Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΚΑΡΙΑ
Τίμησαν τους 8 ηρωικούς αντάρτες του ΔΣΕ

Με επιτυχία και συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΤΣ Ικαρίας της ΚΝΕ στο Καρκινάγρι την Κυριακή 17 Ιούνη, με επίσκεψη - με καΐκι - στο σημείο (θέση «Κουρελός») απ' όπου απέδρασε η ομάδα των 8 ηρωικών ανταρτών του ΔΣΕ τον Ιούλη του 1955. Οι αντάρτες ήταν οι: Γκότζιος Χαράλαμπος, Καλαμπόγιας Αντώνης, Λίτσας Κώστας, Μαυρίκης Φίλιππος, Μπάφας Μήτσος, Παπαγεωργάκης Στεφανής, Τσαμπής Στρατής και Τσερμέγγας Γιάννης.

Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης ήταν η παρουσία του συντρόφου Νίκου Μοσχοβάκη, ο μοναδικός σήμερα επιζών εκείνου του εγχειρήματος, ο οποίος τότε ήταν νεαρό μέλος του πληρώματος του καϊκιού που συνόδευσε τους αντάρτες από την Ικαρία προς τον Αυλώνα Αλβανίας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αλλά και στη συγκέντρωση μετά στο Καρκινάγρι, εξιστόρησε με κάθε λεπτομέρεια το σχεδιασμό και την υλοποίηση της απόδρασης, τις δυσκολίες και την 7ήμερη διάρκεια του ταξιδιού, την αγωνία για την επιτυχία του. Τονίστηκε η υλική και ηθική υποστήριξη που είχαν από τους ντόπιους, παρ' όλη την κρατική τρομοκρατία της αστικής τάξης, που προχωρούσε σε συλλήψεις, βασανισμούς, πλιάτσικο περιουσιών, αλλά και σε δελεαστικές επικηρύξεις για τους διωκόμενους. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε: «Είκοσι εκατ. για τον καταδότη, τριάντα για τον φονιά. Ο φονιάς θα έπαιρνε τα περισσότερα γιατί θα κινδύνευε την ώρα που θα εκτελούσε το "εθνικό του καθήκον", αποκεφαλίζοντας "τους εχθρούς της πατρίδας"...».

Στην εκδήλωση μίλησαν η Γεωργία Λαρδά, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ικαρίας, και ο Μάριος Τσαντίρης, Γραμματέας της ΚΟΒ Ραχών, που αναφέρθηκαν στους ηρωικούς αγώνες του ΚΚΕ στην 100χρονη πορεία του και τη δράση του ιδιαίτερα στο νησί.

Τέλος, έγινε αναφορά στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ικαρία για τον μήνα Ιούνη, με τίτλο «Στο Μαύρο τους! Απαντάμε: Κόκκινο! Θα νικήσουμε».

Συγκεκριμένα:

  • 6ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου κατά των Ναρκωτικών, με συμμετοχή αθλητικών σωματείων, Τρίτη 26 Ιούνη και Τετάρτη 27 Ιούνη, στο γήπεδο Ευδήλου, από τις 18.00.
  • Σύσκεψη - συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στα ναρκωτικά, στον Χριστό Ραχών, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, την Τετάρτη 27 Ιούνη, στις 20.30.
  • Εκδήλωση στην πλατεία Αγίου Κηρύκου, την Πέμπτη 28 Ιούνη, στις 20.30.
  • Εκδήλωση στην πλατεία Ευδήλου, την Παρασκευή 29 Ιούνη, στις 20.30.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ(23/6/2018)
Κινητοποίηση για την Υγεία στην Ικαρία(20/10/2016)
Πολιτικές οι ευθύνες για τις τεράστιες ελλείψεις(3/8/2007)
Αγωνιστικός αναβρασμός για την Υγεία(28/2/2006)
ΑΤΙΤΛΟ(3/9/2004)
Ικαρία, ώρα μηδέν(8/5/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org