Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Επισημάνσεις για την προσφορά της Ρώμης στην «ευρωπαϊκή ιδέα»

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ΕΕ, στο φόντο παζαριών που δυναμώνουν με μοχλό και το Μεταναστευτικό

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών

Copyright 2018 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη γερμανική πρωτεύουσα βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ιταλίας Εντζο Μοαβέρο, που συνάντησε τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, ο Μάας - στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου - υπογράμμισε τη στενή φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, όπως και το ρόλο που διαδραματίζει η Ιταλία ως «παραδοσιακός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα και της "ευρωπαϊκής ιδέας"». Η Ιταλία, συνέχισε, δεν είναι μόνο ένας από τους αρχικούς αρχιτέκτονες της ΕΕ, αλλά και ένας «από τους σχεδιαστές, τους μάστορες και τους μηχανικούς που έχουν εργαστεί για αυτό το σχέδιο (σ.σ. της ΕΕ) κατ' εξακολούθηση». Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ακόμα ότι αντιλαμβάνεται τις δικαιολογημένες προσδοκίες των Ιταλών για την αλληλεγγύη της ΕΕ που, όπως είπε, δεν πρέπει να μείνει μια «κενή φράση». Εκρινε, μάλιστα, σκόπιμο να συνδέσει την «αλληλεγγύη» που περιμένουν οι Ιταλοί με τις «κοινές προκλήσεις» που όλα τα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν, όπως η ανεργία των νέων, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά και ειδικότερα η αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή, ο Μάας έδωσε έμφαση στις συμφωνίες τις οποίες συνδιαμορφώνουν και καταλήγουν οι χώρες της ΕΕ, για τις οποίες τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται, όπως και ότι οποιεσδήποτε αλλαγές υπάρξουν σε αυτές, να προχωρούν με συναίνεση και μέσω των διαδικασιών που ήδη προβλέπονται.

Από τη μεριά του, ο Μοαβέρο - αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό - υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να τιμά τις συμφωνίες που αφορούν την υποδοχή προσφύγων. Πρόσθεσε πάντως ότι θα γίνουν συνομιλίες για τη «δίκαιη κατανομή» προσφύγων και μεταναστών, ως μέρος μιας τακτικής αναθεώρησης των μηχανισμών που υπάρχουν σήμερα.

Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης αποτελεί καθήκον για όλη την Ευρώπη.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν σε μια περίοδο που το Μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, που συνδέονται και με το μέλλον συνολικά της ΕΕ. Οι «ενστάσεις» της Ρώμης ως προς τους όρους άφιξης και υποδοχής κατατρεγμένων από την Αφρική (και άλλες περιοχές) αξιοποιούνται και στο γενικότερο παζάρι που δυναμώνει για ανταλλάγματα που η ιταλική κυβέρνηση ζητά από την ΕΕ. Αλλωστε, ειδικά μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας» (κομμάτων με ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό), στην Ιταλία έχει δυναμώσει η συζήτηση για την ανάγκη μιας πιο «προσαρμοσμένης» εφαρμογής των κανόνων «δημοσιονομικής πειθαρχίας» της ΕΕ, αλλά και συνολικά για την πορεία της Ευρωένωσης. Ναι μεν η σημερινή ιταλική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι παραμένει επιδίωξή της η συμμετοχή στην ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή διευρύνει σε πολλά μέτωπα τη συζήτηση για αλλαγές που χρειάζονται στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ