Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέταξε την Τετάρτη το βράδυ τη σύλληψη του Χούλιο Μπόρχες, πρώην προέδρου της Βουλής, που έχει καταφύγει στην Κολομβία. Με τη διερεύνηση της υπόθεσης της απόπειρας δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας που έγινε το περασμένο Σάββατο, με drones που έφεραν εκρηκτικά, ο Μπόρχες κατηγορείται ότι ήταν από τους βασικούς οργανωτές της όλης επιχείρησης με βάση κατάθεση συγκατηγορουμένου του. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ζητάει επίσης τη σύλληψη και έκδοση Βενεζουελανών που βρίσκονται στο Μαϊάμι και χρηματοδότησαν την επιχείρηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάσα, παρέδωσε χτες στον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα αποδεικτικά στοιχεία, ζητώντας τη συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης, ανάμεσα στους συλληφθέντες για την απόπειρα είναι και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης του κόμματος «Πρώτα δικαιοσύνη» Χουάν Ρεκεσένς, για τον οποίο (όπως και για τον Μπόρχες) ζητήθηκε να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν χτες την αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να απλοποιήσει τους κανονισμούς για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εφόσον επιθυμεί να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο δικηγόρος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ειδικό ανακριτή εισαγγελικών καθηκόντων, Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του Προέδρου Τραμπ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, όπως μετέδωσε χτες το CNN. Το ίδιο 24ωρο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον και ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, που εκλέγονται αμφότεροι στην πολιτεία της Φλόριντα, υποστήριξαν πως Ρώσοι χάκερς έχουν παρεισφρήσει στα συστήματα των εκλογικών αρχών της πολιτείας και ενδέχεται να διαγράψουν εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, έδωσε χτες αμνηστία στον αρχηγό των αντικαθεστωτικών και πρώην αντιπρόεδρο, Ρίεκ Μάτσαρ, και στους ένοπλους της οργάνωσής του, μετά την υπογραφή νέας «ειρηνευτικής συμφωνίας». Η συμφωνία υπογράφτηκε πριν από λίγες μέρες, περίπου πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό πόλεμο που πυροδοτήθηκε με φόντο τους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς Δύσης - Κίνας για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και οδών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, πρότεινε χτες την πρώην Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ για τη θέση της επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Γκουτέρες ενημέρωσε για την επιλογή του τη Γενική Συνέλευση, που καλείται να ψηφίσει για να επικυρώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ