Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη απέναντι στις λαϊκές ανάγκες

Η Διαμάντω Μανωλάκου, αναδεικνύοντας την ταξικότητα του πολυνομοσχεδίου, έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 70, το οποίο προβλέπει ότι οι δραστηριότητες εταιρειών, όπως για παράδειγμα οι δεξαμενές πετρελαιοειδών ή «τα καζάνια του θανάτου», όπως τα χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι, θα μπορούν να συνεχιστούν στην περιοχή τουλάχιστον για 20 χρόνια, ακόμα και αν η γη στην οποία βρίσκονται αυτές οι εγκαταστάσεις αλλάξει χρήση! Οπως επισήμανε, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αγωνίζονται για την απομάκρυνση των δεξαμενών εκτός οικιστικού ιστού, γιατί βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους, στα σχολεία των παιδιών τους, με τον κίνδυνο για σοβαρό βιομηχανικό ατύχημα να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή και το ενδεχόμενο του ντόμινο να απειλεί να τινάξει και άλλες περιοχές στον αέρα. «Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά ζητούν - σημείωσε η Δ. Μανωλάκου - να απαλλοτριωθούν οι περιοχές των καζανιών, εξάλλου λήγουν και οι άδειες, προκειμένου να γίνουν χώρος πρασίνου και αναψυχής. Αντί γι' αυτό, έρχεστε με το άρθρο 70 για να εξασφαλίσετε ισόβια εγκατάσταση σε βάρος της ζωής και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτές τις λαϊκές περιοχές. Είναι ντροπή και πρόκληση και ίσως ισχύει και για άλλες περιοχές και εταιρείες».

«Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξή σας. Εχει γνώμονα την αύξηση των κερδών των ομίλων και είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της υγείας και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, δίνοντας μια εικόνα για τα λεγόμενα «αντίμετρα» της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη «μηδενική συμμετοχή με την επιλογή του γενόσημου φαρμάκου» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, εξηγώντας ότι αυτό που δε λέει η κυβέρνηση είναι ότι «οι ασθενείς θα πληρώνουν. Διότι ισχύει και εδώ η ασφαλιστική τιμή, η οποία δεν ταυτίζεται με τη λιανική τιμή και τη διαφορά θα την πληρώνει ο ασθενής. Οπότε, είναι άλλο 0% συμμετοχή και άλλο το δωρεάν φάρμακο. Ομως, ακόμα και η κάλυψη των περίπου 5 εκατομμυρίων, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του νομοσχεδίου, για το συγκεκριμένο "αντίμετρο", δεν καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά είτε από άλλα έσοδα του ΕΟΠΥΥ είτε πιθανόν από το χαράτσι στους φαρμακοποιούς». Αλλο παράδειγμα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για τα άτομα με αναπηρία και η έννοια της λειτουργικότητας που προβλέπεται, η οποία θα λειτουργήσει «ως ένα επιπλέον εργαλείο περικοπής των αναπηρικών επιδομάτων, παροχών κ.τ.λ. Αφού κριτήριο για το αν και σε τι ύψος θα παίρνουν επίδομα ή σύνταξη οι ανάπηροι δεν θα είναι μόνο το ποσοστό αναπηρίας, αλλά θα συνυπολογίζεται και η δυνατότητα του ανάπηρου να δουλέψει». «Αυτό το περιεχόμενο, συνέχισε, εμπεριέχει η λεγόμενη "αποϊατρικοποίηση" του κριτηρίου παροχής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων».

Ανέφερε ότι αυτά «αποτελούν τη γενικότερη κατεύθυνση, όπως αναφέρονται και μέσα από τα επίσημα κείμενα» της ΕΕ, του ΟΟΣΑ αλλά και την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2006 «για την ολοένα και μεγαλύτερη περιστολή των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών των βαριά ανάπηρων και των πιο εξαθλιωμένων». «Να, λοιπόν, τι έχουν να περιμένουν τα άτομα με αναπηρία, όπως και οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τα μέτρα και την απάτη των λεγόμενων αντίμετρων», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ