Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Τρία νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στις επαρχίες Καφρ αλ Σέιχ και Μπένι Σουέφ, που κατασκεύασε το γερμανικό μονοπώλιο «Ζίμενς» με κόστος περίπου 6 δισ. ευρώ, καθώς και μερικές μεγάλες εγκαταστάσεις με γεννήτριες εγκαινίασαν χτες Αιγύπτιοι αξιωματούχοι. Ο Αιγύπτιος υπουργός Ηλεκτρισμού, Μοχάμεντ Σάκερ, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει από τον Ιούνη του 2014 πάνω από 515 δισ. αιγυπτιακές λίρες για επενδύσεις στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ολοκληρώνοντας επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, πριν μεταβεί χτες στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής για να συμμετάσχει στη 10η ετήσια Σύνοδο Κορυφής των χωρών BRICS, υποστήριξε ότι οι επενδύσεις στην Αφρική και η ανάπτυξη των σχέσεων με αφρικανικές χώρες είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Ινδία θα ανοίξει 18 πρεσβείες σε αφρικανικές χώρες μέσα στους επόμενους μήνες. Ανακοίνωσε νωρίτερα τη χορήγηση δανείου ύψους 205 εκατ. δολαρίων με προνομιακούς όρους στην κυβέρνηση της Ουγκάντας για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ.-- Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χτες τη διαρροή ραδιενεργού ουρανίου σε εργοστάσιο πυρηνικών καυσίμων της εταιρείας «Westinghouse» στη Νότια Καρολίνα, που προκάλεσε σε πρώτη φάση τρύπα διαμέτρου 8 εκατοστών σε τμήμα του τσιμεντένιου δαπέδου του σταθμού. Ωστόσο εκτίμησαν ότι το ραδιενεργό υλικό δεν μόλυνε τα νερά σε σωληνώσεις του δημόσιου συστήματος ύδρευσης που περνούν κάτω από το εργοστάσιο.

ΡΙΑΝΤ.-- Ενοπλοι σιίτες Χούτι εξαπέλυσαν χτες επίθεση σε σαουδαραβικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τις δυτικές ακτές της Υεμένης καθώς και σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εξέφρασε αποτροπιασμό για βίντεο που δείχνει στρατιώτες του Καμερούν να πυροβολούν θανάσιμα γυναίκες που μετέφεραν μικρά παιδιά επειδή τις θεώρησαν μέλη της νιγηριανής οργάνωσης τζιχαντιστών «Μπόκο Χαράμ».

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στη Ζιμπάμπουε, Νέλσον Τσαμίσα, που ηγείται του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής, δήλωσε χτες πως δεν ενστερνίζεται την πρόταση άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων για μποϊκοτάρισμα των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Δευτέρας, 30 Ιούλη, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά δίχως να συμμετέχει ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Παρ' όλα αυτά κατήγγειλε προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και στην εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Οικονομική Ενωση Κίνας - Σερβίας (CSEA), που ιδρύθηκε πρόσφατα στο Βελιγράδι, στοχεύει στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών ανταλλαγών, με τη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών, όπως ανακοίνωσε χτες ο Κινέζος πρέσβης στη Σερβία, Λι Μαντσάνγκ, προσκαλώντας σερβικές εταιρείες να γίνουν μέλη της ένωσης. Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ίδρυση της CSEA ανταποκρίνεται στο πλαίσιο προώθησης της εμπορικής και οικονομικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» σε παγκόσμιο επίπεδο από το Πεκίνο.

ΤΟΡΟΝΤΟ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανέλαβαν χτες την ευθύνη για την επίθεση με όπλο που εξαπέλυσε τη Δευτέρα 29χρονος Καναδός μουσουλμάνος σε ελληνική παροικία του Τορόντο προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 13. Πρόσθεσαν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους» που ανταποκρίθηκε «στις εκκλήσεις για στοχοποίηση πολιτών χωρών του (διεθνούς) συνασπισμού» (κατά των τζιχαντιστών).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.-- Μία μεγάλη υπόγεια λίμνη υγρού αλμυρού νερού εντοπίστηκε από τα ραντάρ διαστημικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που ερευνά τον πλανήτη Αρη (MARSIS), αναφέρει άρθρο που δημοσίευσαν χτες Ιταλοί ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Science». Οπως επισημαίνεται, η λίμνη, που βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου, έχει διάμετρο περίπου 20 χλμ. και το σχήμα «στρογγυλεμένου» τριγώνου. Τα σχετικά στοιχεία συλλέχθηκαν μεταξύ Μάη του 2012 και Δεκέμβρη του 2015 κοντά στον νότιο πόλο του Αρη και αναλύθηκαν από Ευρωπαίους ερευνητές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ