Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Νέος Πρόεδρος ο σοσιαλδημοκράτης Ομπραδόρ

Δεσμεύσεις για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και κατευνασμό της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ο σοσιαλδημοκράτης Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ αναδείχθηκε Πρόεδρος του Μεξικού στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή για την ανάδειξη προέδρου, 500μελούς Κοινοβουλίου, 128 γερουσιαστών και κάποιων δημοτικών και περιφερειακών (κρατιδιακών) συμβουλίων.

Ο Λόπεζ Ομπραδόρ, που έχει υπάρξει άλλες δυο φορές υποψήφιος Πρόεδρος, είναι επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Αναγέννησης («ΜΟRΕΝΑ»), που έχει τη στήριξη ενός συνονθυλεύματος αστικών πολιτικών δυνάμεων: Από το μαοϊκών καταβολών Κόμμα Εργατών (PT) έως το νεοφιλελεύθερο Κόμμα Κοινωνικής Συνάντησης (PES), το οποίο μεταξύ άλλων στηρίζει ανοιχτά τους εποικισμούς του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες καταμετρήσεις του μεξικανικού Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου, ο συνδυασμός «Μαζί Γράφουμε Ιστορία» του Ομπραδόρ εξασφάλισε ποσοστό 53% - 53,8%. Ο «συντηρητικός» - «νεοφιλελεύθερος» υποψήφιος, Ρικάρδο Ανάγια, επικεφαλής του συνδυασμού «Για το Μεξικό μπροστά», συγκέντρωσε το 22,1% - 22,8% των ψήφων, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του κυβερνώντος Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), αναμένεται να λάβει το 15,7% - 16,3% των ψήφων.

Στις δηλώσεις του ο Ομπραδόρ προσπάθησε να καθησυχάσει τη μεξικανική αστική τάξη για την περίοδο της διακυβέρνησής του - άλλωστε τον στηρίζουν ανοιχτά μια σειρά μονοπωλιακοί όμιλοι - και ζήτησε συμφιλίωση μετά από μια πολωτική προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 145 πολιτικοί και υποψήφιοι.

Υποσχέθηκε «βαθιά αλλαγή», αλλά με «σεβασμό στο νόμο και στη συνταγματική τάξη». «Δεν θα υπάρξει κατάσχεση ή απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων, η εξάλειψη της διαφθοράς θα είναι η κύρια αποστολή», είπε. Απευθυνόμενος στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους δήλωσε: «Επιθυμώ με όλη μου την ψυχή να μεγαλώσω το μεγαλείο της χώρας μας».

Τόνισε ακόμη ότι τα ατομικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα είναι εγγυημένα, υποσχέθηκε σεβασμό στην αυτονομία της Τράπεζας του Μεξικού και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία. Σχετικά με το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν από τον προηγούμενο Πρόεδρο, Ενρίκε Πένια Νιέτο, σημείωσε ότι οι συμβάσεις που έχουν γίνει στην Ενέργεια θα εξεταστούν διεξοδικά για οποιαδήποτε «διαφθορά ή παρανομία», αλλά κατά τ' άλλα θα τηρηθούν.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει «μια σχέση φιλίας και σεβασμού με τις ΗΠΑ», εν μέσω δασμών που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στο Μεξικό και πιέσεων για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (ΝAFTA).

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, συνεχάρη τον Ομπραδόρ, γράφοντας: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του. Πρέπει να γίνουν πολλά που θα ωφελήσουν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Μεξικό!». Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, συνεχάρη τον «εδώ και πολύ καιρό στενό φίλο και εταίρο», τονίζοντας πως «μας ενώνουν κοινοί στόχοι» και πως «απολαμβάνουμε μια εμπορική σχέση αμοιβαία επωφελή, που προκαλεί τον φθόνο του υπόλοιπου κόσμου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες για σκληρότερη αντιμεταναστευτική πολιτική(2021-06-10 00:00:00.0)
Χωρίς εργατική εξουσία δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αλλαγή(2018-12-29 00:00:00.0)
Πολλά τα «χαρτιά» της αστικής τάξης(2018-06-30 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αμφισβήτησης(2006-07-16 00:00:00.0)
Αντρές Λόπες Ομπραδόρ(2006-07-09 00:00:00.0)
Αμφίρροπο αποτέλεσμα(2006-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ