Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 2 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Το «χαβά» του εφησυχασμού συνεχίζει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Αφορμή για αναζωπύρωση της κυβερνητικής προσπάθειας εφησυχασμού του λαού για την τουρκική επιθετικότητα, αλλά και για τον επικίνδυνο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στις οποίες εμπλέκει την Ελλάδα, έδωσε η θετική είδηση της απελευθέρωσης και του επαναπατρισμού των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν εδώ και πάνω από πέντε μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης βρίσκονται ήδη με τις οικογένειές τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην Τουρκία για να δικαστούν (μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή), καθώς η διαδικασία αυτή θα γίνει ερήμην τους, και εφόσον επιβληθεί ποινή, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα των 5,5 μηνών που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Θυμίζουμε ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές την 1η Μάρτη, κατά τη διάρκεια περιπολίας στη συνοριογραμμή σε δασική περιοχή των Καστανιών του Εβρου, αφού λόγω των κακών καιρικών συνθηκών βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.

Η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι η απελευθέρωση των «2» εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο μέσα στο οποίο σημειώθηκε η σύλληψη και κράτησή τους, αυτό των οξυμένων αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή και των πολυεπίπεδων παζαριών ανάμεσα στην Τουρκία, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε σημείωμά της γεμάτο μεγαλοστομίες συνέχισε να διατυπώνει την καθησυχαστική ρητορική περί ενίσχυσης «της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή» και περί «επανεκκίνησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποδίδοντας μάλιστα τη θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης, ούτε λίγο ούτε πολύ, στους χειρισμούς της και σε «κυβερνητικές επιλογές», όπως να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά και να «διεθνοποιηθεί το ζήτημα» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εξαίροντας τη συνεισφορά τους στην έκβαση της υπόθεσης.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα φρόντιζε σταθερά να υπάρχει υπόβαθρο για επικοινωνία με την Τουρκία, με την κυβέρνηση να αποφεύγει την επιβολή κυρώσεων στη γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα και να στηρίζει την Αγκυρα κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος, το 2016. Υπενθύμιζαν επίσης τις τρεις επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-16, αλλά και τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ για πλειάδα θεμάτων και την προώθηση του θέματος σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα, ακόμη και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα, κρύβοντας εξόφθαλμα το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε βήμα για την «αναβάθμιση» των πάγιων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Θράκη, όπως έδειξε και η μετέπειτα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μεταξύ άλλων και με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Συνοψίζοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε δήλωσή του στο «Νews24/7», σημείωσε ότι «η διπλωματία, η υπομονή, η νηφαλιότητα και όχι ο φανφαρισμός φέρνουν αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φ. Κουβέλης, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1» και ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου ότι η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν προσχεδιασμένη και ότι ουσιαστικά με εντολή Ερντογάν απήχθησαν, διαφοροποιήθηκε πλήρως λέγοντας: «Δεν έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν προσχεδιασμένη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Σειρά δηλώσεων για την απελευθέρωση έγιναν και από στελέχη της ΕΕ και των ΗΠΑ, στο φόντο της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, με αστικά επιτελεία, όπως και την κυβέρνηση, να περιγράφουν την απελευθέρωση ως «μήνυμα» προς τις ΗΠΑ και προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων με την ΕΕ.

Την απελευθέρωση των «2» χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του, απευθύνθηκε στην Τουρκία λέγοντας ότι «δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Τουναντίον, έχει μόνο να κερδίσει από μια σταθερή στρατηγική σχέση με την ΕΕ και τις συνθήκες καλής γειτονίας στην περιοχή».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, χαιρέτισε την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: «Χαιρετίζουμε την είδηση για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στο σπίτι για τους Ελληνες στρατιωτικούς Δημήτρη Κούκλατζη και Αγγελο Μητρετώδη. Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό και στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο «Twitter».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ: «Συγχαίρω τους συναδέλφους μου στο ελληνικό ΥΠΕΞ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ