Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι παρεμβάσεις των υπόλοιπων ομιλητών

Στη χτεσινή εκδήλωση, τη δική τους συμβολή στη συζήτηση με παρεμβάσεις που εκφώνησαν και κατέθεσαν στα πρακτικά είχαν στελέχη φορέων, ειδικοί και επιστήμονες.

Ο Β. Χριστοφόρου, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων, μίλησε για τους σύγχρονους τρόπους διεξαγωγής της στρατιωτικής διένεξης, που στηρίζεται κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο, στα ευφυή συστήματα και τη γρήγορη ανάδραση. Οπως είπε, στην Ελλάδα υπάρχουν δύο συνθήκες που επιτρέπουν την αναδιοργάνωση της αμυντικής θωράκισης της χώρας: Ο ένας είναι η γεωγραφία της χώρας και ο άλλος, εξίσου σημαντικός, είναι ότι η χώρα διαθέτει πλήθος επιστημόνων και τεχνικών, ικανών να αναπτύξουν τέτοια συστήματα. «Η προώθηση μιας τέτοιου είδους αμυντικής θωράκισης, που θα γίνει "Πιστεύω" σε όσο γίνεται περισσότερα στελέχη στις Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς την πρακτική δυνατότητα επιθετικής και ιμπεριαλιστικής πολιτικής, αλλά με τη σαφή δυνατότητα επιτυχούς αμυντικής θωράκισης, αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα στην εξέλιξη των αντικειμενικών συνθηκών και της συνειδητοποίησης των λαϊκών μαζών, που σε ώριμες συνθήκες θα στηρίξει και θα στηριχθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις για την πραγματική αναγέννηση της χώρας και του λαού της», κατέληξε.

Ο Αν. Τσουκαράκης, συνταγματάρχης (ΣΔΓ), πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), αναφέρθηκε διεξοδικά στα αιτήματα του κλάδου και σημείωσε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν μπορούν να υπάρξουν αν οι Ενοπλες Δυνάμεις της δεν είναι ισχυρές. «Τακτικές και πολιτικές που θέλουν τις Ενοπλες Δυνάμεις να στρέφονται κατά του λαού δεν είναι αποδεκτές από την Ομοσπονδία μας και το σύνολο των εν ενεργεία Ελλήνων στρατιωτικών. Είμαστε παιδιά του ελληνικού λαού (...) Βιώνουμε τα ίδια προβλήματα. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε λύσεις για αυτά, τα ίδια ακριβώς προβλήματα», τόνισε, ενώ ειδική αναφορά έκανε στους Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία.

Ο Β. Κουτρουφίνης, πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών ΠΕ Αρκαδίας - Εκπαιδευτής Ενηλίκων, μίλησε για τα προβλήματα των στρατιωτικών, τα κοινά με όλο το λαό, και κάποια ιδιαίτερα, όπως το βαθμολογικό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τα ηλικιακά όρια αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους, αλλά και των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταθέσεων, τη στέγαση προσωπικού, τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως γίνεται με τα Σώματα Ασφαλείας, το δικαίωμα επιλογής υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την καθιέρωση της αποζημίωσης για την εργασία πέραν του πενθημέρου, την πιστή τήρηση του ωραρίου εργασίας και την ανάπαυση του προσωπικού κ.ά.

Ο Γ. Ροΐδης, αντιναυάρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α., πρόεδρος του ΔΣ της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) και του ΔΣ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αναφέρθηκε στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, τονίζοντας ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας μας πρέπει να γίνεται «βάσει των πραγματικών εθνικών αναγκών και όχι των αναγκών που δημιουργούνται από άλλους και για άλλους σκοπούς». Κατήγγειλε τις ελληνικές κυβερνήσεις που σπεύδουν να εφαρμόσουν πλήρως τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συρρίκνωση των Εθνικών Αμυντικών Βιομηχανιών. Μίλησε για τον πόλεμο ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της Ενέργειας, της διαμετακόμισης, των αγορών και των σφαιρών επιρροής, για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για να σημειώσει πως από την ανάλυση αυτών των δεδομένων φαίνεται ότι οι αναταραχές στην περιοχή δεν θα είναι κάτι το στιγμιαίο, αλλά ότι θα συνεχιστούν.

Ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., ανέλυσε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. «Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και σε εφαρμογή της συμφωνίας Τσίπρα - Τραμπ, η χώρα μας μετατρέπεται, απροκάλυπτα πλέον όσο ποτέ, σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για εξαπόλυση στρατιωτικών επιχειρήσεων, εναντίον των λαών - στόχων της περιοχής», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι δεδομένο ότι τα συμφέροντα της αστικής τάξης εκφράζονται απόλυτα, και μάλιστα ιδιαίτερα πετυχημένα, μέσω της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο σταδιακά απεμπολούνται, κατήγγειλε ότι οι πρωθυπουργικές κορόνες περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης είναι παραπλανητικές και εξυπηρετούν μόνο τη συγκάλυψη του πλέγματος των προαποφασισμένων διευθετήσεων και συμβιβασμών υπέρ των μονοπωλίων, και κατέληξε λέγοντας πως ο ελληνικός λαός έχει χρέος να σταθεί απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Μ. Λουτσέτης, σμήναρχος Πολεμικής Αεροπορίας ε.α., αναφέρθηκε στο ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας στην προάσπιση των συνόρων της χώρας, τονίζοντας ότι η συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από το 1952, με τη συμμετοχή της ΠΑ στον πόλεμο της Κορέας, και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ανάλογα με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, αποδυναμώνουν την κύρια αποστολή της ΠΑ, που είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετέχουν σε αυτές τις αποστολές πρέπει να επιστρέψουν άμεσα, γιατί η ασφάλεια των συνόρων μας απαιτεί το 100% της δύναμης της Πολεμικής μας Αεροπορίας να είναι παρόν στον ελλαδικό χώρο για τη φύλαξη των συνόρων μας, και όχι να είναι εκτός Ελλάδος για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς τα συμφέροντα του λαού μας», τόνισε.

Ο Μ. Σοφικίτης, ταξίαρχος Πεζικού ε.α., τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι πόλεμοι δεν είναι ουρανοκατέβατοι και ότι μόνη διέξοδος των λαών στην ιμπεριαλιστική αυτή βαρβαρότητα είναι η αντίσταση, η πάλη και η ανατροπή του αδιέξοδου αυτού συστήματος για μια νέα κοινωνία, με την εργατική τάξη στην εξουσία, το σοσιαλισμό. Επειτα από μια μικρή αναδρομή σε πολεμικές συγκρούσεις της εποχής μας, σημείωσε ότι συμπεραίνεται από την έκβασή τους πως «κανένας αντιδραστικός μηχανισμός, όσο παντοδύναμος κι αν είναι, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Γι' αυτόν το λόγο ο λαός, μαζί με τους φαντάρους, με αξιωματικούς και μόνιμους που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, μπορούμε να αποκτήσουμε τεράστια δύναμη, όταν ξέρουμε γιατί παλεύουμε και ποιος είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος. Στον αγώνα μας αντίπαλος είναι το κεφάλαιο, οι λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν και η εξουσία τους».

Ο Τρ. Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α. και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), μίλησε για τη βάση της Σούδας, που όπως είπε αποτελεί ιμπεριαλιστικό βραχίονα όπου συμμετέχει η αστική τάξη της Ελλάδας σε βάρος των λαών της περιοχής. Παρέθεσε ιστορικά στοιχεία για τη λειτουργία της και τη δράση της βάσης, τις δυνατότητές της, τονίζοντας πως «η ύπαρξη και μόνο της βάσης αποτελεί στόχο πρώτης γραμμής στην ανάπτυξη των πολεμικών σχεδίων στον ανταγωνισμό μεταξύ των ιμπεριαλιστών, καθώς τα αιματοβαμμένα σχέδια πλασάρονται σαν συνεισφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ είναι δεδομένο ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, άλλωστε όλα δείχνουν ότι ενισχύεται η τάση διαμελισμού των κρατών και η επαναχάραξη συνόρων με βάση τα ζωτικά συμφέροντα της αστικής τάξης της κάθε χώρας. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η ειρήνη, ο πολιτισμός και οι πανανθρώπινες αξίες σταματούν στην πύλη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα».

Ο Ν. Λάππας, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μίλησε για τη δράση της Οργάνωσης για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι την περίοδο της θητείας τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των στρατιωτών και την ενημέρωση με όλους τους τρόπους για τις εξελίξεις που αφορούν τη θητεία τους, αλλά και συνολικότερα τη ζωή τους. «Ο λαός και κύρια η νεολαία της πατρίδας μας έχει ευθύνη και υποχρέωση να υπερασπιστεί σε μια πιθανή επιχείρηση εισβολής τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Οι νέοι στρατευμένοι και οι αξιωματικοί των ΕΔ, μαζί με όλο το λαό, μπορούν να διασφαλίσουν την υπεράσπιση των περιουσιών τους και της πατρίδας μας, χωρίς καμιά ανοχή στην κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στον αγώνα μας αυτό μάς οδηγούν τα ιδανικά μας για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους», τόνισε.

Κοινός παρανομαστής των αστικών σχεδιασμών η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο Ν. Καρπής, αντιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος, στην παρέμβασή του αναφέρεται στο Λιμενικό Σώμα, το Προσφυγικό και τον μηχανισμό Frontex. Ειδικά για τον τελευταίο, σημειώνει ότι η δημιουργία του εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ενώ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον κατασταλτικό προσανατολισμό της ΕΕ. «Ο μηχανισμός αυτός είναι ένα στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα, που σκοπό έχει το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. (...) Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό, που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων, πολύ περισσότερο στο Αιγαίο και σε συνδυασμό με τις τουρκικές διεκδικήσεις», τονίζει και επισημαίνει πως «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, εκτός από την Frontex κάλεσε επιπλέον και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εφησυχάζοντας επικίνδυνα το λαό, αντίθετα με ό,τι πραγματικά ισχύει, ότι έτσι - με ΕΕ και ΝΑΤΟ - διασφαλίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας (...) Εκτιμούμε ότι πρόθεσή της, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα, είναι η παραπέρα πρόσδεση του Σώματος στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των κατασταλτικών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών Europol και Frontex».

Ο Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην παρέμβασή του σημειώνει ότι στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας τέμνονται ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιδιώξεις και εκδηλώνονται περιφερειακοί τριγμοί που γεννιούνται είτε από τις γενικότερες ανακατατάξεις των συσχετισμών, είτε από τις ανατροπές στις τοπικές ισορροπίες. «Πάνω σε αυτό το ολισθηρό υπόβαθρο ξετυλίγεται η ελληνοτουρκική διαμάχη», αναφέρει, και αφού αναλύει τις τουρκικές διεκδικήσεις τονίζει πως «απέναντι σε αυτό το σύνθετο όσο και επικίνδυνο σκηνικό, οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κατά καιρούς αντιπαραθέσει διάφορα "δόγματα" και "πολιτικές". Ο βασικός παρονομαστής όλων των σχετικών σχεδιασμών» συνοψίζεται στην «σχεδόν εναγώνια προσήλωση των διαδοχικών αστικών κυβερνήσεων στο "δυτικό σύστημα δυνάμεων" (...) το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετούτη η θρησκευτικού τύπου προσήλωση εδράζεται πάνω σε ισχυρά ταξικά συμφέροντα, συνυφασμένα με τη λειτουργία και τις προσδοκίες του ελληνικού καπιταλισμού».

Ο Γ. Γκισγκίνης, μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, στην παρέμβασή του αναφέρεται στις συνθήκες των Βαλκανικών Πολέμων όπου οδήγησαν οι εκρηκτικές αντιθέσεις μεταξύ των αστικών κρατών της Δυτικής Ευρώπης και της Βαλκανικής Χερσονήσου και η διαλυτική κατάσταση στην οποία είχε επέλθει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, τονίζοντας πως η Ιστορία των Βαλκανίων επιβεβαιώνει ότι πάντα η αλλαγή συνόρων γίνεται με το αίμα των λαών, για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, και τη σημασία ο λαός να παλέψει για καμία αλλαγή συνόρων.

Ο Αλ. Πανούσης, μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΕΚΠΑ σε σπουδές Αμυνας και Ασφάλειας, στην παρέμβασή του τονίζει ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή της κυριαρχίας ενός κράτους από ένα άλλο κράτος αποτελεί στοιχείο έκφρασης των ανταγωνισμών μεταξύ αστικών τάξεων, που επιδιώκουν να διευρύνουν το πεδίο της οικονομικής τους δραστηριότητας. «Ειδικά για το Αιγαίο, τα νέα στοιχεία που ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα και οδηγούν στον τουρκικό αναθεωρητισμό στην περιοχή είναι πρώτα και κύρια η αδυναμία του κεφαλαίου παγκοσμίως να ανακάμψει, με αποτέλεσμα η αναδιάταξη συμμαχιών, το μοίρασμα των αγορών να περνάει σε φάση επιτακτικότερων διεκδικήσεων και αναπροσαρμογών», υπογραμμίζει και προσθέτει πως η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει ότι «το οποιοδήποτε αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας για τους λαούς είναι κενό γράμμα μπροστά στις ανειρήνευτες αντιθέσεις των καπιταλιστών» και ότι «οι λαοί με τη δύναμή τους και τη δική τους εξουσία μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς φτώχεια και πολέμους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ