Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές διαβουλεύσεις για συντονισμό στην επιστροφή προσφύγων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Ρωσία εντείνει τις πρωτοβουλίες και τις διπλωματικές διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο για τη μοιρασιά στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, μετέβησαν αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της Τρίτης στη Γαλλία όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις σε Ισραήλ και Γερμανία. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως στο Παρίσι συζητήθηκαν «λεπτομερώς η κατάσταση στη Συρία, η ανάγκη επίσπευσης της πολιτικής διαδικασίας και η ανάκαμψη της χώρας μετά το τέλος του πολέμου, με έμφαση στην ταχεία επιστροφή προσφύγων και των εκτοπισμένων στις εστίες τους». Νωρίτερα, ο Γάλλος στρατηγός Φρανσουά Παριζό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία είναι «μερικές εκατοντάδες» και περιορίζονται πλέον σε μία ζώνη 30 επί 10 χλμ., μεταξύ των πόλεων Χατζίν και Μπουκαμάλ της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και ότι θα «ξεριζωθούν» από την περιοχή σε 2 - 3 μήνες.

Παράλληλα, χτες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπούρτσεφ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δημοσίως αποφεύγουν να αναφερθούν στη συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά τις προτάσεις της για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Αναφέρθηκε στη στάση Ευρωπαίων αξιωματούχων τονίζοντας ότι «οι διαθέσεις τους ποικίλλουν». Τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει «ομάδες εργασίας» σε Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία, όπου υπάρχουν πολλοί Σύροι πρόσφυγες με στόχο το συντονισμό στις προσπάθειες επιστροφής τους «μόνον εφόσον το θέλουν και σε συνθήκες ασφάλειας».

Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καλιφόρνια μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, εμφανίστηκε «συγκρατημένος» στο θέμα της συνεργασίας Αμερικανών στρατιωτικών με Ρώσους ομολόγους τους στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι αυτή αφορά τις ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων και την αποφυγή επικίνδυνων εντάσεων μεταξύ των στρατών των δύο χωρών και όχι τη ρωσική πρόταση για την επίσπευση της ασφαλούς επιστροφής Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.

Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές εκρήξεις

Χτες, η νότια συριακή πόλη Σουσέιντα συγκλονίστηκε από επιθέσεις αυτόχειρων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Μία από τις βομβιστικές επιθέσεις έγινε σε λαϊκή αγορά προκαλώντας πάνω από 50 νεκρούς και 30 τραυματίες. Ακολούθησαν συγκρούσεις του συριακού στρατού με τζιχαντιστές που κατά πληροφορίες του αντικυβερνητικού συριακού «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 180 ατόμων.

Βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών σημειώθηκαν και σε χωριά της βορειοανατολικής Συρίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ