Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκίνησε το ταξίδι του φετινού Φεστιβάλ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιούνη οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, που άνοιξαν το ταξίδι του φετινού Φεστιβάλ με κεντρικό σύνθημα «"Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος..." Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ "...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος"».

Οι πύλες του Φεστιβάλ, που φιλοξενήθηκε στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας, άνοιξαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής και το ενδιαφέρον των φοιτητών «μαγνήτισαν» τα ταμπλό που υπήρχαν στο χώρο και έπιαναν το νήμα της Ιστορίας του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα και τη συμβολή της ΚΝΕ, φτάνοντας μέχρι το σήμερα και στέλνοντας το μήνυμα «προχωράμε πιο αποφασιστικά».

Παράλληλα, λειτούργησαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τουρνουά σκάκι, αλλά και να δημιουργήσουν graffiti στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεκίνησε με συναυλία από φοιτητικά συγκροτήματα, ενώ ακολούθησε η ομιλία από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του Φεστιβάλ, το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται, την ξεχωριστή σημασία του ως επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της Οργάνωσης και των φίλων της να γνωρίσουν την Ιστορία του ΚΚΕ και να διδαχθούν από αυτήν.


Στη συνέχεια, ο χώρος της Εστίας κινήθηκε σε ροκ ρυθμούς, με τη συναυλία της Πέννυς Μπαλτατζή και το ροκ αφιέρωμα με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Μανώλη Φάμελλο, Νίκο Ζιώγαλα, σε ρυθμούς 80s και 90s. Το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

«Φανερές και αθέατες όψεις του Μάη '68»

Ο άστατος καιρός που επικρατούσε επέβαλε τροποποίηση στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας, ενώ η εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια μετά... φανερές και αθέατες όψεις του Μάη '68» μεταφέρθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, το οποίο γέμισε από ένα νεανικό κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση, η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε πως ο Μάης του '68 αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα του 20ού αιώνα, με τον καθένα να δίνει τη δική του «χροιά» και εξήγηση, ανάλογα με τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί. Αναφέρθηκε σε γεγονότα της περιόδου και τόνισε πως για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η μελέτη της Ιστορίας αποτελεί πηγή άντλησης συμπερασμάτων για την πάλη στο σήμερα.

Ακολούθησε προβολή βίντεο που εισήγαγε τους παρευρισκόμενους στο κλίμα της εποχής, με εικόνες από το ξεκίνημα, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, τα πρώτα οδοφράγματα, τη συμμετοχή της εργατικής τάξης, την άγρια καταστολή, την υποχώρηση.


Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που μίλησε για το «τι μάθαμε από το Μάη του '68».

Ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε για τα ιδεολογικά ρεύματα που εμφανίστηκαν την περίοδο εκείνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Παρακολουθώντας κανείς όσα γράφτηκαν τους τελευταίους μήνες για το Μάη του '68, θα διαπιστώσει ότι εκείνη η περίοδος προβάλλεται ως μια εποχή εκρηκτικής παραγωγής πρωτοπόρων κοινωνικών και πολιτικών θεωριών, ως μια επανάσταση στο επίπεδο των ιδεών, που ανέτρεψε τα δήθεν παρωχημένα θεωρητικά σχήματα του παρελθόντος, στα οποία συγκαταλέγουν και τον μαρξισμό - λενινισμό.

Η κριτική μελέτη των ιδεολογικών και φιλοσοφικών ρευμάτων που εμφανίστηκαν τότε είναι ουσιαστικής σημασίας για την κατανόηση των εξελίξεων της περιόδου, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, αυτά τα ρεύματα, με τις διάφορες παραλλαγές και αποχρώσεις τους, τα βρίσκουμε μπροστά μας και σήμερα, στην καθημερινή πάλη που διεξάγουμε. Τα συναντάμε καθημερινά στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, τα διδασκόμαστε στις σχολές μας. Οι αντιδραστικές θεωρίες για το τέλος της ταξικής πάλης, τον ατομικό δρόμο, την κάλπικη αντίθεση ανάμεσα στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, οι αναχρονιστικές θεωρίες του "κοινωνικού φύλου", η θεωρία ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης εξαλείφει την καπιταλιστική εκμετάλλευση αφήνοντας αναλλοίωτες τις καπιταλιστικές σχέσεις, είναι όλες θεωρίες που έχουν την προέλευσή τους σε εκείνη την περίοδο.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το ιδεολογικό - πολιτικό μέτωπο με όλες αυτές τις θεωρίες, που απαιτεί και μια στοιχειώδη γνώση της ιστορικής τους εξέλιξης και διαμόρφωσης, παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της επαναστατικής πολιτικής σήμερα, καθώς η αποδοχή τους σημαίνει αφοπλισμό της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας στην πάλη τους ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, παρότι παρουσιάστηκαν με το προσωπείο του προοδευτικού και της υπεράσπισης του λαού».

Η εκδήλωση έκλεισε με σύσσωμο το αμφιθέατρο να φωνάζει το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Να σημειωθεί ότι τα υλικά της εκδήλωσης θα κυκλοφορήσουν σε μπροσούρα από την Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ