Τρίτη 10 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Στην τελική ευθεία για την απεργία της Κυριακής

Από τη χτεσινή κοινή σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στην Αττική
Από τη χτεσινή κοινή σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στην Αττική
Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, τη μία από τις οχτώ Κυριακές για τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας μέσα στους χώρους δουλειάς απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, ενώ στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Κυριακή με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας, καλούν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε πόλεις όλης της χώρας προχωρούν οι προετοιμασίες των πολύμορφων κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλίες συντονισμού των εργαζομένων στο Εμπόριο, αυτοαπασχολούμενων και συλλόγων γυναικών.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αττική

Μαζική κοινή σύσκεψη με θέμα τη συνέχιση της κοινής δράσης για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, ενόψει και της απεργίας στις 15 Ιούλη, πραγματοποίησαν χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων της Αττικής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σύλλογοι και ομάδες της.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αποφασίστηκε το παρακάτω πρόγραμμα απεργιακών συγκεντρώσεων για την Κυριακή 15 Ιούλη:

  • Κέντρο, 10.30 π.μ., πικετοφορία στην πλ. Ομόνοιας
  • Καλλιθέα, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλ. Δαβάκη
  • Περιστέρι, 10.30 π.μ., συγκέντρωση Καραθεοδωρή και Εθνικής Αντιστάσεως
  • Ν. Ιωνία, 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλ. Σημηριώτη.
  • Εκπτωτικό χωριό Σπάτων, 10.30 π.μ. συγκέντρωση.

Αντίστοιχα απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Πειραιά (10.30 π.μ., πλατεία Κοραή) και Ελευσίνα (10.15 π.μ., δημαρχείο).

Τόσο εισηγητικά όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση όχι μόνο στο ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, αλλά συνολικά απέναντι στην αντεργατική πολιτική που τσακίζει ενιαία εμποροϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους και γυναίκες. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα επίσης ότι αυτή η κοινή δράση πρέπει να αποκρυσταλλώνεται σε οργάνωση και συμμετοχή νέων δυνάμεων στα σωματεία, τις ενώσεις και τους συλλόγους.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας μάς αφορά όλους

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα, να οργανώσουν την απεργία «αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης και παρέμβασης. Με απεργιακές συγκεντρώσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, με οργανωμένη παρουσία σε καταστήματα, εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα».

Παράλληλα καλεί «σωματεία σε κλάδους που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά την επέκταση της κατάργησης της Κυριακής αργίας, αλλά και σωματεία σε κλάδους που οι εργασιακές σχέσεις είναι ήδη σμπαραλιασμένες, να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα προγραμματιστούν».

«Η κατάργηση της Κυριακής αργίας μάς αφορά όλους!» τονίζει. «Αφορά πρώτα και κύρια τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους, κυρίως γυναίκες και νεολαία, που πρωί και βράδυ βρίσκονται στο πόδι σε όλα τα πόστα, με μισθούς των 300 - 400 ευρώ, με απλήρωτη εργασία, χωρίς ρεπό, με τις μηχανές της εντατικοποίησης στο φουλ. Αφορά χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που οι αρνητικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης της Κυριακής αργίας επιδρούν αντίστοιχα στη ζωή τους. Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους, καθώς το χτύπημα του πενθήμερου και της σταθερής εργασίας δεν έχει τελειωμό. Η Κυριακή αργία για χιλιάδες εργαζόμενους αποτελεί μέρα ξεκούρασης, είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, στα παιδιά. Το ξήλωμά της όλα αυτά τα χρόνια και από κλάδο σε κλάδο δεν θα σταματήσει στο λιανικό εμπόριο. (...) Τα αντεργατικά μέτρα που πήραν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις έως σήμερα δεν έκαναν διακρίσεις. Ακούμπησαν όλους τους κλάδους, άλλους νωρίτερα άλλους αργότερα, στους μισθούς, στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις».

Παράλληλα, η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΜΕΤΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ): «Εχουν περάσει δύο μήνες από τη μέρα που κήρυξαν απεργία διαρκείας για τις Κυριακές και δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους για να οργανωθεί η πάλη στον κλάδο. Με τη στάση και τις αποφάσεις τους, λερώνουν την απεργία και τις μορφές πάλης, συμβάλλουν στην απαξίωσή τους. Οπως πριν έτσι και τώρα, είναι άφαντοι από τους χώρους δουλειάς, εξαφανισμένοι από οποιαδήποτε απεργιακή - αγωνιστική πρωτοβουλία».

Αναδεικνύεται η ανάγκη να οργανωθούν οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα τους, για να δυναμώσει η πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, «με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, με αγωνιστικούς πυρήνες σε εμπορικές αλυσίδες και super market, μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Να μην αισθάνεται κανένας μόνος του. Να διεκδικήσουμε: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ».

Πολύμορφες δράσεις ενόψει της απεργίας
  • Στη σύσκεψη που διοργανώνει την Πέμπτη 12/7 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τα ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στο Εμπόριο και τα ΔΣ των Εμπορικών Συλλόγων Λάρισας, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Ελασσόνας, της ΟΕΒΕ Λάρισας και των σωματείων των ΕΒΕ.
  • Με επιτυχία τελείωσε ο πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με θέμα την επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες θα εκτεθούν στο Νεώριο του Μόρο στο παλιό λιμάνι (3 - 8 Αυγούστου). Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών, για τη συνέχιση της κοινής δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Προγραμματίζονται καθημερινές εξορμήσεις στα καταστήματα και απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή, στις 11 π.μ., στο εμπορικό κέντρο.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org