Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «φάρμακο»

Με βάση τη θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η κυβέρνηση, στελέχη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και διάφοροι δημοσιολόγοι βρήκαν την ευκαιρία να σχολιάσουν το πώς βοήθησε η λεγόμενη «διεθνοποίηση» του προβλήματος, με την κυβέρνηση να ζητάει τους προηγούμενους μήνες τις παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην υπόθεση. Βρήκαν δηλαδή αφορμή να προπαγανδίσουν τα περί «ασφάλειας και σταθερότητας» που τάχα εξασφαλίζει η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναμασώντας μάλιστα και διάφορες αμετροέπειες περί «νέας εποχής» που τάχα ανοίγει για την περιοχή η απόφαση αυτή. Τι λένε δηλαδή στο λαό; Οτι η πηγή των προβλημάτων - που είναι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους ανταγωνισμούς και στα παζάρια στην περιοχή - μπορεί τάχα να είναι και η λύση τους! Και μάλιστα, όλα αυτά τα λένε για μια υπόθεση η οποία έκανε δύο Ελληνες στρατιωτικούς «πιόνια» στους ανταγωνισμούς αυτούς, ενώ από χιλιόμετρα μακριά «φώναζε» από την πρώτη στιγμή για τους κινδύνους που σηματοδοτεί για το λαό η εμπλοκή στα σχέδια αυτά. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια.

Μάντεψε...

Τι κι αν οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει πολλά χρόνια πριν για την τραγική κατάσταση της γέφυρας, όπως αποκαλύφθηκε αμέσως μετά την τραγωδία; Τι κι αν το κόστος συντήρησης και οι συνεχείς επισκευές ήταν ουσιαστικά πιο κοστοβόρες από το να γκρεμιζόταν και να χτιζόταν νέα γέφυρα στη θέση της; Τι κι αν στο πέρασμα των χρόνων ο επιχειρηματικός όμιλος στον οποίο το αστικό κράτος έχει παραχωρήσει τους αυτοκινητόδρομους της χώρας έχει μαζέψει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα διόδια που πληρώνει ο λαός της γειτονικής χώρας. Ολα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» όταν μιλάμε για την εξουσία και την οικονομία του κεφαλαίου, που, όπως επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο και η πρόσφατη τραγωδία στην Ιταλία, όχι απλά ιεραρχεί τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της ασφάλειας και της ζωής του λαού «τελευταίες στη σειρά», αλλά κυριολεκτικά τις αντιστρατεύεται «ζυγίζοντας» τα πάντα με τη λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του. «Ζυγίζοντας» δηλαδή κάθε φορά το κατά πόσο το συμφέρει να διαμορφώσει υποδομές με βάση και πάλι τα εκάστοτε σχέδια και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων ή απλά να αποζημιώσει τους καμένους, πνιγμένους και κατεστραμμένους από τις τραγωδίες που προκαλεί.

... ποιος

Αυτό είναι εξάλλου και το «κόκκινο νήμα» που διαπερνάει τις τραγωδίες για τους λαούς στο Μάτι, πιο πριν στη Μάνδρα και στο Σαρωνικό, με την τραγωδία στην Ιταλία, τους καμένους στην εργατική πολυκατοικία στο Λονδίνο πέρυσι και πάει λέγοντας. Αποκαλύπτοντας παράλληλα και όσους τις προηγούμενες μέρες προσπαθούσαν να πείσουν ότι τάχα είναι η «ανευθυνότητα», η «ασυνεννοησία» και η ανοργανωσιά του αστικού κράτους στην Ελλάδα που ευθύνονται για την τραγωδία στο Μάτι, σε μια προσπάθεια να κρύψουν την πηγή του προβλήματος, όσο και τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί ποτέ και πουθενά δεν μπορούν να εμπιστευθούν την υγεία, την ασφάλειά τους, τη ζωή τους στα χέρια του κεφαλαίου που τους ρημάζει.

Σε επανάληψη

Με τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία ασχολήθηκαν τις περασμένες μέρες τα ΜΜΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκε μεταξύ άλλων και η «έκθεση» των ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα, το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι εξαγωγές και η κερδοφορία τους, αλλά και η «γενική εικόνα», αν και πόσο επηρεάζεται η προσπάθεια «εξόδου στις αγορές» για το κεφάλαιο, με την κυβέρνηση να σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι το «μαξιλάρι» που μάζεψε από τη φοροληστεία και το γδάρσιμο του λαού είναι αρκετό ώστε να μην επηρεάζεται η προσπάθεια, παρά τα απαγορευτικά επιτόκια, ενώ κατ' άλλους η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες που αναμένεται να γίνουν στη ΔΕΘ. Ανεξάρτητα πάντως από τη συγκεκριμένη υπόθεση και την εξέλιξή της, που έχει και έντονο γεωπολιτικό «άρωμα», το ίδιο «μοτίβο» έχουν να το δουν πολλές φορές ακόμα μπροστά τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Γιατί μετά τα ταρατατζούμ για το τάχα «τέλος των μνημονίων» από Δευτέρα, έρχονται οι απειλές, οι «νουθεσίες» και οι προειδοποιήσεις για τις «θυσίες που δεν πρέπει να κινδυνεύσουν» με επιστροφή όσων έχασε ο λαός στα χρόνια της κρίσης, για το «δυσμενές διεθνές περιβάλλον», που δεν επιτρέπει χαλάρωση κ.ο.κ. Τα διλήμματα και οι αγωνίες δηλαδή του κεφαλαίου, όπως και τα «ζόρια» που τραβάει η καπιταλιστική οικονομία παγκόσμια, θα γίνονται πάλι κάλεσμα στο λαό για θυσίες και «υπομονή» χωρίς τέλος, με τη μία ή την άλλη αφορμή. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της αναμονής. Να οργανώσουν τον αγώνα τους για την άμεση ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1601 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Πιερ Ντε Φερμά, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος.

1798 Γεννιέται ο Βρετανός γιατρός Τόμας Χότζκιν, πρωτοπόρος στον τομέα της προληπτικής ιατρικής.

1907 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στη Στουτγάρδη (17/8 - 24/8/1907). Ασχολήθηκε κυρίως με την αποικιοκρατία και τον πόλεμο. Αποφάσισε ότι σε περίπτωση που εκραγεί πόλεμος, οι ηγέτες της εργατικής τάξης «πρέπει (...) να επιδιώξουν μ' όλα τα μέσα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική και πολιτική κρίση που θα προκαλέσει ο πόλεμος, για να εξεγείρουν τις λαϊκές μάζες και να επιταχύνουν την πτώση της καπιταλιστικής ταξικής κυριαρχίας». Στην πράξη, η διεθνής σοσιαλδημοκρατία έκανε ακριβώς το αντίθετο στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.

1916 Εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη το κίνημα της «Εθνικής Αμυνας», με ιθύνοντα νου τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1919 Στις βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει σχεδόν 120.000 ψήφους και αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα. Η Αγροτική Λαϊκή Ενωση, υπό τον Σταμπολίινσκι, σχηματίζει κυβέρνηση.

1924 Η κυβέρνηση απαγορεύει αντιπολεμική συγκέντρωση του ΣΕΚΕ (Κ), κινητοποιεί αστυνομία και στρατό στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ διενεργεί και αθρόες προληπτικές συλλήψεις.

1932 Η φασιστική οργάνωση Εθνική Ενωσις Ελλάς (ΕΕΕ) πραγματοποιεί ένοπλη επιδρομή στο Σωματείο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τραυματίζοντας βαριά τον γραμματέα του, Χρ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον οικοδόμο Χ. Σταμπουλίδη, ο οποίος ξεψύχησε την επόμενη μέρα.

1934 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας υπογράφουν συμφωνία για ενότητα δράσης στον αγώνα κατά της φασιστικής δικτατορίας.

1934 Στις Σέρρες κηρύσσεται 24ωρη πανεργατική απεργία διαμαρτυρίας για την παύση του κομμουνιστή δημάρχου της πόλης Διονύση Μενύχτα.

1943 Οι συμμαχικές δυνάμεις (κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας) κυριεύουν τη Μεσίνα, ολοκληρώνοντας την κατάληψη της Σικελίας.

1944 Το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Γερμανοί, χωροφύλακες και γερμανοτσολιάδες μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων έως εξήντα ετών, σύνολο 20 χιλιάδες περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης. Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. 76 εκτελέστηκαν στη Μάντρα, 50 άλλοι εκτελέστηκαν στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα του Μπλόκου.

1945 Η Ινδονησία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τους Ολλανδούς.

1946 Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συλλαμβάνει όλο το προσωπικό της εφημερίδας «Λαϊκή Φωνή» που εκδιδόταν από το ΚΚΕ.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Νάουσα.

1950 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατικός».

1956 Το δικαστήριο της Καρλσρούης κηρύσσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και αποφασίζει τη διάλυσή του.

1977 Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ