Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες προκλητικές τουρκικές δηλώσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες προκλητικές δηλώσεις - υπενθύμιση των πάγιων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ - έκανε χτες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «ξεκινούμε τώρα κι εμείς γεώτρηση γύρω από την Κύπρο», επαναλαμβάνοντας ότι Αγκυρα και Κατεχόμενα δεν θα υποχωρήσουν στο Κυπριακό και θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους «τα δικαιώματα» του ψευδοκράτους και των Τουρκοκυπρίων.

«Γύρω από την Κύπρο ξεκινούμε και εμείς τώρα γεώτρηση. Πλέον η Τουρκία έχει γεωτρύπανο. Η δυναμικότητα της Τουρκίας είναι μεγάλη. Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν εμποδίσαμε κάποιες γεωτρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ιταλών. Αλλά κι εμείς κάνουμε γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές. Και από οικονομικής άποψης και από άποψης φυσικού αερίου, πετρελαίου και πηγών γύρω από την Κύπρο, δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν το δικαίωμα της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" και των Τουρκοκυπρίων», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, σημείωσε πως «στο θέμα των νησιών γίνονται μανούβρες» και πρόσθεσε: «Μετά την κρίση των Ιμίων δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο νομικό και ντε φάκτο καθεστώς. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Οσον αφορά τις έρευνες χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί ούτε πουλί να πετάξει καν. Εμείς (η κυβέρνηση του ΑΚΡ) δεν δώσαμε ούτε ένα κομμάτι βράχο».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργείται» και ότι αν υπάρξουν οποιαδήποτε ζητήματα, παραβιάσεις ή οτιδήποτε άλλο, θα αντιμετωπιστούν με διπλωματικά μέσα. Μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι όλη γύρω από την Κύπρο» και υποστήριξε ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι κατοχυρωμένη με βάση τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και ότι «υπάρχουν αποφάσεις και στήριξη και από τις μεγάλες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και από την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ