίζει, αυτό γίνεται στις πλάτες της υγείας των εργαζομένων.

-- Η «Google» τροφοδοτεί τον αμερικανικό στρατό μέσω του προγράμματος «Project Maven», το οποίο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους της εταιρείας, χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να βοηθά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα αντικείμενα. Πάνω από 4.000 εργαζόμενοι έχουν υπογράψει κείμενο, που ξεκίνησε να κυκλοφορεί πριν από τρεις μήνες, με το οποίο ζητούν από την εταιρεία να μην χρησιμοποιεί τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης για να βοηθά τον αμερικανικό στρατό να καταστήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πιο αποτελεσματικά στην ταυτοποίηση των στόχων τους, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

-- Η «Facebook» επιδεικνύει εντυπωσιακή καινοτομία στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, στο φακέλωμα. Η υπόθεση της «Cambridge Analytica», με τα δεδομένα 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ να της παραδίδονται με «ανάρμοστο τρόπο», είναι ακόμα νωπή.

Μήπως στην Ελλάδα στις εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της καινοτομίας, η κατάσταση είναι καλύτερη;

Από το πιο μικρό τηλεφωνικό κέντρο μέχρι τα παγκόσμια μεγαθήρια της Πληροφορικής, οι εργοδότες θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, φτηνούς, «ευέλικτους».

Μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας διαφημίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο που έχουν στην αγορά και την αυξημένη κερδοφορία, την ίδια ώρα όμως μεγαλώνει η ψαλίδα στο τι παράγει ο εργαζόμενος και τι καρπώνεται. Γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί, οι απλήρωτες υπερωρίες, η επινοικίαση και η τρομοκρατία.

Η αλήθεια για τη «νεοφυή επιχειρηματικότητα»

Από την άλλη, η νεοφυής επιχειρηματικότητα προβάλλεται ως διέξοδος και στόχος του νέου παραγωγικού μοντέλου που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Η ίδρυση start-up επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι στόχος των νέων, λένε, «βρείτε μια καλή ιδέα, ιδρύστε την επιχείρησή σας και θα έρθουν οι επενδυτές να σας χρηματοδοτήσουν».

Στην πραγματικότητα, όμως, για αυτές τις επιχειρήσεις το περιβάλλον δεν είναι τόσο «φιλικό» όσο προπαγανδίζεται. Οι «νεοφυείς» επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του σκληρού ανταγωνισμού, σε κόντρα με μεγάλες εταιρείες κάθε κλάδου, με πολυεθνικά μονοπώλια που αναπτύσσονται σε διεθνή κλίμακα, αξιοποιώντας με άλλους όρους πρώτα και κύρια το χαμηλότερο εργατικό «κόστος» σε διάφορες χώρες, όπως συμβαίνει με τις εταιρείες Πληροφορικής στην Ινδία.

Επενδυτικά ταμεία και μονοπώλια «σπέρνουν» start-up επιχειρήσεις ή τις αφήνουν να «καρπίσουν», για να «θερίσουν» στη συνέχεια αυτές που υπόσχονται μεγάλα κέρδη, έχοντας έτσι αποφύγει το σχετικό ρίσκο και τις αντίστοιχες ζημίες. Το συντριπτικά μεγάλο μέρος των start-up επιχειρήσεων αποτυγχάνουν, ενσωματώνονται στις επιχειρήσεις που τις χρηματοδοτούν ή συγχωνεύονται και εξαγοράζονται από μεγαθήρια του κλάδου τους. Τρανό παράδειγμα το Ισραήλ, κράτος που έχει βαφτιστεί «Start-up Nation», καθώς εκεί ιδρύεται μια start-up κάθε 8 ώρες, μόνο όμως το 4% με 6% αυτών τελικά θα πετύχει.

Απέναντι στα δεσμά του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής

Συνοψίζοντας, χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής είναι η σχετική καθυστέρηση που προκαλεί στην ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας.

Τα στρεβλά κριτήρια και η ιεράρχηση της έρευνας και της καινοτομίας σε τομείς που διαμορφώνεται ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο, η «ενσωματωμένη αχρήστευση» προϊόντων της παραγωγής, η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, είναι χαρακτηριστικά ενός συστήματος που σαπίζει και πρέπει να αντικατασταθεί από έναν ανώτερο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας.

Αυτός ο ανώτερος τρόπος παραγωγής, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, έχει δείξει στον αιώνα που πέρασε τα εγγενή του πλεονεκτήματα και στο ζήτημα της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην κατεύθυνση κάλυψης των κοινωνικών αναγκών. Εχει αναδείξει τη δυνατότητα ο απελευθερωμένος συλλογικός εργάτης να επιτυγχάνει άλματα στην άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας και να την καρπώνεται ο ίδιος μέσα από τη βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας όλης της κοινωνίας.

Είναι γνωστό ότι η ΕΣΣΔ είχε τα πρωτεία όσον αφορά τον αριθμό των εφευρέσεων: Σε αυτήν αναλογούσαν το 20 - 25% των νέων τεχνικών λύσεων και επεξεργασιών που καταχωρούνταν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο (αυτό που σήμερα θα λέγαμε πατέντες).

Συμπερασματικά, οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους αλλά και ειδικότερα αυτοί σε κλάδους νέων τεχνολογιών δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που στήνεται. Ορος για τις όποιες επενδύσεις γίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, η ένταση της εκμετάλλευσης και μέσω της ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας.

Και για αυτόν το λόγο χρειάζεται το επόμενο διάστημα, μπροστά και στην κινητοποίηση της ΔΕΘ, να ανέβει η ιδεολογική - πολιτική διαπάλη στους αντίστοιχους κλάδους γύρω από τα ζητήματα της καινοτομίας, να φωτιστεί η υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ, που είναι βασικός όρος για τη συσπείρωση εργαζομένων.

Είναι κρίσιμο να ανέβει η οργάνωση των εργαζομένων συνολικά και ειδικά στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια εξαπάτησής τους. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, να γίνει ισχυρή η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Πηγές:

-- 4.000 υπάλληλοι της «Google» αρνούνται τη βοήθεια στον αμερικανικό στρατό - Για λόγους ηθικής, http://www.iefimerida.gr/news/416729/4000-ypalliloi-tis-google-arnoyntai-ti-voitheia-ston-amerikaniko-strato-gia-logoys

-- https://www.inc.com/dustin-mckissen/is-uber-an-innovation-or-another-example-of-technology-destroying-working-class-.html

-- https://www.businessinsider.com/the-worst-parts-about-working-at-amazon-according-to-employees-2015-8#theres-lots-of-turnover-11111

-- https://ssir.org/articles/entry/the_hidden_lives_of_americas_poor_and_middle_class


Του Στράτου ΚΟΥΡΤΖΑΝΙΔΗ*
*Ο Στράτος Κουρτζανίδης είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ