Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Διήμερες εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Γερμανία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο της ΚΝΕ στη Γερμανία, με σύνθημα «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝE. Ελα μαζί μας στον αγώνα για μία κοινωνία χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση», σε κάμπινγκ του Ιμενρόιτ της Βαυαρίας, που διαμορφώθηκε με μεράκι και ενθουσιασμό. Το πρόγραμμα του διημέρου ήταν πλούσιο και περιλάμβανε εκδηλώσεις, συζητήσεις, ομιλίες, αθλητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ και λαϊκά - παραδοσιακά γλέντια.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν το Σάββατο πρωί, με την παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», αναδεικνύοντας ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η δράση των κομμουνιστών είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντίσταση της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Ακολούθησε παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια και για τη θέση του Κόμματος για τον πόλεμο στα Γερμανικά, για να συζητηθούν αυτά τα καίρια ζητήματα και με τους Γερμανούς επισκέπτες του διημέρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση για τη συνεισφορά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με Ελληνες μετανάστες και μετανάστριες. Συζητήθηκε το ποια πρέπει να είναι η στάση του πρωτοπόρου εργάτη μέσα στο σωματείο του, πώς να παλεύει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ακόμα κι αν βρίσκεται σε ξένη χώρα. Κατά τη συζήτηση ήρθε σημαντική εμπειρία και από μαθητές για τη δουλειά για την οργάνωση αγώνων στα σχολεία της Γερμανίας, όπως και από φοιτητές για το φοιτητικό κίνημα.


Με αφορμή τη βιβλιοπαρουσίαση για «Το γυναικείο ζήτημα, από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή» της Αλ. Κολοντάι, ξετυλίχτηκε μια πλούσια συζήτηση για τη θέση της γυναίκας σήμερα, τη διπλή καταπίεση που υφίσταται στον καπιταλισμό, τις αυταπάτες που καλλιεργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα στις νέες γυναίκες και μητέρες. Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν και στοιχεία που είχαν μαζευτεί από πηγές και από ζωντανές μαρτυρίες από γυναίκες που έζησαν στη ΓΛΔ, αναδεικνύοντας την ανωτερότητα του σοσιαλισμού και σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν όταν πάρει η εργατική τάξη την εξουσία.

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολούθησαν οι επισκέπτες του διημέρου τις ξεναγήσεις στην έκθεση για τη ζωή και δράση του Κόμματος και της Νεολαίας σε διάφορες χρονικές περιόδους, από τα τέλη της δεκαετίας του '40 έως τις μέρες μας. Οι φωτογραφίες και τα ιστορικά τεκμήρια έδωσαν μια ζωντανή εικόνα για τη ζωή των παιδιών της πολιτικής προσφυγιάς στη ΓΛΔ, για τη συμβολή τους στη σοσιαλιστική οικοδόμηση και από την πάλη των κομμουνιστών στην ΟΔ Γερμανίας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με χαιρετισμούς εκπροσώπων της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), με την προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και ομιλία του Αρη Ευαγγελίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις
Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ