Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Χτίζοντας συμμαχίες για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Στην Κολομβία βρέθηκε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Αργεντινή, Περού), περιοδεία που ολοκληρώθηκε χτες με ολιγόωρη επίσκεψη στην Τζαμάικα. Βασικός στόχος ήταν η προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ, που ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διευρυνόμενη παρουσία κινεζικών και ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή, ειδικά μετά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και την άνοδο στην πολιτική εξουσία σοσιαλδημοκρατικών - διαχειριστικών δυνάμεων σε μια σειρά χώρες. Οχι τυχαία, στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρίσκεται η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, με το πρόσχημα της «απόκλισης από τη δημοκρατική συνταγματική τάξη» και της δήθεν «ανησυχίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός», γι' αυτό ο Τίλερσον εξαπέλυσε απειλές για κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου, ακόμα και προτροπές για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και στις συναντήσεις με τον αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και την Κολομβιανή ομόλογό του Μαρία Ανχελα Ολγκίν. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν οι αναφορές στη Βενεζουέλα, αξιοποιώντας και το σχετικό ρεύμα Βενεζουελάνων που μεταναστεύουν στην Κολομβία, στην περιοχή του Βόρειου Σανταντέρ, αναφορές που «ντύθηκαν» με δήθεν ανθρωπιστικό ενδιαφέρον.

Οι αξιωματούχοι των δύο χώρων αναγνώρισαν τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων, στην «κοινή πάλη» ενάντια στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC), που οδήγησε στη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ιδιαίτερα στάθηκαν στο ζήτημα της δήθεν καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, που πάντα αποτελούσε το πρόσχημα για επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, με τον Τίλερσον, πάντως, να αναγκάζεται να παραδεχτεί τις ευθύνες και της χώρας του, γιατί αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών, πρόβλημα που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να αντιμετωπίσει. Μάλιστα, έταξε βοήθεια για τη λεγόμενη διαδικασία αντικατάστασης καλλιεργειών, παράλληλα όμως απαιτώντας από την κολομβιανή πλευρά πιο αποτελεσματικά βήματα. Τις συζητήσεις απασχόλησε και η συμφωνία ειρήνης με τις FARC (που έχουν μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, με τα ίδια αρχικά και την επωνυμία «Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας»). Η συμφωνία αυτή με ευθύνη της κυβέρνησης προχωρά με πολύ αργά βήματα, ενώ παραστρατιωτικοί και αστικό κράτος δολοφονούν πρώην αντάρτες και δημιουργούνται εμπόδια για τη συμμετοχή των FARC στις επερχόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, στις 11 Μάρτη και 27 Μάη αντίστοιχα.

Ο Τίλερσον αναμενόταν να κλείσει χτες το απόγευμα (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας) την περιοδεία του στην Καραϊβική, με συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τζαμάικας, Αντριου Χόλνες, με ατζέντα για την «αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος» και της «κλιματικής αλλαγής».

Παράταση του ενδοβενεζουελάνικου διαλόγου στη Δομινικανή Δημοκρατία

Πάντως, με αφορμή τις απειλές που εκτόξευσε ο Τίλερσον ενάντια στη Βενεζουέλα, ο Πρόεδρος της χώρας Ν. Μαδούρο σημείωσε ότι η χώρα του «δεν εκβιάζεται». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνδέει την περιοδεία του Τίλερσον με την άρνηση της αντιπολίτευσης του «Προεδρείου της Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD) να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση για «εθνική συνεννόηση», στο διάλογο που συνεχίζεται στη Δομινικανή Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι η άρνηση έγινε γνωστή μετά από τηλεφώνημα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες, προερχόμενο από την Κολομβία, την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Τίλερσον. Πάντως η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές (τον Πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα και τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Λ. Θαπατέρο), ζήτησε παράταση των διαβουλεύσεων ώστε να εξετάσει το κείμενο 6 σημείων της συμφωνίας, θέτοντας ενστάσεις για το «αν εξασφαλίζει εγγυήσεις για δημοκρατικές εκλογές», που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν έως τα τέλη Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ