Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σύμπτωση;

6 Νοέμβρη 2017: Σε επίσημη σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας για τη Δυτική Αττική, ανακοινώνεται ότι ο κατάλληλος συντονισμός «θωρακίζει κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου». Μόλις δέκα μέρες μετά, ο λαός της Μάνδρας θρηνεί 24 θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή είναι αθωράκιστη και ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια για μια ακόμα φορά διακινούσαν παχιά λόγια. 7 Ιούνη 2018: Στη Βουλή, ο γγ Πολιτικής Προστασίας αναφέρει (βλ. σελ. 20) ότι το δίκτυο πυρόσβεσης «που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου». Μετά από ενάμιση μήνα θρηνούμε πάνω από 80 νεκρούς στις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής... Μια σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο λαός. Ομως τα παραπάνω τραγικά παραδείγματα του εφησυχασμού, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για το γεγονός ότι ο λαός παραμένει ανοχύρωτος απέναντι σε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένα μέτρα προστασίας και προετοιμασίας.

Κλιματική αλλαγή...

Ολο και πιο συχνά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα στελέχη της και οι «γραφίδες» τους, όταν πνίγεται η Μάνδρα ή όταν, όπως τώρα, καίγεται η Αττική ή άλλες περιοχές, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της επικαλείται την «κλιματική αλλαγή». Κάτι που δεν είναι πρωτότυπο, αφού αξιοποιείται διεθνώς ως δικαιολογία σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. Το φαινόμενο αυτό είναι βεβαίως πραγματικό, στο βαθμό που επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Ομως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις τεράστιες απώλειες ζωών και τις μεγάλες καταστροφές φυσικού πλούτου και λαϊκών περιουσιών. Ισα - ίσα η ύπαρξή του επιβάλλει την ανάγκη να αξιοποιηθούν επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ενίσχυση της αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης, της προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Το ακριβώς αντίθετο, όμως, που συμβαίνει και στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Και αυτό φανερώνει ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο και αν φαίνεται τραγικό, δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα ενός συστήματος που έχει βασικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Τεράστιες λοιπόν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους υπηρετούν με συνέπεια αυτό το σύστημα.

Στάχτη στα μάτια

«Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας που συνέβαλε στην αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα των πληγέντων», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας. Είναι το ίδιο προσωπικό που μεγάλο μέρος του η κυβέρνηση θα απολύσει το επόμενο διάστημα, και μέχρι τότε θα εξακολουθεί να κακοπληρώνεται, να μένει χωρίς μισθό, να σμπαραλιάζεται κάτω απ' την εντατικοποίηση, να συκοφαντείται ο αγώνας του για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλών προδιαγραφών σε κάθε χωριό και πόλη αυτού του τόπου. Εξίσου υποκριτικό είναι και ότι το υπουργείο καμαρώνει γιατί στο «και πέντε» ενισχύονται εκτάκτως τα Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική με προσωπικό και υποδομή. Είναι υποκριτικό γιατί έπρεπε να γίνει τέτοια μεγάλη καταστροφή, προκειμένου να ενισχυθούν προσωρινά Κέντρα Υγείας στην Αττική, την ίδια στιγμή που σε όλη τη χώρα τα ΚΥ ρημάζουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης, της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού και πόρων, κάτι που θα συμβεί αύριο και σε αυτά που «ενισχύονται» τώρα. Αλλωστε, σε ό,τι αφορά την περιοχή, μόλις πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός απέρριπτε το δίκαιο λαϊκό αίτημα για δημιουργία νοσοκομείου που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων.

Πληρώστε αργότερα...

Ως μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής εμφανίζει η κυβέρνηση μέτρα που αφορούν παρατάσεις και αναστολές στην πληρωμή φόρων, εισφορών και δόσεων δανείων... Δηλαδή, η κυβέρνηση κάνει τη χάρη σε νοικοκυριά, πολλά από τα οποία είναι λαϊκά με χαμηλά εισοδήματα και έχασαν το βιος τους, να πληρώσουν... αργότερα. Τι να πει κανείς; Το δε μέτρο να ρυθμιστούν οι δόσεις στα δάνεια κατοικιών που μπορεί να μην υπάρχουν πια θα μπορούσε να είναι αστείο αν δεν ήταν τραγικό. Βεβαίως, τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν πληγεί από αυτήν τη μαζική καταστροφή πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε μέτρο που μπορεί έστω προσωρινά να τους ανακουφίσει. Δεν πρέπει όμως να δώσουν συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ούτε να παραιτηθούν από το να διεκδικήσουν πραγματικά ουσιαστικά μακροπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης με κριτήριο τις ανάγκες τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.

1867 Πεθαίνει ο βασιλιάς Οθωνας.

1875 Γεννιέται ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ, θεμελιωτής της αναλυτικής ψυχολογίας.

1894 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Αλντους Χάξλεϊ.

1909 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Τουρκικά, Βουλγαρικά και Ισπανοεβραϊκά).

1909 Εργατική εξέγερση εκδηλώνεται στη Βαρκελώνη, που διαρκεί έως τις 31/7 και καταστέλλεται βίαια από την αστυνομία και το στρατό. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ενώ πάνω από 1.700 καταδικάστηκαν από στρατοδικεία για «ένοπλη εξέγερση» σε διάφορες ποινές (εκτέλεση, φυλάκιση κ.ο.κ.). Η εξέγερση πυροδοτήθηκε με αφορμή την επιστράτευση που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική επέμβασή της στο Μαρόκο.

1914 Η αγγλική αστυνομία ανοίγει πυρ κατά Ιρλανδών διαδηλωτών στο Δουβλίνο, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 38 τραυματίες.

1929 Γίνεται η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου». Ο φοιτητής Π. Μαρμαρέλης δικάζεται σε 8 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες εξορία, γιατί διάβαζε την εφημερίδα «Νεολαία», όργανο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1941 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φρ. Ρούζβελτ, διορίζει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακ Αρθουρ γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Απω Ανατολή.

1943 Στο μοναστήρι της Κορώνας Καρδίτσας συνέρχεται το Α' Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.

1944 Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου. Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και τον μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος.

1946 Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο την πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, την δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ.

1953 Ξεκινά η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο αποτέλεσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα.

1953 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1956 Εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση της Αιγύπτου η εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ. Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ στις 29 Οκτώβρη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org