Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Απεργιακές παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Στις κινητοποιήσεις και τις εξορμήσεις συμμετείχαν επίσης Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών

Από τις απεργιακές παρεμβάσεις που οργανώθηκαν προχτές, Κυριακή
Από τις απεργιακές παρεμβάσεις που οργανώθηκαν προχτές, Κυριακή
Σε απεργία προχώρησαν προχτές, Κυριακή, σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, οργανώνοντας αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στη συνεχιζόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών στην κυριακάτικη αργία.

Υπενθυμίζεται ότι η περασμένη Κυριακή ήταν μία από τις οχτώ για τις οποίες οι αντιλαϊκοί νόμοι προβλέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το πρόσχημα των «ενδιάμεσων εκπτώσεων». Προηγήθηκε η εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη στις «τουριστικές περιοχές», ενώ ο Γολγοθάς των εμποροϋπαλλήλων συνεχίζεται καθώς, όπως επισημαίνουν τα σωματεία, ακολουθούν οι πρωτοβουλίες επιχειρήσεων και δήμων για «λευκές νύχτες», «Black Friday», «εβδομάδες πελάτη», αλλά και το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων.

Στο φόντο αυτό, τα σωματεία αξιοποίησαν την Κυριακή για να δώσουν συνέχεια στην πάλη για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, με συγκεντρώσεις, απεργιακές παρεμβάσεις και μαζικές εξορμήσεις σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και πολυκαταστήματα. Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απηύθυναν η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καθώς και Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων και Μικροεπαγγελματιών - Βιοτεχνών.

Στην Αθήνα

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε απεργιακές παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο, μοιράζοντας ανακοινώσεις με τις θέσεις και τα αιτήματά του. Παράλληλα, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη στην Αθήνα, καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Κυριακή 19/11, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

Στην οδό Αιόλου οι εμποροϋπάλληλοι «συναντήθηκαν» με το Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων και συνέχισαν από κοινού τις παρεμβάσεις τους.

Στα Πατήσια, έξω από το υποκατάστημα του «LIDL» απέναντι από το πάρκο ΦΙΞ, το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο πραγματοποίησαν συγκέντρωση, κρατώντας πανό που ανέγραφε «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία». Κατήγγειλαν επίσης ότι στην είσοδο του υποκαταστήματος υπήρχε αστυνομική παρουσία.

Κινητοποίηση έγινε και στο κατάστημα της επιχείρησης «Πράκτικερ» στον Ταύρο, από το επιχειρησιακό και το κλαδικό σωματείο. «5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας», ήταν το σύνθημα στο πανό των σωματείων.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων μαζί με αυτοαπασχολούμενους πραγματοποίησε απεργιακή παρέμβαση σε εμπορικό κέντρο στην Τσιμισκή και εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα της πόλης.

Στα Γιάννενα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο και ο Εμπορικός Σύλλογος έδωσαν από το πρωί τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης καθώς και της ενημέρωσης των εργαζομένων και του λαού, με εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ειδική αναφορά έγινε στις πρόσφατες εξελίξεις που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ «MARKET IN» (πρώην ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ), «που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν προϊόν με ημερομηνία λήξης, που καλεί τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κλαδικό Σωματείο. Σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ., προγραμματίζει νέα παρέμβαση έξω από τα «MARKET IN», με αίτημα την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά.

Στη Λάρισα, κοινές εξορμήσεις οργάνωσαν στην αγορά της πόλης η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, μαζί με τους απεργούς εμποροϋπαλλήλους. Στη διάρκεια της εξόρμησης μοιραζόταν ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», με την οποία καταγγελλόταν η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, η οποία, «προφασιζόμενη "άγνοια", χωρίς να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο ως όφειλε, αποφάσισε και διέταξε να ανοίξουν τα μαγαζιά στην αγορά της Λάρισας, βάζοντας επί της ουσίας πλάτη στην πολιτική που επιδιώκει τη συνολική απελευθέρωση των Κυριακών».

Συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ