Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διπλωματικές διεργασίες σε πολλά επίπεδα

Εν αναμονή της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Επαφές σε διάφορα επίπεδα συνεχίζονται σχετικά με την επόμενη μέρα στη Συρία, εν αναμονή και της συνάντησης που θα έχουν οι Πρόεδροι ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιούλη, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Οπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον,«η βασική λογική για τη διμερή συνάντηση είναι: Ας συζητήσουν (σ.σ. Τραμπ - Πούτιν) και ας δούμε πού ακριβώς μπορεί να υπάρξει χώρος για πρόοδο, ή πού μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει καθόλου τέτοιο περιθώριο». Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «ένα θέμα όπως η Κριμαία δεν μπορεί να είναι και δεν θα είναι ποτέ στην ατζέντα των συνομιλιών, καθώς η Κριμαία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας», και πρόσθεσε: «Ολα τα άλλα θέματα είναι ζήτημα συναίνεσης, συζητήσεων και αναζήτησης μιας πιθανής κοινής βάσης».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές της κινητικότητας είναι και οι επαφές που φέρονται να έχουν δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης με Ρώσους αξιωματούχους, σχετικά με μια πιθανή «αποκατάσταση» του ελέγχου του συριακού κράτους στη νοτιοδυτική επαρχία Ντεράα. Το συριακό πρακτορείο SANA συνέχισε να μεταδίδει πλάνα που εμφανίζουν τον κυβερνητικό στρατό να ανακτά όλο και περισσότερα τμήματα της Ντεράα.

Πάντως, η Αγκυρα (που συνεχίζει ακάθεκτη τις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ) έσπευσε να εκφράσει ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην Ντεράα, υποστηρίζοντας ότι «οι επιθέσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα και της Γενεύης, με στόχο να περιοριστεί η βία επί του πεδίου και να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ανέφερε ότι η επαρχία Ντεράα περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης» (των οποίων η χάραξη αποτελεί βέβαια προσπάθεια παρέμβασης της μίας πλευράς στα σχέδια της άλλης) και ζήτησε «από τους άλλους εγγυητές της συμφωνίας της Αστάνα (σ.σ. Ρωσία - Ιράν - Τουρκία) και τη διεθνή κοινότητα να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτές».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άγνωστης ταυτότητας μη επανδρωμένα αεροσκάφη («drones») κατερρίφθησαν κοντά στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία. Το πρακτορείο «Interfax» μετέδωσε ότι η βάση δεν υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του περιστατικού, επικαλούμενο πηγές του ρωσικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ