Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ασία

ΤΟΚΙΟ.--

«Η ελεύθερη, ανοιχτή και βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη (πραγμάτων) αντιμετωπίζει σοβαρή πρόκληση», σημείωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο στο Τόκιο, υποδεχόμενος τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, που ξεκίνησε από την Ιαπωνία την πρώτη του επίσημη περιοδεία στην Ασία. Ο Μάας βρέθηκε στην ιαπωνική πρωτεύουσα μόνο λίγες μέρες μετά τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπέγραψε (την προηγούμενη βδομάδα στο Τόκιο) η ΕΕ με την Ιαπωνία, σηματοδοτώντας τη σημαντική σύσφιξη της συνεργασίας τους, με άφθονες αιχμές για επιλογές δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και επισημάνσεις για την ανάγκη «προστασίας» του ελεύθερου εμπορίου από τον «προστατευτισμό».

Ο Μάας επισήμανε τη συμφωνία της διμερούς αυτής Συμφωνίας και τη χαρακτήρισε «καθαρό σήμα ενάντια στον προστατευτισμό» (σαφή αιχμή στην πολιτική των ΗΠΑ), ενώ ο ομόλογός του τόνισε ότι «η στενότερη συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας και Γερμανίας, χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες όπως η δημοκρατία και ηγούνται της Ασίας και της Ευρώπης (...) αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ποτέ».

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, Μάας και Κόνο συζήτησαν και για τις εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπου «δοκιμάζονται» και αναμετρώνται οι επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μάλιστα, είναι ενδεικτικές οι αναφορές που υπήρξαν και στην Κίνα, με τους δύο ΥΠΕΞ να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση σε Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση Βερολίνου και Τόκιο σε «κάθε μονομερή ενέργεια». Οι συγκεκριμένες δύο θαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, η μεν πρώτη μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας, η δεύτερη νοτιότερα, στη «γωνιά» της γοργά αναπτυσσόμενης γειτονιάς της Νοτιοανατολικής Ασίας, αποτελούν πεδία μεγάλων και πολύχρονων εδαφικών διαφορών, μεταξύ Κίνας και άλλων δυνάμεων. Εχουν μεγάλο φυσικό πλούτο και κρίσιμη γεωστρατηγική αξία, γι' αυτό και ο έλεγχός τους αποτελεί πεδίο σοβαρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Να σημειωθεί ότι ο Μάας συνάντησε και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.

Προς αναζήτηση «ενός ρωμαλέου δικτύου»

Η επίσκεψη Μάας στο Τόκιο - που στη συνέχεια θα βρεθεί και στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ - συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια της Γερμανίας να αναβαθμίσει την παρουσία της σε περιοχές «πολλά υποσχόμενες» για τα μονοπώλια (όπως είναι και η Ασία - Ειρηνικός), αλλά και να ενισχύσει το ρόλο της στη «διευθέτηση» ζητημάτων κρίσιμων για τη διαμόρφωση διεθνών συσχετισμών (όπως είναι και το Κορεατικό).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της περιοδείας Μάας στην Ασία, το γερμανικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η εταιρική σχέση με χώρες όπως η Ιαπωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένων των ανακατατάξεων που "τρέχουν" παγκοσμίως. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ρωμαλέου δικτύου χωρών που θα εγερθούν για την υπεράσπιση αξιών των Ηνωμένων Εθνών, την εγκυρότητα του διεθνούς δικαίου και του ελεύθερου παγκόσμιου εμπορίου». Υπογραμμίζεται επίσης ότι «ως αποτέλεσμα της νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, πολλοί κανόνες στη διεθνή τάξη βρίσκονται υπό όλο και μεγαλύτερη πίεση», ενώ «η Ρωσία και η Κίνα επίσης αποτελούν μια αυξανόμενη πρόκληση για τις αρχές της δίκαιης παγκόσμιας αλληλεπίδρασης μέσω της συμπεριφοράς τους».

Ενώ επισημαίνοντας ότι «η Γερμανία υπολογίζει σε ισχυρές συμμαχίες με εταίρους γύρω από όλο τον κόσμο», ξεχωρίζει την Ιαπωνία ως έναν «ισχυρό εταίρο», ειδικά όσον αφορά «την αντιμετώπιση της απομόνωσης και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ