Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Εκδήλωση για τον καπετάν Αγραφιώτη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με μαζική συμμετοχή κατοίκων του χωριού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καστανιάς Καρδίτσας, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον θρυλικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Βασίλη Μπότση (καπετάν Αγραφιώτη) και άλλους μαχητές και αγωνιστές της Καστανιάς, που οργάνωσε το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκ μέρους των συγγενών και φίλων του καπετάν Αγραφιώτη, στο άνοιγμα της εκδήλωσης μίλησε ο Παναγιώτης Μπότσης, ενώ για την προσωπικότητα και την δράση του καθώς και για τον Καστανιώτη συναγωνιστή του, μαχητή του ΕΛΑΣ, Γιώργο Ζαχαρόπουλο (καπετάν Φεραίος), μίλησε ο αντιστασιακός Βασίλης Φυτσιλής.

Ο καπετάν Αγραφιώτης υπήρξε επικεφαλής του Αρχηγείου Αγράφων μέχρι το τέλος του 1946. Συμμετείχε στη σύσκεψη στρατιωτικών το 1946 και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Σκοτώθηκε στις 7-2-1949. Ονομάστηκε συνταγματάρχης Πεζικού, τιμημένος νεκρός (Δ/γμα 19-3-49) του ΔΣΕ, στο πλαίσιο της όλης ηρωικής του δράσης, στην Κατοχή και, μετέπειτα, στον ΔΣΕ.

Για τους στόχους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μίλησε η Ελένη Καρυά, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καρδίτσας, ενώ την προσωπική της μαρτυρία και τις μνήμες της από τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Καστανιάς κατέθεσε η συναγωνίστρια Βασιλική Κόγια.

Στην παρέμβασή του, εκ μέρους της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο Αστέρης Χαλάτσης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, τόνισε μεταξύ των άλλων: «Τιμάμε φέτος τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, βγάζοντας διδάγματα απ' την Ιστορία του Κόμματος, του εργατικού κινήματος. Μας παραδειγματίζουν κορυφαία γεγονότα και μορφές των ταξικών αγώνων, όπως αυτή του καπετάν Αγραφιώτη και άλλων αγωνιστών.

Τιμάμε όλους εκείνους που 100 χρόνια, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ ή ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις του, έδωσαν τη ζωή τους, ή δεν δείλιασαν μπροστά στις δυσκολίες, δεν τρόμαξαν από τις διώξεις και την αγριότητα του ταξικού αντιπάλου. Παίρνουμε δύναμη από την ηρωική Ιστορία μας, εξοπλιζόμαστε από τα διδάγματα, γινόμαστε πιο ικανοί και ετοιμοπόλεμοι από την αξιοποίηση των συμπερασμάτων που βγάζουμε από τη γνώση της Ιστορίας του κινήματός μας.

Ταυτόχρονα, με οδηγό το Πρόγραμμα και τους στόχους του Κόμματος βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Επιδιώκουμε να βάλουμε πιο ισχυρές βάσεις για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντάρτικα τραγούδια και προβολή dvd αφιερωμένου στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ