Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολυήμερη στρατιωτική άσκηση στο Ικόνιο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στρατιωτική άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιούλη ξεκίνησε την Κυριακή στο Ικόνιο της νότιας Τουρκίας, ενώ η χώρα στέλνει μηνύματα κλιμάκωσης των «παρεμβάσεών» της στην περιοχή - και σε στρατιωτικό επίπεδο. Στην άσκηση με τον κωδικό «Anatolia's Phoenix 2018» θα πάρουν μέρος, εκτός από την Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ περιελάμβαναν στους συμμετέχοντες και την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», δηλαδή το ψευδοκράτος.

Η άσκηση συμπίπτει και με τις εξαγγελίες της Αγκυρας ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα πάρει όλα τα μέτρα για τη «διαφύλαξη των συμφερόντων» της. Στο μεταξύ, χτες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα στις 9 Ιούλη, στο πρώτο του ταξίδι μετά την επανεκλογή του. Μάλιστα, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει νέο, πολύ μεγάλο τέμενος στην περιοχή Μία Μηλιά, κοντά στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο οποίο υπολογίζεται ότι θα μπορούν να προσευχηθούν πάνω από 6.000 άνθρωποι.

Στο εσωτερικό της χώρας, χτες εκδόθηκαν νέα εντάλματα σύλληψης ανώτατων στρατιωτικών που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φ. Γκιουλέν, τον οποίο το ΑΚΡ θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Στους διωκόμενους περιλαμβάνονταν 22 συνταγματάρχες και 27 αντισυνταγματάρχες, ενώ η σχετική «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση αφορούσε δυνάμεις του στρατού ξηράς σε 19 επαρχίες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αγκυρας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ανακοινώθηκε ότι πέθανε στη φυλακή ο Ζεκί Γκιουβέν, πρώην επικεφαλής του γραφείου Αγκυρας των Μυστικών Υπηρεσιών, που κρατούνταν και αυτός ως μέλος της FETO. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Γκιουβέν πέθανε από ανακοπή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ