Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός να ασκήσει αποφασιστική «μομφή» σε κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν τη δύναμη και την πείρα, μπορούν να ασκήσουν την αποφασιστική μομφή και δυσπιστία με τους αγώνες τους, απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα που στηρίζουν αυτό το σάπιο σύστημα, απέναντι στους καπιταλιστικούς ομίλους και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας χτες στη Βουλή, στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. Δεν θα γίνουμε "ουρά" στις υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές σας επιδιώξεις, με τη στάση μας δεν θα σας διευκολύνουμε σε αυτό το επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού και αδιέξοδο παιχνίδι το οποίο κάνετε. Η θέση του ΚΚΕ βρίσκεται στο μετερίζι της οργάνωσης της λαϊκής πάλης, στην αποφασιστικότητα και στη μαχητικότητα των αγώνων της εργατικής τάξης, στην ενότητα του λαού, στην κοινή δράση με τους λαούς των Βαλκανίων για να ηττηθούν οι ιμπεριαλιστές και το σύστημά τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι αυτού του τύπου οι προτάσεις «δυσπιστίας» «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια ενσωμάτωσης κι εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σαφή και υπεύθυνη στάση που κράτησε το ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 για το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα. Τότε που, όπως είπε χαρακτηριστικά «όλα τα άλλα κόμματα τότε τρέχατε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια "πλην Λακεδαιμονίων" όπως έλεγε και ο Λεωνίδας Κύρκος».

Μίλησε για τους υπεύθυνους του διαμελισμού της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που ήταν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης Γερμανών, Αμερικανών και ΝΑΤΟ, που αξιοποίησαν τα «εθνικιστικά - εθνικά» προβλήματα για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Θύμισε, ακόμη, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν «γην και ύδωρ για να εξαπολύσουν οι ιμπεριαλιστές τις επιθέσεις τους στα Βαλκάνια» τη στιγμή που ο λαός με την πάλη του προσπάθησε να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη με πρωταγωνιστή το ΚΚΕ, όταν ο τότε Συνασπισμός τηρούσε «ίσες αποστάσεις».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, είχε αναδείξει ότι «το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ονομασία» την ίδια στιγμή που «καυτηρίαζε τον εθνικισμό», που «οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν στη λογική του "διαίρει και βασίλευε"» για την αλλαγή των συνόρων. Σημείωσε ακόμη ότι το ΚΚΕ, με βάση αυτήν την πείρα, έκρινε τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τα Σκόπια, μια συμφωνία που «είναι φανερό, έχει την σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (...) Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που χαιρέτισαν ήταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο γγ του ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο Αμερικανός πρέσβης και όλοι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

Στρεφόμενος προς την κυβέρνηση, σημείωσε ότι με αυτήν τη συμφωνία «δίνετε "συστατική επιστολή" στον κύριο Ζάεφ για την ένταξη της χώρας του» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αναφέρθηκε στις αλυτρωτικές βλέψεις της Αλβανίας «με το ανύπαρκτο θέμα των τσάμηδων» αλλά και τις «επεκτατικές βλέψεις» της Τουρκίας στο Αιγαίο, χώρες - μέλη και οι δύο του ΝΑΤΟ.

Επισήμανε ακόμη ότι «με τη συμφωνία αυτή παραμένει το σπέρμα του αλυτρωτισμού με την αποδοχή από την κυβέρνηση των περί "Μακεδόνα πολίτη" και "μακεδονικής γλώσσας"», ενώ επεσήμανε ότι είναι «επικίνδυνη και προκλητική» η θέση ότι ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αφού «αυτή η ενίσχυση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του δευτερεύοντος ανταγωνισμού μεταξύ της αστικής τάξης της Ελλάδας και της αστικής τάξης της Τουρκίας. Αυτή η λογική αποτελεί και τη μήτρα της περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης, των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ