Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
10η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ BRICS
Συνάντηση Κορυφής στη «σκιά» εμπορικών πολέμων...

Από τη Σύνοδο των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ

Copyright 2018 The Associated

Από τη Σύνοδο των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλίων και η προώθηση κινήσεων και πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού κυρίως (αλλά όχι μόνο) από την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα της τριήμερης Συνόδου Κορυφής, που ξεκίνησε χτες στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής μεταξύ των πέντε χωρών που απαρτίζουν την καπιταλιστική διακρατική ένωση BRICS, που ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής στα Αγγλικά.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν ο πρώτος από τους άλλους τέσσερις ηγέτες των BRICS που έφτασε στο Γιοχάνεσμπουργκ, κλείνοντας σημαντικές εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Σίριλ Ραμαφόσα. Ο Πρόεδρος Σι έσπευσε να επικρίνει τους δασμούς και τις απειλές του Αμερικανού ομολόγου του για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, λέγοντας πως «όσοι προωθούν οικονομική ηγεμονία θα καταλήξουν να τραυματίσουν τους εαυτούς τους». Προέβλεψε ότι ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ «θα είναι χωρίς νικητή» και εκτίμησε ότι ο κόσμος σήμερα καλείται να επιλέξει «μεταξύ συνεργασίας και σύγκρουσης».

Παράλληλα, ο Κινέζος πρέσβης στη Νότια Αφρική, Λιν Σονγκτιάν, σε άρθρο του στη νοτιοαφρικανική εφημερίδα «The Star», επιχειρηματολόγησε υπέρ της παγκοσμιοποίησης. Εκτίμησε επίσης ότι οι πέντε χώρες BRICS «θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένη υπερδύναμη που τόσο απερίσκεπτα εφαρμόζει μονομερή μέτρα προστατευτισμού και υποβάθμισης της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και του πολυμερούς εμπορικού καθεστώτος»...

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι προωθεί μέτρα και δασμούς που πλήττουν κυρίως τους Αμερικανούς αγρότες «επειδή ξέρει ότι τους αγαπώ και τους σέβομαι». Παρουσίασε σχέδιο για αποζημιώσεις ύψους 12 δισ. δολαρίων κυρίως σε Αμερικανούς μεγαλογαιοκτήμονες, ώστε να μην πληγούν από τα κινεζικά εμπορικά αντίποινα σε εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα.

Αργότερα χτες αναμένονταν στο Γιοχάνεσμπουργκ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών ΒRICS, δηλαδή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Βραζιλιάνος ηγέτης Μισέλ Τέμερ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που θα παραστεί στη 10η Σύνοδο των BRICS με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ