Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί χρέους

Ενόψει της συζήτησης την ερχόμενη βδομάδα για τις πιθανές «ευκολίες πληρωμής» σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, αποκαλυπτικός ήταν για μια ακόμα φορά, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, για το τι έχει να περιμένει ο λαός. Τι σχολίασε; Οτι στην Ελλάδα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα του χρέους παρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες πρέπει μετά το τυπικό τέλος του μνημονίου να παραμείνει προσηλωμένη η χώρα, αφού «η έξοδος στις αγορές παραμένει εύθραυστη». Με δυο λόγια, υπενθύμισε πως το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν «πάραυτα» για τα επόμενα πολλά χρόνια, όπως άλλωστε δεσμεύεται ξανά η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που πέρασε μόλις χτες από τη Βουλή. Οι «επισημάνσεις» αυτές βέβαια δείχνουν και κάτι ακόμα: Οσα μέτρα κι αν παρθούν για τα χρέη που δημιούργησε ο δανεισμός για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, όσος «δημοσιονομικός χώρος» κι αν βρεθεί για την ενίσχυσή τους, το «αγκωνάρι» για να ξεκολλήσει το κεφάλαιο και η κερδοφορία του από το βούρκο δεν είναι άλλο από τα αντεργατικά μέτρα και τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις, που σηματοδοτούν την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, παράλληλα βέβαια με τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς. Είναι κι αυτό μια επιβεβαίωση ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα από τα «ξέφωτα» του κεφαλαίου.

Σοφιστείες

Σοφιστείες επιστράτευσε η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου για να διαφημίσει στη Βουλή τα υποτιθέμενα «αντίμετρα» της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Οπως ισχυρίστηκε, «ακούμε δύο ψέματα που δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Οτι δημιουργούμε κράτος επιδομάτων, όχι εργασίας, ανάπτυξης και επενδύσεων, και επίσης ότι κόβουμε επιδόματα. Ενα από τα δύο ισχύει. Η κόβουμε ή δίνουμε επιδόματα». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση κόβει απ' ό,τι απέμεινε στους λιγότερο φτωχούς, για να τα μοιράσει στους εξαθλιωμένους που αφήνει πίσω η αντιλαϊκή της πολιτική. Γι' αυτό ακριβώς ο μηχανισμός διαχείρισης της φτώχειας που στήνει, στοχεύει στην ανακύκλωση και την αναδιανομή της. Ταυτόχρονα, όμως, στόχο έχει να ενσωματώνει και να χειραγωγεί μαζικά τους πιο ευάλωτους στη φτώχεια, αλλά και να λειτουργεί ως μοχλός για το ξήλωμα δικαιωμάτων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ανάμεσα στα περιβόητα «αντίμετρα», η κυβέρνηση συγκαταλέγει και τα εκατομμύρια που θα δώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους για να προσλαμβάνουν... τσάμπα εργαζόμενους. Μιλάμε δηλαδή για λεφτά από το υστέρημα των εργαζομένων και του λαού που θα καταλήξουν στις τσέπες της μεγαλοεργοδοσίας, στο όνομα της «ανάσχεσης της ανεργίας». Αλλη μια επιβεβαίωση ότι τα «κοινωνικά αντίμετρα» δεν αποτελούν αντίβαρο, αλλά την άλλη όψη και συμπλήρωμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Το «τυράκι»...

Το «έργο» είναι πολυπαιγμένο, αλλά, όπως όλα δείχνουν, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα θα το ζήσουν ξανά. Ο λόγος για την περιβόητη «απελευθέρωση» της Ενέργειας, όπου, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, το αστικό κράτος μπήκε μπροστά για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια και για να βρουν διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια, «σπάζοντας» σε κομμάτια το προηγούμενο κρατικό μονοπώλιο, που λειτουργούσε εξίσου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δίνοντας προνόμια, «διευκολύνσεις» και κερδοφόρα «φιλέτα» σε ανταγωνιστικούς ομίλους. Το όλο «εγχείρημα» συνοδεύεται βέβαια και με τα γνωστά μπαγιάτικα «τυράκια» περί «οφέλους των καταναλωτών», «νέων θέσεων εργασίας» και πάει λέγοντας. Τώρα, παράλληλα με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, διάφορα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εταιρείες - παρόχους που αρχίζουν να «βάζουν νερά», δημιουργώντας κινδύνους για «κανόνια» στην αγορά ηλεκτρισμού, που θα φορτωθούν ξανά οι καταναλωτές, ενώ αναζητούν «σωσίβιο» σε μεγαλύτερες εταιρείες.

... και η πραγματικότητα

Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε ανακατατάξεις και παραπέρα συγκέντρωση, με απολύσεις και κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, όπως έγινε και στις Τηλεπικοινωνίες πριν από μερικά χρόνια. Ενώ και η «κρατική» ΔΕΗ, λειτουργώντας μέσα στον ανταγωνισμό, αυξάνει τις χρεώσεις και καταδικάζει χιλιάδες νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια, για να διασφαλίσει την κερδοφορία της. Με άλλα λόγια, πίσω από το παραμύθι του ανταγωνισμού που «ρίχνει τις τιμές» και «δημιουργεί θέσεις εργασίες», τόσο οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας όσο και οι λαϊκές οικογένειες ως «καταναλωτές» θα κληθούν ξανά να πληρώσουν το μάρμαρο από τον νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων και συγκέντρωσης στον κλάδο, στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης «απελευθέρωσης» των επιχειρηματικών κερδών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1843 Γεννιέται ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Εντβαρντ Γκριγκ.

1849 Στο πλαίσιο των γενικότερων επαναστατικών ζυμώσεων και διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία, οι εργάτες της Λιόν εξεγείρονται, στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται με μονάδες του στρατού. Οι μάχες εξελίχθηκαν σπίτι το σπίτι, ενώ ο στρατός χρησιμοποίησε ακόμα και πυροβολικό. Οι απώλειες των εργατών ήταν 150 νεκροί και τραυματίες, ενώ σχεδόν 2.000 οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

1917 Γεννιέται ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης.

1933 Πραγματοποιείται στην Αθήνα η δίκη της Πανυπαλληλικής Επιτροπής, με την κατηγορία ότι υποκινούσε τους υπαλλήλους να λύσουν τα ζητήματά τους με απεργία και ότι επεδίωκε με τις κινητοποιήσεις αυτές να ανατρέψει το καθεστώς. Η δίκη ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας στους υπαλλήλους. Δύο χιλιάδες υπάλληλοι της πρωτεύουσας πήγαν στο δικαστήριο σε συμπαράσταση, ενώ εκατοντάδες κατέκλυσαν την αίθουσα της δίκης. Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε 4 μέλη της Επιτροπής σε φυλάκιση από 3,5 έως 4,5 μήνες.

1942 Στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται συλλαλητήριο 4.000 περίπου αγροτών της επαρχίας Πυλίας κατά των φόρων που είχε επιβάλει η κατοχική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις των αγροτών κράτησαν 3 μέρες και τελικά διαλύθηκαν από ισχυρές δυνάμεις του ιταλικού στρατού και της χωροφυλακής. Συνελήφθησαν 12 αγρότες, οι οποίοι κλείστηκαν στις φυλακές Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα.

1944 Οι εργαζόμενοι της Λιβαδειάς κατεβαίνουν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Διστόμου από τους ναζί. Την ίδια μέρα, τμήματα της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ χτυπούν τους οχυρωμένους στο χωριό Βαλτέτσι Γερμανούς και ταγματασφαλίτες, προξενώντας τους βαριές απώλειες (200 νεκροί και τραυματίες).

1944 Στις 15 και 16 του μηνός, τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας (Α' Σώμα Στρατού), με την υποστήριξη του λαού, αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6, όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.

1954 Ιδρύεται η Ενωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), που σήμερα έχει μέλη της 53 εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου.

1960 Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι φοιτητές, πραγματοποιούνται στο Τόκιο της Ιαπωνίας κατά της υπογραφής Συνθήκης Ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία μία φοιτήτρια πέφτει νεκρή, ενώ 100δες τραυματίζονται. Ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε, ωστόσο η Συνθήκη δεν ματαιώθηκε.

1960 Ο Βέρνερ φον Μπράουν ανακοινώνει ότι η IBM παρέδωσε στον αμερικανικό στρατό πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή «μεγέθους μικράς οικίας».

1964 Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αλγερία.

1969 Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Νικητής ο Γκολικός Ζορζ Πομπιντού. Ο υποψήφιος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζακ Ντικλό έρχεται τρίτος (στον α' γύρο) με ποσοστό 21,27%.

1977 Το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου υπό τον Αδόλφο Σουάρεθ κερδίζει τις πρώτες εκλογές στην Ισπανία μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο με ποσοστό 9,35%.

1982 Η Σοβιετική Ενωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Στη σχετική ανακοίνωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

1994 Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ