Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Συνάντηση Τραμπ - Γιούνκερ σε κλίμα όξυνσης των σχέσεων

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνέχεια στο κλίμα όξυνσης των σχέσεων με αιχμή το διμερές εμπόριο ΗΠΑ - ΕΕ έδωσε η χτεσινοβραδινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και της επιτρόπου της ΕΕ για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, στο Λευκό Οίκο.

Μπαίνοντας στην αίθουσα συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ζ. - Κλ. Γιούνκερ παρατήρησε, μπροστά στους δημοσιογράφους, πως ΗΠΑ και ΕΕ «είναι εταίροι και σύμμαχοι, όχι αντίπαλοι». «Επομένως θα πρέπει να συνεργαστούμε δίνοντας έμφαση στη μείωση των δασμών και όχι στην αύξησή τους», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε λέγοντας πως οι ΗΠΑ «θα ήταν πολύ ευχαριστημένες χωρίς δασμούς, φραγμούς και επιδοτήσεις» στο εμπόριο με την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του για «αμοιβαιότητα» στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Ωστόσο, δεν απέφυγε τις αιχμές έναντι της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας πως «η Αμερική έχει χάσει εκατοντάδες δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος με την Ευρώπη».

Η συνάντηση δεν χρωματίστηκε μόνο από τις έμμεσες απειλές και τις δηλώσεις «καλών προθέσεων». Προηγήθηκε το νέο μήνυμα του Προέδρου Τραμπ στο «Τουίτερ» για... κατάργηση των δασμών και άλλων εμπορικών φραγμών μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ στο πλαίσιο τακτικής ελιγμών για καλύτερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση. «Ας καταργήσουμε τους υπάρχοντες δασμούς και τους εμπορικούς φραγμούς. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Τραμπ, προτού συναντήσει στην Ουάσιγκτον τον Ζ. - Κλ. Γιούνκερ.

Ο Ζ. - Κλ. Γιούνκερ μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό δίκτυο ZDF δήλωσε «όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος» για τη συνάντηση με τον Τραμπ, μολονότι «δεν είμαστε εχθροί των ΗΠΑ και έχουμε ένα κοινό παρελθόν που δεν πρέπει να ξεχνάμε». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει αντίποινα σε περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Νωρίτερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σχέδιο για εμπορικούς δασμούς ύψους 20 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα εφόσον ο Πρόεδρος Τραμπ υλοποιήσει απειλή για δασμούς 20% σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Η αντιπαράθεση φάνηκε να ανησυχεί τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Ρομπέρτο Αζεβέντο, που δήλωσε ότι η εξελισσόμενη ένταση θα μπορούσε «να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». «Βλέπουμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο απ' ό,τι πριν... Ελπίζουμε ότι μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την τάση», είπε ο Αζεβέντο στο CNBC. Αργότερα μιλώντας στη Γενεύη τόνισε πως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος «θα πρέπει να τελειώσει με μια πολιτική συμφωνία» μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών, διότι η παραμονή σε αυτήν την πορεία θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν κοινή συνέντευξη, μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ