Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Συμπληρωματικά» κονδύλια για υποδομές και αποστολές του ΝΑΤΟ

Δίπλα στο 2,4% του ΑΕΠ που ξοδεύεται για εξοπλισμούς στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, μερικά εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κατευθύνονται σε έξοδα για εργασίες σε βάσεις και για συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές

Οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών στη Σούδα απορροφούν ένα μεγάλο μέρος από τα «συμπληρωματικά» κονδύλια για το ΝΑΤΟ

CROWN COPYRIGHT

Οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών στη Σούδα απορροφούν ένα μεγάλο μέρος από τα «συμπληρωματικά» κονδύλια για το ΝΑΤΟ
Ενδεικτικές για το πού εστιάζει το ενδιαφέρον του το ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές υποδομές και «υπηρεσίες» στην Ελλάδα, είναι οι δαπάνες που εγκρίνονται ανά Επιτελείο για τις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Εννοείται βέβαια ότι το σύνολο των στρατιωτικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό υπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, πολύ περισσότερο που η Ελλάδα καλύπτει σταθερά και ξεπερνά τη «νόρμα» του 2% επί του ΑΕΠ, που τίθεται ως στόχος για όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Εχει ωστόσο σημασία να δει κανείς και τις άλλες, «συμπληρωματικές» δαπάνες, κυρίως επειδή σκιαγραφούν τη σημασία που έχουν για το ΝΑΤΟ αεροδρόμια, βάσεις και άλλες υπηρεσίες «εξυπηρέτησης» στην Ελλάδα, αλλά και η συμμετοχή του έμψυχου υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιτελεία, σχολές και άλλες αποστολές του ΝΑΤΟ.

Στοχευμένες δαπάνες ανά Επιτελείο

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Αμυνας, την 1η Φλεβάρη 2018, σε έγγραφο με θέμα «Διαμόρφωση - Εκτέλεση Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ Ετους 2018» ζητά αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, για αμιγώς ΝΑΤΟικές δαπάνες, που κατανέμονται ανά Γενικό Επιτελείο.

Από τις δαπάνες αυτές ξεχωρίζει το ποσό των 800.000 ευρώ, με το οποίο το ΓΕΕΘΑ συμμετέχει στις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του Πεδίου Βολής Κρήτης (ή «NATO Missile Firing Installation» - NAMFI, πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους). Στις δαπάνες του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνονται και άλλα 2.807.000 ευρώ ως συνεισφορά στο ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα, για το ΓΕΣ προβλέπονται 100.000 ευρώ ως εθνική συμμετοχή σε έργα του ΝΑΤΟ, 600.000 ευρώ ως εισφορά στο ΝΑΤΟ, 178.500 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών, που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», αλλά και 1.230.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ».

Ενδιαφέρον έχουν και οι δαπάνες του ΓΕΝ, που κατανέμονται ως εξής: 250.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης «ειδικών αποθηκών» του ΝΑΤΟ, 120.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του σταθμού FORACS Κρήτης (στο ΝΑΤΟικό κέντρο FORACS στη Σούδα - ένα από τα 3 τέτοια κέντρα διεθνώς - επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων της λυκοσυμμαχίας όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται), 500.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», 4 εκατ. ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ» και 250.000 ευρώ «λοιπές εισφορές».

Να σημειωθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό εμφανίζει τα μεγαλύτερα κονδύλια για δράση στο εξωτερικό στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, καθώς λόγω της φύσης του Σώματος αλλά και της κατεύθυνσης που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, διατηρεί μόνιμα μονάδες του στην περιοχή της Μεσογείου, με τη μία ή την άλλη αφορμή και αποστολή. Τέλος, για το ΓΕΑ προβλέπονται περίπου 2 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στελεχών του σε στρατηγεία και αποστολές του ΝΑΤΟ και άλλα 2 εκατ. ευρώ για «λοιπές εισφορές».

Κονδύλια για κρίσιμες υποδομές

Από τον επιμερισμό των παραπάνω ποσών προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Στη Σούδα, γίνεται φανερός ο σχεδιασμός αναβάθμισης της ΑμερικανοΝΑΤΟικής βάσης, προφανώς για να ανταποκριθεί στον αυξημένο ρόλο που της επιφυλάσσεται για μελλοντικές αποστολές και σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένη και την ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ - Τουρκίας. Για παράδειγμα, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΓΕΝ δρομολόγησε στις 18/1/2018 τη δέσμευση πίστωσης ύψους 259.807,38 ευρώ για την αποπληρωμή εργασιών του έργου: «Αναβάθμιση Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων στη ΔΚ/ΝΑΤΟ στο Μαράθι - Σούδα» (Διεύθυνση Καυσίμων ΝΑΤΟ).
  • Στο Ακτιο, στις 23/2/2018, το Τμήμα Οικονομικού του τότε Αεροπορικού Αποσπάσματος Ακτίου (στις 4/7/2018, η Μονάδα μετασχηματίστηκε σε Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION) εμφανίζεται να εγκρίνει δαπάνη 157.000 ευρώ για ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών. Θυμίζουμε ότι μιλάμε για την «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ AWACS («Airborne Warning and Control System»), που συμμετέχουν σε διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  • Στη Σύρο, όπου το ενδιαφέρον των ΗΠΑ αυξάνεται μετά και την απόκτηση των ναυπηγείων από την ΟΝΕΧ, το ΓΕΝ αποφάσισε στις 12/6/18 την εκτέλεση εργασιών «Επισκευής Κτιρίου Καυσίμων ΠΝΒ Σύρου» (Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Σύρου) με δαπάνη 142.542,87 ευρώ, που επιβαρύνει «100% τις πιστώσεις του ΝΑΤΟ». Πρόκειται για άλλη μία βάση που εντάσσεται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, γι' αυτό επισκευάζεται, αναβαθμίζεται και ετοιμάζεται, καθώς το ΝΑΤΟ ρίχνει ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στον κρίσιμο γεωστρατηγικά δίαυλο του Αιγαίου, απ' όπου διέρχονται συνεχώς ρωσικά πλοία προς και από τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα.
  • Τέλος, μεγάλα κονδύλια κατευθύνονται και σε χώρους όπου φαίνεται ότι αποθηκεύονται πολύ επικίνδυνα υλικά. Π.χ. η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΓΕΝ ενέκρινε στις 5/2/2018 δέσμευση πίστωσης συνολικού ποσού 45.000 ευρώ «για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας και συντήρησης ειδικών αποθηκών ΝΑΤΟ». Αντίστοιχη διατακτική έβγαλε και στις 6/8/2018. Για το τι σημαίνει ο όρος «ειδικές αποθήκες», μία απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Το επίσημο περιοδικό της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, «Beacon», στην έκδοση του Οκτώβρη 2017 απεικονίζει σε φωτογραφίες τη διαδικασία φόρτωσης πυραύλων «Τόμαχοκ» στο πλοίο «USS Porter», που δένει συχνά - πυκνά στη Σούδα και είναι ένα από τα πλοία που ενεπλάκησαν τόσο στην ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Συρία τον Απρίλη του 2017, όσο και σε αυτήν του Απρίλη φέτος. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι Αμερικανοί, η μεταφορά των πυραύλων από το «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay - προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού) μέχρι την προβλήτα και από εκεί στο πλοίο γίνεται μέσα από υπόγεια τούνελ που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ στις διαδικασίες της μεταφοράς εμπλέκονται κατά καιρούς και αξιωματικοί του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πάντα στο πλαίσιο των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας, που τηρούνται απαρεγκλίτως επί όλων των αστικών κυβερνήσεων, φυσικά και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org