Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παραμένει η ένταση με αλληλοκατηγορίες

Στην Ελλάδα επιρρίπτει την ευθύνη η Ρωσία για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως «δεν είναι η Ρωσία που προέβη στα πρώτα βήματα που κατέληξαν στη χειροτέρευση των ελληνορωσικών σχέσεων».

Πρόσθεσε πως, αντίθετα, η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας «σε πολλούς τομείς», ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η επικρατούσα «μη φυσιολογική» κατάσταση θα αποδειχθεί προσωρινή και θα επιδιορθωθεί σύντομα.

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Ρωσία ουδέποτε παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις ή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της Αθήνας ως «ανεδαφικούς ισχυρισμούς», για τους οποίους η ελληνική πλευρά δεν έχει παράσχει αποδείξεις. Κατήγγειλε μάλιστα πως οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν γίνει στόχος μιας «άνευ προηγουμένου εκστρατείας» στον ελληνικό Τύπο. Χαρακτήρισε το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιευμάτων «φαιδρό», ενώ στάθηκε και στο «εκπληκτικό» εύρος της «καμπάνιας».

Εξάλλου, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ την περασμένη Παρασκευή περί «συντρόφων εν όπλοις της Τουρκίας», η Ζαχάροβα αντέτεινε ότι «η συνεργασία με την Αγκυρα δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Οι δηλώσεις Ζαχάροβα ήλθαν και στον απόηχο τηλεγραφήματος του ρωσικού πρακτορείου «Itar-Tass», το οποίο, επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή, φέρει τον Ελληνα πρεσβευτή Αν. Φρυγανά να αποχωρεί από τη Μόσχα το Σεπτέμβρη και να αντικαθίσταται. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως έχει διαψεύσει την πληροφορία αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις και προσπάθειες συμβιβασμού σε όλο το χάρτη(1/10/2019)
Απειλές για «στρατιωτικό πλήγμα» στη Ρωσία(3/10/2018)
Δηλώσεων συνέχεια με φόντο την επιδείνωση σχέσεων(18/8/2018)
Βαθαίνει η εμπλοκή στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών ΝΑΤΟ - Ρωσίας(19/7/2018)
Κρατώντας ψηλά την πολεμική σημαία του ΝΑΤΟ!(14/7/2018)
Ποιοτική η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, λέει ο Ιβάνοφ....(27/11/2001)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org