Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Η φονική πυρκαγιά ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με γιατρούς και εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας του Χρ. Κατσώτη, βουλευτή του ΚΚΕ

Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης
Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης
«Αισθανόμαστε αφημένοι στην τύχη μας. Με αγωνία δίνουμε καθημερινά μάχη για να καλύψουμε τα αμέτρητα κενά». Στις δύο αυτές προτάσεις συμπυκνώνεται η «γύμνια» του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως τη βιώνουν 365 μέρες το χρόνο οι εργαζόμενοι και στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Νέας Μάκρης, που με αυτοθυσία δίνουν μάχη στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων τους, τόσο των ίδιων, όσο και του λαού της περιοχής.

Τις προηγούμενες μέρες το ΚΥ επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Η περιοδεία στάθηκε αφορμή για να ξεδιπλωθούν, μέσα από μαρτυρίες των εργαζομένων, οι αλυσιδωτές συνέπειες που προκαλεί η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, αλλά και η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου και σταθμού του ΕΚΑΒ στην Ανατολική Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ΚΥ - που λειτουργεί με το ξεπερασμένο οργανόγραμμα της δεκαετίας του '80 - «σήκωσε» το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς το μεγάλο και δυσανάλογο για τις δυνατότητές του βάρος της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.

«Το ΚΥ Ραφήνας δεν δούλεψε εκείνο το βράδυ, καθώς βρισκόταν στην καρδιά της φωτιάς και θα κινδύνευαν άνθρωποι. Ολο το βάρος το σηκώσαμε εμείς. Δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στο έκτακτο της κατάστασης. Συνέβαλαν και κάποιοι από τους γιατρούς που μένουν μόνιμα στην περιοχή. Από τις 7 και μετά άρχισαν να έρχονται δεκάδες εγκαυματίες στο Κέντρο. Υπήρχαν και παράπλευρες ανάγκες που παρουσιάστηκαν, αφού εκτός από τους πυροπαθείς μεταφέρθηκαν και ηλικιωμένοι από το Γηροκομείο, που λόγω της διακοπής ρεύματος στην περιοχή ήταν αδύνατο να κάνουν οξυγονοθεραπείες», σημείωσαν οι εργαζόμενοι.

Οι μισοί γιατροί είναι επικουρικοί που απολύονται το Φλεβάρη

Τη μέρα της πυρκαγιάς, το ΚΥ κλήθηκε να σηκώσει βάρος δυσανάλογο με αυτό που μπορούσε
Τη μέρα της πυρκαγιάς, το ΚΥ κλήθηκε να σηκώσει βάρος δυσανάλογο με αυτό που μπορούσε
Ανεπαρκής για να καλύψει ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες για τα «καθημερινά και τρέχοντα» είναι η στελέχωση του ΚΥ σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς καλείται να εξυπηρετήσει τους κατοίκους μιας τεράστιας σε πληθυσμό και έκταση περιοχής, με ελάχιστο προσωπικό, μέσα και πόρους.

Ενας στους δύο καρδιολόγους, παιδίατρους, ορθοπεδικούς, ακτινολόγους και οι μονήρεις ειδικότητες του γυναικολόγου, μικροβιολόγου, φυσικοθεραπευτή, είναι επικουρικοί γιατροί που αναμένεται να απολυθούν το Φλεβάρη. «Τότε τι θα γίνει; Το Κέντρο θα παραλύσει»...

Βασικές ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγος και δερματολόγος, λείπουν. Παρά τα επίμονα αιτήματα κατοίκων και προσωπικού, δεν έχει προσληφθεί ποτέ πνευμονολόγος. «Σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής υπάρχει μόνο ένας πνευμονολόγος σε δημόσια δομή, στο ΚΥ Ραφήνας», λένε, και «τώρα με τις πυρκαγιές δεν είχαμε ούτε έναν να κοιτάξει τους δεκάδες που έρχονταν με αναπνευστικά προβλήματα».

Το μικροβιολογικό, μη έχοντας αντιδραστήρια, δεν λειτουργεί, γιατί «δεν μπορεί να υποστηρίξει το "κόστος" του», είναι η επίσημη απάντηση. Ετσι, γίνεται απλά αιμοληψία και οι αιματολογικές εξετάσεις μεταφέρονται στο Σισμανόγλειο.

Παράλληλα, στην περιοχή ευθύνης του ΚΥ (Μαραθώνα, Μάκρη, Αγιο Ανδρέα, Ζούμπερι, Βαρνάβα) δουλεύουν πολλοί μετανάστες, κυρίως σε θερμοκήπια. Πέρυσι είχαν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τα νοσήματα και μετά τα παραπέμπουμε σε νοσοκομεία», λένε οι εργαζόμενοι.

«Ακόμη και τον αντιτετανικό ορό πρέπει να τον αγοράσουμε εμείς από το φαρμακείο και να τον πάμε στο ΚΥ. Περιπτώσεις αλλεργικού σοκ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εδώ. Πέρυσι πέθανε 40χρονος επειδή τον τσίμπησε σφίγγα», καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, που όπως λένε «ακόμη έχουν τα ουρλιαχτά εκείνης της βραδιάς στα αυτιά τους».

Δουλεύοντας πάνω από τα όρια της αντοχής

Λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι γιατροί στο ΚΥ είναι αναγκασμένοι να κάνουν μέχρι και 10 εφημερίες το μήνα, τη μία κοντά στην άλλη. «Ξεπερνάμε τα δικά μας όρια για να αντεπεξέλθουμε. Δεν γίνεται να κάνεις 10 εφημερίες σερί και να πρέπει να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυξάνονται οι πιθανότητες ιατρικού λάθους. Είναι επικίνδυνο και για μας και για τους ασθενείς», λένε.

Μέχρι τώρα έρχονται γιατροί από άλλα ΚΥ για να βγουν οι εφημερίες του μήνα. «Αυτά είναι μεσοβέζικες "λύσεις", που μπαλώνουν τα πράγματα προσωρινά, αλλά δεν τα λύνουν μόνιμα. Αν λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό και εξοπλισμό και συγχρόνως υπήρχε σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, τότε θα μπορούσε να υπάρχει ανακούφιση σε ασθενείς και εργαζόμενους και καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Παλιά υπήρχε σταθμός του ΕΚΑΒ στη Λούτσα, ο οποίος πλέον έχει κλείσει. «Τα καρδιακά νοσήματα αυξάνονται κι εμείς περιμένουμε ασθενοφόρο από την Αθήνα. Εκτός αυτού, προκειμένου να διακομίσει το ΕΚΑΒ θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τον εφημερεύοντα γιατρό της κλινικής που πρόκειται να πάει, ότι αποδέχεται το περιστατικό. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αν έρθει κάποιο σοβαρό περιστατικό στις 1.30 μ.μ., πρέπει να περιμένουμε να αλλάξει η βάρδια στο νοσοκομείο όπου πρόκειται να παραπεμφθεί για να γίνει η συνεννόηση, και έχεις τον άνθρωπο, που έχει ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, μέχρι τις 4. Μιλάμε για έγκλημα», καταγγέλλουν οι γιατροί του ΚΥ.

Ομως η οδύσσεια για ασθενείς και γιατρούς δεν σταματάει εδώ. «Ερχεται ασθενοφόρο και τις περισσότερες φορές στο πλήρωμά του δεν υπάρχει καν γιατρός. Και θα πρέπει να συνοδεύσει το περιστατικό γιατρός από 'δω, από τους ελάχιστους που έχουμε», λένε. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στον εξοπλισμό των ασθενοφόρων καθώς πολλά απ' αυτά δεν διαθέτουν πλέον ούτε καρδιογράφο. «Ο ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει και του γιατρού τού φεύγει η ψυχή για να τον κρατήσει. Απαιτείται εδώ και τώρα ένα άρτιο, σύγχρονο και ταχύτερο σύστημα διακομιδής», σημειώνουν.

Πισωγύρισμα σε όλες τις πτυχές της ζωής του λαού

«Ολα αυτά που ζούμε δεν σβήνονται. Οδηγούμαστε στην επαγγελματική εξουθένωση, πολύ περισσότερο όσοι δουλεύουν στα Επείγοντα. Η πίεση είναι μεγάλη και καθημερινή. Το ίδιο και οι στερήσεις, αφήνουμε πίσω τις οικογένειές μας, που περνούν μόνες τους ακόμη και τις γιορτές. Δεν υπάρχει προσωπική και οικογενειακή ζωή. Ούτε μισθοί που ικανοποιούν τις ανάγκες μας, μέρες αδειών παίρνουμε με το σταγονόμετρο για να μην ερημώσει το Κέντρο. Για πόσο ακόμη θα αντέξεις να δουλεύεις έτσι;», είναι το ερώτημα που έθεσαν.

«Η Υγεία του λαού συνθλίβεται καθημερινά από την πολιτική του "κόστους - οφέλους" που επιβάλλουν το κεφάλαιο και η εργοδοσία. Είναι η ίδια πολιτική που προκαλεί πισωγύρισμα σε όλες τις πτυχές της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Η κατάσταση στην Υγεία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών, όλα υποτάσσονται στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο μόνος που μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την πορεία είναι ο λαός. Με οργάνωση να διεκδικήσει την κάλυψη των αναγκών του, την ασφάλεια της ζωής του. Να διεκδικήσει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, υψηλών προδιαγραφών, που θα περιλαμβάνει την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org