Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με φόντο ένα σκληρό και σύνθετο παζάρι για τη Μέση Ανατολή, που αλληλεπιδρά με την περίπλοκη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση (ειδικά τις ΗΠΑ, την ΕΕ και ειδικότερα τη Γερμανία), ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ξεκινά σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Μάας θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Αλλωστε, η άφιξη Μάας αποτελεί μέρος των προετοιμασιών της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στη Γερμανία στα τέλη του μήνα. «Οι τουρκογερμανικές σχέσεις, η ενταξιακή μας πορεία προς την ΕΕ και τα τρέχοντα ζητήματα στην περιφέρεια και διεθνώς θα είναι στην ατζέντα των συναντήσεων», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Επίσης, αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί θα παραστούν στην εκδήλωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Γερμανικό Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την ίδρυσή του.

Να σημειωθεί ότι θα γίνουν κι άλλες γερμανοτουρκικές συναντήσεις, όπως οι επαφές που θα έχει στο Βερολίνο τις επόμενες μέρες ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε δηλώσεις του για το Συριακό, ο Μάας χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τη στάση της Τουρκίας, ενώ διευκρίνισε ότι κατά τις συναντήσεις του σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη θα συζητήσει και την κατάσταση στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας σχετικά με το Ιντλίμπ και η στάση της Τουρκίας θα έχει αυξημένη σημασία για το μέλλον, ειδικά όσον αφορά τα όσα θα κάνουν η Ρωσία και το συριακό καθεστώς.

Σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Βιέννη, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ολλανδίας, Μ. Τσαβούσογλου και Στεφ Μπλοκ, συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες σύντομα θα διορίσουν ξανά πρέσβεις εκατέρωθεν, ως μέρος της μεταξύ τους συμφιλίωσης. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν έντονα πέρυσι, με αφορμή την άρνηση του Αμστερνταμ να επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις που ετοιμάζονταν στην ολλανδική επικράτεια ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ